• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa skrzyni basowej

Reakcji
0
Witam
Jak w temacie potrzebuje pomocy w zrobieniu skrzyni basowej do hyundaia coupe. Mam wzmacniacz Blaupunkta GTA 4 Special MK II. Jaką skrzynie zrobić nie za dużą, żeby nie zajeła całego bagażnika i na jakim głośniku tak do 200, 300 zł. I tak przy okazji jakie głośniki w drzwi, są tam 6x9.

Chciał bym uzyskać czysty dźwięk z mocnym basem. A co do głośników to co lepiej zwykłe okrągłe zamiast jajek?? Cena na 4 głośniki w drzwi to ok 300 zl i na suba 200, 300zł.

z okraglych w tej cenie masz duzo wiekszy wybor
nawet czesciej uzywki moga sie trafic
a jaja mozna sobie wsadzic w.... polke starego golfa :P

kup helixy dark blue a reszte kast przeznacz na maty bitumiczne

Zacznij od poczytania faq nazara.

Na suba w twoim przypadku polecam Hertza ES200, tyle, żę twój wzmacniacz nie nakarmi go tak jak trzeba.

Które dokładnie te helixy bo jest ich kilka rodzai i przy okazji sa drogie. A co do głośnika basowego to za sam głośnik chciał bym zapłacić nie więcej niż 200zł bo jeszcze obudowa itp. I zastanawiam się czy dwa lepsze w drzwi czy cztery gorsze bo mimo wszystko ze wzmacniacza i tak tylko dwa będę mógł podłączyć bo tył zmostkuję na suba. A co do tych linków z obudowami nie działają.

oskikx85 napisał:
Które dokładnie te helixy bo jest ich kilka rodzai i przy okazji sa drogie
200-250zl za komplet to drogo? :shock:
to do wyboru masz juz tylko GMS za 160-180zl lub jakies fabryczne glosniki :???:
oskikx85 napisał:
A co do głośnika basowego to za sam głośnik chciał bym zapłacić nie więcej niż 200zł bo jeszcze obudowa itp.
to juz tylko uzywki...
oskikx85 napisał:
I zastanawiam się czy dwa lepsze w drzwi czy cztery gorsze
wiecej glosnikow = glosniej
lepsze glosniki = lepsza muzyka :P

oskikx85 napisał:
A co do tych linków z obudowami nie działają.
dzialaja - widac nie umiesz sciagac z rapida :P

Ok jakiś błąd wyskakiwał ale linki już działają. A np. głośnik basowy http://www.allegro.pl/item784716927_basior_jbl_cs_1214_1000w_bonusy_i_dostawa_gratis.html lub http://www.allegro.pl/item790400000_kenwood_kfc_w3012_1200w_max_subwoofer_24mgwar.html niby znane i renomowane firmy. A boczne http://www.allegro.pl/item797307911_nowosc_blaupunkt_gtc_652_mystic_158mm_220w_gw24m.html . Niby tańsze dałem tylko jako przykład ale jeżeli są gorsze od tych co podaliście to piszcie bo ja się na tym nie znam dlatego będę liczył się z waszym zdaniem. :)

oskikx85, no ale chciales malego suba a tu nagle dajesz linki do glosnikow 12"?
jak chcesz 12" to mam propozycje - chce przetestowac nowego STXa
tak wiec moglbym go kupic, zrobic skrzynke, wykonczyc i tobie wyslac. glosnik nowy z dopasowana skrzynka tylko przetestowany pare godzin - co ty na to?
w 300zl spokojnie sie zmiescimy

a co do blaupunktow - jak chcesz tanio to mozesz kupic. jednak bedziesz mial pozniej problemy z opchnieciem tego :P

Znaczy ja nie mowiłem nic, że chce na małym głośniku nie sprecyzowałem się, a chce właśnie duży. A co do propozycji to był bym za, tylko problem w tym, że chciał bym ją dopasować pod bagażnik i wbudować w nią wzmacniacz. A jaki dokładnie model tego twojego głośnika??

oskikx85 napisał:
Jaką skrzynie zrobić nie za dużą, żeby nie zajeła całego bagażnika
oskikx85 napisał:
Znaczy ja nie mowiłem nic, że chce na małym głośniku nie sprecyzowałem się, a chce właśnie duży
no to wez sie zdecyduj :???:

oskikx85 napisał:
A co do propozycji to był bym za, tylko problem w tym, że chciał bym ją dopasować pod bagażnik i wbudować w nią wzmacniacz. A jaki dokładnie model tego twojego głośnika??
a to nie problem - nawet lepiej bo wyzwanie ;)
no ale nie mam dostepu do takiego samochodu wiec musialbys sam wszystko zwymiarowac :???:

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/495
tylko ze musialbys podlaczyc caly wzmacniacz tylko na suba :P

Ok mogę wymierzyć żaden problem.
A wzmacniacz nie pociągnie z dwuch końcówek??
I co do "nie za duży" chodziło mi o zajęcie bagażnika skrzynią a nie o sam głośnik.
To co mam jakie wymiary podać i czy wzmacniacza też ??

podaj wymiary budy a najlepiej zrob jakis rysunek podglądowy.
mam nadzieje ze kable zasilajace i sygnalowe masz dobrze i dobrej jakosci poprowadzone ... :?:

oskikx85 napisał:
To co mam jakie wymiary podać i czy wzmacniacza też ??
kat oparcia, wysokosc, szerokosc bagaznika
najlepiej zrob zdjecie i wymiary nanies na fotke

mam juz "sponsora" na tego STXa - zamawiam go i niedlugo przeprowadze testy. wtedy bede mogl napisac cos wiecej o wielkosci skrzyni dla niego oraz o wymaganiach co do wzmacniaczy

Powrót