• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa skrzynki do subwoofera

Reakcji
0
Cześć wszystkim kupiłem głośnik Pioneer TSW311s4, chciałbym do niego zbudować sam skrzynkę...
Potrzebuje osoby która pomogłaby mi w jej zaprojektowaniu :)
Myślałem nad obudową typu bandpass 4th - takie widzi mi się moje, jeżeli ktoś doradzi że w innym typie skrzynki będzie to lepiej grać to proszę o sugestie.
Cóż tu dużo mówić próbowałem coś ogarnąć sam w WinISD, ale kompletnie nie ogarniam jak powinny wyglądać wykresy, na ile stroić bass reflex, jakie muszą być wymiary b-r itp...
Tylko proszę bez hejtu.
Parametry głośnika:
Revc (ohm) 3.0
Levc (mH) 2.87
Fs (Hz) 42
Qms 14.96
Qes 0.84
Qts 0.79
Vas(litry) 37.5
Rms(N.S/m) 2.88
Mms(g) 164
Cms (m/N) 8.7*10^-5
Diam(mm) 257
BL (T.m) 13.0
Xmax (mm) 8.0

Z góry dzięki za odp.

Głośnik raczej do obudowy zamknietej. Jak masz Winisd to zasymulujesz sobie obudowe.
Czemu akurat taką obudowę wybrałeś.
Na pierwsszej stronie forum masz artykuły na temat obudów i w nich parametrów głośników.

Ostatnia edycja:
Czytałem wszystko, łącznie z FAQ by nazar.
Bandpass, dlatego kumpel taką skrzynkę posiada. Miałem nie raz okazję słyszeć jak to gra i poprostu wpada w mój gust.

Jakiegoś JBL, nie rozdrabniajmy się ma szczegóły, wiesz ja słucham różnorodnej muzyki myślałem że bandpass będzie takim wyśrodkowaniem że będzie bardziej elastyczny do różnych rodzajów muzyki.

Wracając do tematu postu, jest ktoś kto ma czas i pomógłby mi to ogarnąć ? na PW ?

Raczej nikt z tym Ci nie pomoże, z 2 powodów, jest mało zalet takiej obudowy i bardzo mało osób ją robiło, a dwa ona wymaga kilku testów, tzn. trzeba kilka obudów zrobić, albo jedną i zwiększać, zmiejszać litraż, strojenie, aby dojść do satysfakcjonującego efektu. Trzeba by było minimum jeszcze robić pomiary impedancji w gotowej obudowie, ale zakładam, że nie masz w tym doświadczenia i sprzętu.
Szczerze odpuść.
Zrób closed bo ten głośnik patrząc na paramety do bass-reflexu się nie nadaje z racji dużego Qts.

Producenta też fantazja poniosła, żeby ten głośnik w bass-reflex wsadzać. Ale jak ktoś lubi buczenie czemu nie.

Ostatnia edycja:
Ok dzięki wszystkim za odpowiedzi , jutro jadę po płyty i kroje do niego skrzynię closed.

Powrót