• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budżetowe woofery do 3 way...

Reakcji
0
Witam.

Potrzebuje pomocy w wyborze wooferów do kombinowanego 3 way. Dlaczego kombinowanego? Za namową powalli z SCA postanowiłem iść w stronę połączenia średniaka i wysokiego w całość: czyli po ludzku użycia na górze coaxiali. Docelowo będą tam grać Infinity Kappa, obecnie sprzęt jest zamontowany w samochodzie rodziców więc jeszcze wstrzymuje się z ich zakupem (z montażem może bywać różnie ;D). Potrzebuje za to propozycji co mogłoby zagrać na dole. Na początku miały to być DLS'y R6 jednak cenowo nie miałbym szans się wyrobić - potrzebuje więc czegoś tańszego.

Preferencje brzmieniowe? Miękki i precyzyjny bas, niekoniecznie schodzący nisko, zdecydowanie w stronę SQ niż głośności(choć nie powiem-czasem wykop też się przyda :D).Cięte będzie koło 500-600 Hz. Nie wiadomo jeszcze w jakim aucie to docelowo zagra(można jednak założyć że furtki będą małe-ograniczony budżet ucznia więc i auto raczej będzie niewielkie). Wzmacniacz to A klasowy Denon DCA-3400 - wątpie jednak czy wystarczy mu mocy na pędzienie wooferów,więc on zasili góre a pomyślimy o czymś mocniejszym na drzwi. Na chwilę obecną źródła jeszcze nie ma, ale na 90% będzie Alpinka 7906.

Generalnie pytanie zadałbym na forum CA, ale przyszło mi do głowy że można by zastosować coś z przetworników domowych-z reguły są tańsze i łatwiej dostępne. Pozostaje tylko kwestia wilgoci-mogę zbudować daszek ale na ile to pomoże...

Ograniczenie cenowe to 250-300zł. Jedyne wytyczne techniczne to 4ohmy...jednak mogą być 2x8ohm na strone. Myślałem o ARN150 z racji ich dobrego dołu kwestia taka- jeden czy dwa na stronę i jak sobie poradzą z wilgocią. Drugą moją propozycją byłyby STXy 17 SK - tu muszą być dwa na stronę(8ohm). Kewlarowa membrana powinna sobie lepiej radzić z wilgocią-dobrze kombinuje? :D Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje(raczej nowe-o ile używana elektronika przejdzie to do głośników mam obawy).

Nie podawajcie propozycji z zakresu przetworników CA bo wszystko w tym budżecie znam praktycznie na pamięć i szukam czegoś odmiennego.

Pozdrawiam

W tym budżecie kupisz używane R6A.
Z nowych to proa Simplex 16.

Z domówkami bym sobie darował, bo nie ma sensu.

Simplexy dasz radę napędzić tym denonem. Radio potrafi je już przyzwoicie rozbujać.

Wiem że używki kupie ale mam jakąś blokade przed kupnem używanych głośników. Moc Denona tu nie jest ograniczeniem gdyż jak pisałem prędzej czy później co innego będzie pędzić drzwi. A z domówkami kombinuje dlatego, że... nikt inny tego nie ma, chciałbym spróbować czegoś nowego :D

Powrót