• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa subwoofera pasywngo

Reakcji
0
Witam. Kumpel zamierza zrobić sobie subwoofer, a ja zamierzam mu w tym pomódz ; D. Nigdy ani ja, ani on nie robiliśmy głośników, a tym bardziej subwooferów.

Mam do was pytanie. Jak się za to zabrać ?
Wiem że trzeba wyliczyć litraż, dobrać odpowiednie płyty, wygłuszyć skrzynie ?(subwoofery się wygłusza ? ; p ). Skoro to ma być subwoofer to chyba z bassreflexem ?.

Jaki dobrać głośnik ? Myślałem nad jakimś gdn'em. Kumpla pokój to jakieś może 10m2, więc głośnik nie musi być olbrzymi.
Jakiej grubości, i z jakiego materiału mają być płyty ?
Jak połączyć je ze sobą ? Klej do drewna i wkręty ?
Pasywny czyli mam rozumieć że nie ma w nim elektroniki, tylko podłączam go do wzmacniacza jako głośnik ?

Jak coś sobie przypomnę to napiszę.
Z góry dzięki.
Wiem że pewnie na forum wszystko było, ale zebrać to wszystko do kupy, to i tak bym musiał napisać temat.

Przede wszystkim zacznij od poczytania artykułów na stronie głównej na temat różnych rodzajów obudów.
Określ ile chcesz przeznaczyć na głośnik i jaki litraż może mieć maksymalnie skrzynka, aby się zmieściła w pomieszczeniu.
Jeśli chodzi o wzmacniacz to nie możesz podłączyć sobie pod jakiego Ci się podoba, bo powinieneś mieć przed końcówką mocy aktywny filtr dolnoprzepustowy.

pasywny subwoofer wymaga odpowiedniego sygnału, a taki mają Amplitunery, wzmacniacze z wyjściem na subwoofer. Jeżeli nie masz takiego wzmacniacza to licho.
W sumie nawet jakby miał to też licho bo potrzebujesz kolejnego wzmacniacza dla tego sygnału. A to wszystko budowa elektroniki. A z tym, jak nie masz wiedzy, nie wiem kto będzie na tyle cierpliwy aby od zera tłumaczyć.

Po prostu nie buduje się pasywnych subwooferów.

Po prostu nie buduje się pasywnych subwooferów.

Bla bla bla... Pewnie, ze sie buduje. W w jednym, malym detalu sa nawet lepsze niz aktywne, ktorych wiekszosc nie odcina sygnalu basu od glosnikow satelitarnych. W przypadku pasywki takie rozwiazanie jest.

Sporo lat temu budowano pelno subow pasywnych i to nawet wysokiej klasy. Jak sie wie jak to dobrze zrobic, to czemu nie. Zawsze mozna tez zastosowac biamping dla paswynych rozwiazan.

http://www.soundonsound.com/sos/nov01/articles/pmcmonotors.asp topowy system monitorowy na pasywniaku.

Zupelnie pomijalna kwestia jest to, ze autor tematu nie wykona ani pasywnego, ani aktywnego subwoofera z obecna wiedza. Najpierw niech sie zajmie czytaniem artykulow na stronie glownej, zeby zdobyc podstawowa wiedze, a jak mu sie nie chce, to niech kupi na wiadomym portalu aukcyjnym uzywany sub pasywny, ktorych jest tam pelno.

Ostatnia edycja:
Tak jak pisał Dolphin - poczytaj artykuły na stronie głównej tego forum. Będziesz wiedział więcej.

A odnośnie subwoofera - ja z reguły nie polecam niczego co robi Voicekraft, bo wychodzę z założenia, że kartonowej tandety nie grającej dzwiękiem polecać się nie powinno. Strach patrzeć jak to gówniana firma zalewa rynek swoimi tanimi "hitami" i podbija serca laików kupujących na potęgę w liczbie hurtowej te karykatury kolumn i subwooferów.

Hmm w takim razie mam pytanie ;d
Czy podłącze ten subwoofer: http://allegro.pl/mocny-subwoofer-aktywny-marki-voice-kraft-vk-880-i2219034470.html do tego wzmacniacza: http://allegro.pl/potezny-wzmacniacz-pioneer-a-443-o-mocy-550-watt-i2221938379.html ? Jaki kabel będzie do tego potrzebny ?

A tak wogóle to dobry ten wzmak ? Kumpel zamierza go kupić. Ma 150 w kolumny magnata i narazie zasila je diorą ws 442 ;D

niby da się podłaczyć. Jakim kablem? zwykłym gołym x4 . Zawsze też możesz napisać do allegrowicza. Wzmacniacz lepszy od diory na pewno.

http://allegro.pl/subwoofer-stx-s-14...237757166.html

A co sądzicie o tym subie ?

tego nie sluchalem
ale mialem s-200
bardzo przyjemne brzmienie i zaskakujaco dobre zejscie
niestety do muzyki troche za slaby

Nie podlaczysz. To jest subwoofer to amplitunera kina domowego, nie wzmacniacza stereo.
wycofali wersje z wejsciami wysokopoziomowymi - zapytaj czy maja jeszcze jakies lezaki magazynowe

A jaki subwoofer do tego wzmacniacza polecacie ?
Tak 350 ?
uzywany ;]
o nowym zapomnij

Powrót