• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budżetowa wysokotonóka do gdn13/50/9

Reakcji
0
Witam wszystkich forumowiczów.
Jako że to mój pierwszy post chciałbym wszystkich serdecznie pozdrowić i życzyć wielu udanych konstrucji.
Moje pytanie dotyczy zestawu na 2xgdn 13/50/9 jak w temacie - budżetowa wysokotonówka.W zasadzie
wyboru nie ma - gotowa zwrotnica jest tylko do tonsila gdwk 10/80/20 z zestawu exellence.Ale tej wysokotonówki
nie mogę znaleźć jest tylko, gdwk 10/80/26-podobno lepsza.Czy będzie trzeba zmieniać zwrotnicę?
Czy ktoś słyszał tę wysokotonówkę?Jak ona gra?Jeżeli trzeba zmieniać zwrotkę może lepiej spróbować połączyć
te gdn-y z sc10n? Czy ktoś mógłby porównać brzmienie tych dwóch wysokotonówek?

Jest jeszcze projekt zwrotnicy na tych midwooferach z morelem mdt29 (koszt ok 170zł szt) oraz seasem 27tbfc/g (koszt 150zł szt).

Tak,wiem jednak ze względów budżetowych nie wchodzą w gre :(
Gdybym miał kasę prawdopodobnie brałbym seasa bo morel z opisów uchodzi za łagodny a ja wolę ostrzejsze wysokotonówki.
Bardzo ciekawy jestem porównania tonsila gdwk 10/80/26 i sc10n

Tonsile niestety nie mają zbyt dobrych wysokotonówek, w tym budżecie mogę polecić polowanie na allegro na jakieś starsze seasy (ja swego czasu bawiłem się z seasem H-086 oraz 13/50/9- monitorki stoją do dziś u mnie;))

jak ma byc budzetowo to mission
to dobry glosnik jest
ale te tonsile to podobno dobre glosniki

jak bardzo budzetowo?

Do tonsili 10/80/20 jest zwrotnica czy można bez jej zmiany dać tonsil 10/80/26?
Jezeli tak to plus dla tonsila-do każdego innego muszę zmieniać zwrotkę.
Dlatego zależy mi na porównaniu tonsila do innych z tego przedziału cenowego np. sc10n
Jeżeli róznicy dużej nie będzie to wezmę tonsila...

Do tonsili 10/80/20 jest zwrotnica czy można bez jej zmiany dać tonsil 10/80/26?
Zagrać zagra ale lepiej żeby była zwrotka dopasowana do tych tonsili.
Dlatego zależy mi na porównaniu tonsila do innych z tego przedziału cenowego np. sc10n
Z tego co wyczytałem jest to krok do przodu od Tonsila. Z twoim budżetem to jednak używki bym brał;)

Szukam używek ale ciężko coś znaleźć.Missiona polecanego przez lklukasz wogóle nie znalazłem:(
Nadal ciekawi mnie porównanie tonsil vs sc10n. Jakby ktoś się pokusił o opis brzmienia tych wysokotonówek
byłbym bardzo wdzięczny.

slabo szukasz
allegro.pl/glosnik-wysokotonowy-tweeter-1-2-5-cm-i1404596216.html
wg mnie dobry glosnik i co najwazniejsze budzetowy

a z tanich glosnikow to jest jeszcze tw70
tez dobry i mozna za dobre pieniadze kupic

Ja właśnie kupuję dwa missiony do małej extremalnie budżetowej konstrukcji, mam też 13/50/9 ale 6-ohmowe, nie napisałeś jakie są twoje, bo gdyby były takie same to przy okazji mogę pomierzyć razem i jakąś zwrotkę zaprojektować.

lklukasz - faktycznie tego missiona przegapiłem.. ale też nie sądziłem że jest godny uwagi. Budżetowo
to myślałem do ok.80pln... Jeszcze raz zapytam o sc10n - swojego czasu bardzo popularny i mieści
mi się w budżecie akuratnie:)

Powrót