Witam chciałem się podzielić pierwszymi spostrzeżeniami na temat budowy tych kolumn otóż trwała ponad 2 miechy i ponieważ ja zielony robiłem to po raz pierwszy napotkałem wiele komplikacji ale doświadczenie zostanie na następy zestaw za pare lat (bo wcześniej to żona by mnie wysłała do szpitala). Za pare dni zrobie jak inni forumowicze tutoriala wyszczególniając ceny materiałow i pare fotek. Zwrotnice zakupiłem u Pawła S super robota. No i zrobiłem obudowe do orginalnej zwroty z O2k - jednak przeglądając fora oddzieliłem wysokotonówkę od M18 i pojemność dla tego głośnika wyszła mi na około 20litrów. Wymiary 90x21x309 Mam nadzieję że dobrze obliczyłem (na dole oczywiście jest ukośna ścianka). Bass reflex długość 14cm fi przednie 6,5 cm fi tylne 6 cm (dałem wyżej niż w orginale.) Moje kłopoty były wcześniej duże ale już o nich zapomniałem bo jestem na innym etapie czyli końcowych odsłuchach. Po pierwsze obudowe zrobiłem z płyty 22 mm (otwory wycinałem wyrzynarką - za wycięcie frezów i otworów w pewnym zakładzie w Bydgoszczy chcieli dodatkowo około 120 zł). Ale ja się zawziąłem kupiłem za 45 zł wyrzynarkę i cyrkiel stolarski i do dzieła ale co z frezami ano kupiłem dodatkowo HDF 3mm i wycinałem otwory cyrklem stolarskim (czasochłonne ażeby wyszły otwory okrągłe). Ale ten post pisze azeby się poradzić czy wygłuszać obudowę czy zmniejszyć długość br bo jak słucham kolumny już 3 dni brak mi basu ale z każdym dniem jest lepiej wcześniej miałem tuningowane Kody 702 w swojej cenie zabijają wszystkie konkurentki - przesłuchiwałem kolumny do 2,2 tysiąca i niestety nie oferowały nic lepszego od moich lekko ztuningowanych KOD 702. Tak więc poproszę o porady czkać i wygrzewać czy jednak można coś zrobić nie mam JIGA ażeby dokonać pomiarów ale ogólnie z brzmienia i tak jestem zadowolony detale i wysokie oraz wokale to poezja brakuje mi basu ale może dlatego że słucham raczej ciężkiej muzy a Ostianto 2k raczej polecają dla Jazzu i lżejszych klim. Pozdrawiam. Aha każdy dzień jest lepiej aczkolwiek jak podepnę w pewnej chwili KOdy to różnicy za dużej niestety nie ma a cena katalogowa Esy około 3k a KOdy około 1K.