• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa nowego wzmacniacza.

• Autor wątku Autor wątku Sewes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam. Przymierzam się do budowy wzmacniacza STEREO. Rozważam UNIAMPA i SYMASYM i tutaj pytania.

1. Jak wypadają te układy w porównaniu ze sobą ?
2. Jaką mocą dysponują ?
3. Jakim trafem zasilać oba układy ?
4. Jak prezentują się koszta oby dwóch układów w STEREO (bez szału elementów, 'normalne' elementy dostępne w sklepie elektronicznym, bez wyszukiwania hi-endu; nie licząc transformatora, radiatora itd. - sama płytka z elementami.)
5. Jakim dźwiękiem charakteryzują się te wzmacniacze w porównaniu ze sobą ?

Audiofilem jakimś raczej nie jestem - HI-END mi nie potrzebny. Poszukuję wzmacniacza do zasilenia audio w domu, bo stary RADMOR odmawia już posłuszeństwa :)

P.S Czytałem co nie co w internecie, ale chciałbym aby wszystko było jasno przedstawione, bo spotkałem się z różnymi napięciami zasilania itd. oraz chciałbym poznać wasze opinie.

Pozdrawiam Sewes :)

1. Jak wypadają te układy w porównaniu ze sobą ?

Było już 50x na forum - oba maja inny charakter brzmienia.

2. Jaką mocą dysponują ?
3. Jakim trafem zasilać oba układy ?

Moc wzmacniaczy zależy od użytego napięcia zasilania oraz obciążenia podanego na wyjście. Najlepiej toroidalnym, moc dopasujesz sobie do impedancji kolumn.

4. Jak prezentują się koszta oby dwóch układów w STEREO (bez szału elementów, 'normalne' elementy dostępne w sklepie elektronicznym, bez wyszukiwania elementów; nie licząc transformatora, radiatora itd. - sama płytka z elementami.)

Oba to grosze i wypadają podobnie - możesz zbudować i jeden i drugi, trafo możesz mieć jedno, a potem ten który Ci mniej podpasował sprzedaż ;)

Tak jak pisałem, mają różne brzmienia, mi uni nie podpasował, ale miał zabezpieczenia na jednej plytce.

Po rozmowie z użytkownikiem 'Dzwiedziu' doszedłem do wniosku, że spróboję od UNIAMPA. Czy jest gdzies może dostępna PCB do v2 ?

Oba to grosze i wypadają podobnie - możesz zbudować i jeden i drugi, trafo możesz mieć jedno, a potem ten który Ci mniej podpasował sprzedaż
Też tak sugerowałem. A zaczęło się od tego że mam uniampa V1, V2 i symasyma. Uniampa V1 mam do sprzedania, myślałem że Sewes będzie zainteresowany.
A co do porównania pomiędzy nimi, to jednemu się będzie podobać granie symka, a drugiemu uniamp (mnie bardziej uniamp podpasował).
Mimo to po przeczytaniu obydwu wątków o powyższych, uniamp jest stabilnym wzmacniaczem (zależy od umiejętniości składającego) i na plus zasługują zabezpieczenia.

Czy jest gdzies może dostępna PCB do v2 ?
Tylko irek. A do V1 może ktoś zachomokował i ma.

Przecież w "Pobieralni" jest Uniamp 150 - tak samo jak było na poprzednim forum

Powrót