• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowa zwrotnicy dla GDS20/20 i T.18.250.8.PH

Reakcji
0
Witam.
Mam powermixer LDM o impedancji minimalnej 8Ω. Kolumny są 4Ω.
Nie chcę spalić wzmacniacza i doszedłem do wniosku że przed wooferem można założyć kondensator który zacznie tłumić sygnał w okolicy częstotliwości rezonansowej(Fs-60) głośnia.
Kondensator będzie stanowił prosty filtr który odciąży głośnik jak i zwiększy impedancję "oszukując'' wzmacniacz.
Przykładowo dla kondensatora 220uF i częstotliwości 50Hz impedancja kondensatora wynosi 14Ω.
Chyba że macie inne propozycje?
Ogólnie GDS trzeba ciąć od dołu jak i wybrać częstotliwość podziału dla głośnika wysokotonowego.
Pozdrawiam.

Zrób symulację w SW, ale należy się pogodzić z degradacją resztek basu.

Mam powermixer LDM o impedancji minimalnej 8Ω. Kolumny są 4Ω.
Nie chcę spalić wzmacniacza i doszedłem do wniosku że przed wooferem można założyć kondensator który zacznie tłumić sygnał w okolicy częstotliwości rezonansowej(Fs-60) głośnia.
niestety to tak nie dziala. to wciaz bedzie kolumna 4ohm

Odpowiednio mała pojemność zwiększy impedancję w szerszym paśmie, ale "grać" to nie zagra.

Z drugiej strony największa moc mieści się w zakresie niskich częstotliwości, więc jakieś odciążenie wystąpi, ale kosztem osłabienia basu, polecam się pobawić w SW nawet na innych głośnikach i zobaczyć z czym to się wiąże.

Powrót