• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

CA w Golfie III

Reakcji
0
Witam ! Zakupiłem ostatnio Golfa III w 5 drzwiach - rok 95.

Oryginalny sprzęt to radio VW Alpha i 2 głośniki na podszybiu. Na sprzęt sporo kasy nie mam niestety ( 3 klasa liceum ). Z powodu kosztów to także silnik SDI. Ale nie to się tu rozchodzi. Chcę jak najtańszym kosztem zrobić "w miarę" grający sprzęt. Mam już gotowy sub na STX 22 w cl ( kilka tematów niżej stawiałem pytania o niego ).
Od razu mówię co zamierzam - radio CD/MP3 jakaś używka itd., głośniki w podszybiu zostają tylko je wymieniam na coś innego i do bagażnika subwoofer. Interesować mnie będą dolne i średnie rejestry głośności. Rozbębniać samochodem to nie musi.

1. Jakie dokładnie głośniki są zamontowane w desce rozdzielczej owego Golfa ? ( średnica, wcisk czy śruby, ile śrub ).
2. Jak się dokładnie do nich najprościej dostać i zdemontować ? ( dobrze by było jakby były zdjęcia )
3. Na te pytanie proszę patrzeć z przymkniętym okiem, ponieważ tematy CA są mi mało wiele znane - Czy mogę tylne kanały w kostce ISO zmostkować i do tego podłączyć subwoofer ? ( wzmacniacza nie zamierzam montować, głośników tylnych także nie ). Znajomy tak zrobił i narazie nic złego się nie dzieje. Lecz wolę się Was zapytać.

Wiem, że dla wielu może się to wydać niedorzeczne co chcę zrobić, ale z braku laku to i taki dobry sprzęt i czasem warto zrobić takie przedsięwzięcie aniżeli jeździć na starym radiu. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Serdecznie

Zacznij od przeczytania Car Audio FAQ, który jest w przyklejonym wątku na górze strony.

Dobrze. Pomysł nr. 3 odpada. Wzmacniacz musi być. Ale pierwsze 2 pytania są aktualne.

Pierwsze dwa też odpadają. Bo jeśli ""w miarę" grający" to nie w podszybiu.
Zamiast suba, bo skoro "Rozbębniać samochodem to nie musi" to można z niego zrezygnować.

Zestaw na przód+wzmacniacz 2kanałowy. Dobrze wygłuszone drzwi, głośniki na dystans.

Sony CDX-GT200 zakupioe ( 165 zł ). Narazie zostawiam głośniki na podszybiu, w drzwi zastosuję ARX 165 i na koniec jakiś wzmacniacz i sub.

TYLKO TERAZ NAJWAŻNIEJSZE PYTANIE :

GDZIE I JAK NAJTANIEJ DOSTAĆ 2 SZT. ARX 165 4 Ω ? ? ? ?

Niech ktoś pomoże, bo już empire chyba nie istnieje a nawet cena nie ma podanej na stronie :(

Powrót