• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa końcówki mocy DIY ŁukAudio oparta o A-136

Reakcji
0
Przedstawiam relacje z budowy wzmacniacza diy oraz obudowy zaprojektowanej przeze mnie na potrzeby projektu
Projekt rozpoczął się 6 grudnia trwał około 2 tygodnie, ponieważ uczyłem się obsługi corela 2018 oraz auto cada 2019.
Przy współpracy wielu firm wykonałem obudowę z szczotkowanego dibondu złotego i frontu oraz tyłu z czarnego plexi. Koszt wykonania obudowy wyniósł około 400zł.
Mówiono mi że dibond bedzie kiepski do wykonania ale dzięki zastosowaniu wzmocnień i sklejeniu zagięć oraz przykręceniu radiatorów całość nabrała sztywności.
Zastosowałem trafo 500VA ze stronki toroidy.pl gdzie wiele razy zaopatrywaliśmy się z kolegą z Poznania w różne elementy do naszych produkcji ze względu na cene i jakość wykonania.
Układ miękkiego startu A-102 oraz baterie kondensatorów opartą o układ A-100A
Do zestawu dołączyłem trzy zasilacze 12V w ułożeniu jeden nad drugim (jeden zasila wskaźnik wysterowania NE012 od Neplusa, drugi przedwzmacniacze i selektor wejść, natomiast trzeci układ przełączania połączenia sygnału w mostek z układem odwracania fazy A-148 oraz regulowanym opóżniaczem załączenia zasilania do tego układu.
Na wyjściu zamontowałem dwie końcówki mocy bipolarne A-136 po 200w każda i 2 układy zabezpieczeń A-111 po jednym do każdej końcówki
Na obecną chwile zostało mi podłączyć wyjście sygnału z końcówek oraz układ do pracy w mostku i sterowanie układu
Prace przy montażu zrealizowałem w 4 soboty oraz dopadkiem w tygodniu po pare minut
Grawer na panelach wypełniałem osobiście bo nie chciało mi sie szukać kolejnej firmy do współpracy przez co też zaoszczędziłem kosztów z dostawami i wykonaniem a sam sie czegoś nauczyłem.
W projekcie końcowym przedstawie kosztorysy wykonania ale całość powinna zamknąć się poniżej 2000zł

Mam pewne pytanie, czy kolory LEDów we wskaźnikach, nie powinny być odwrotnie? Zielone na minusie, a czerwone na plusie. No chyba, że to taki efekt zamierzony.

Kolega jest spostrzegawczy w początkowej fazie miała być taka linijka jak powyżej a w dokumentacji którą dostałem do układu po prostu wprowadzili mnie w błąd co wyszło dopiero po odpaleniu układu zlutowanego działała linijka odwrotnie dorzucam zdjęcie nowej linijki po przerobieniu do której dorzuciłem jeszcze żółte diody. Dorzucam jeszcze pare fotek z wstępnej budowy.

Zerknąłem jeszcze raz w opis, i coś zwróciło moją uwagę.
Stosujesz trafo 500VA, to moim zdaniem zbyt mało jeśli chcesz z tego wzmacniacza "wyciągnąć" 2x200W. Te końcówki pracujące w klasie AB, zakładając (optymistycznie) ich sprawność 70%, to potrzebne by było 570VA. Stosowne byłoby zastosować tu transformator o mocy min 600VA.

Ostatnia edycja:
O dobór trafa pytałem się na forum elektroda.pl powiedzieli mi o mocy 450VA na 2 x 38v że wystarczy do zasilenia zestawu bez problemu. Ja wziełem 500VA 2x39V co daje mi na jałowym po wyprostowaniu 56V natomiast maks napięcie zasilania końcówki to 60V

Jakbym widział na elektrodzie Twoje zapytanie, udzielił bym innej odpowiedzi.
Tak jak pisałem. Wzmacniacz jest klasy AB, wiec przy sprawności 70%, aby oddać 200W na kanał, będzie potrzebował "pobrać" z zasilacza 285W. A że dwa kanały, to wówczas potrzebować będzie 570W z zasilacza (,więc proponowałem w poprzednim poście 600VA).
Jak masz już ten 500VA, to próbuj z nim, ale przy takim, podczas pełnego wysterowania, pewnie będzie do usłyszenia efekt tego. Sytuacja będzie jeszcze bardziej do "wyłapania", jeśli zasilisz głośniki schodzące z impedancją niżej, niż ich podana znamionowa.

Bez przesady. Transformatory toroidalne są dość elastyczne i nic mu nie będzie przy oddaniu 600W do zasilania końcówki mocy.

Nie tylko z toroidalnymi sprawa tak wygląda, w domowym sprzęcie często można zaobserwować "miękkie" trafa jak na zastosowaną moc, w połączeniu z pojedynczą parą tranzystorów jest to sposób na przyoszczędzenie oraz zmniejszenie prawdopodobieństwa ubicia wyżyłowanej końcówki.

Poza tym nie ma co porównywać mocy sinusa a obciążenia muzycznego, moc średnia jest znacznie mniejsza niż zwykłego sinusa (mowa o typowym sygnale do wyznaczania maksymalnej mocy wzmacniacza), ale chwilowa potrafi być kilkukrotnie większa.

Ostatnia edycja:
kolega ampli dobrze się wypowiedział poza tym testowałem kiedyś trafa 360VA o budowie prostopadłościanu i na mierniku pobory skakały do 600 watów przy dobrym walnięciu bassem mam nawet gdzieś w archiwum filmik ale nie wiem czy można go gdzieś zamieścić

dysk google lub youtube o ile nie używasz jakiejś ścieżki dźwiękowej, która się im nie spodoba :D

Przedstawiam kosztorys z budowy

OBUDOWA:
płyta dibond złoty 115zł
frezowanie 2D 1godzina 100zł
klej carbond 940FC szary 25zł

FRONT i TYŁ plexa czarna 3 i 5 mm
towar 65zł
grawer i wycinanie 90zł
klej 10zł
wypełniacz graweru 15zł

*dodatkowo stopki 60zł które wykorzystałem z yamahy dsp a1000

całość 480zł

ELEKTRONIKA
trafo 500VA 2x39V 190zł
mocowanie i podkładki trafa 15zł
A-100a układ baterii kondensatorów 2x22000uf 65zł
A-102 układ soft startu 23zł
A-111 układ zabezpieczeń z odłączeniem kolumn 2xmono 58zł
A-136 końcówki mocy 2x mono 140zł
A-148 układ odwracacza fazy 17zł
A-167 układ przedwzmacniacza mono 2x 54zł
ne012 wskaźnik wysterowania 23zł
??? zasilacz stabilizowany 12V 2A 3x 26zł
??? selektor wejść/wyjść (4 przekaźniki) 39zł
??? czasowy opóźniacz załączania 10zł

INNE ELEMENTY:
śrubki podkładki dystanse mosiężne 70zł
złącza prądowe, sygnałowe, kolumnowe zastosowane ROXTONE 110zł (chińskie koło 70zł)
przewód sterowniczy i Lgy 20zł
włącznik zasilania piórowy 15zł
włącznik układu odwracacza fazy 2 stopniowy 5zł
konektory 5zł
2x płytki uniwersalne z otworami mała i duża 8zł
9x przekaźnik 12V 2 stykowe 48zł
gałka selektora wejść 10zł
2x radiatory 70zł (tak owe posiadałem)

inne koszty: przesyłki towaru, inne elementy: bakelitowa płytka (mocowanie zasilaczy), złącza śrubowe do lutu, cyna, płaskownik aluminiowy (mocowanie przedniego panelu), czarny oplot przewodów sygnałowych, opaski zaciskowe, termokurcza
140zł

*po poprawkach można zastosować złączenie dwóch końcówek mocy w mostek za pomocą rezystorów bez odwracacza fazy, przekaźników, zasilacza, opóźniacza załączenia koszt mniejszy o 96zł

koszty części i podzespołów 1161zł

KOSZT CAŁOŚCI: 1641 zł

Powrót