• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Car audio do mercedes 190

Reakcji
0
Witam!
Pisałem tutaj jakiś czas temu na podobny temat a mianowicie chciałbym polepszyć dzwięk w moim mercu.
Dowiedziałem się że najlepiej by było zmienić panele w drzwiach itd itd ale jest to kosztowny interes i mnie na to niestety nie stać.... :(
Za tydzień planuje zakupić jednak coś do niego i stąd pytanie do was.
Radio na bank kupie pionka jest to model 2200 i kosztuje coś koło 280 zeta
będe miał jeszcze około 2 stówek na przetworniki i teraz pytanie czy lepiej kupić coś do przodu czyli jakieś 10 cm głośniki czy lepiej dać coś większego na tylną półkę ? nie mam kasy żeby wymienić wszystko :(
z przodu mam oryginalne głośniki philipsa które są w standardzie mercedesa a z tyłu mam jakieś lipne tanie głośniki chyba 12cm. - tylną półkę mogę zawsze powiększyć :D
ps mogę kupić używane jak co :) proszę o odpowiedz experci :)

Ja też mam 190tke, jeżeli Ci sie nie spieszy to możesz poczekać, pokaże fotki jak ja zrobiłem sobie nagłośnienie. Wg mnie warto wyciąć dziury w drzwiach włożyć dystansy i w to jakieś 13nastki chociaz. 16nastki też bylby ok drzwi za duze i za grube nie są ale można kombinować. Co do wygłuszenia, za duzo go nie trzeba w aucie, ono jest na maxa wyłożone piankami i jakimiś matami fitmowymi, drzwi mozna wygłuszyć zwykłym APP. Dobre drzwi wg mnie powinny styknąć ;) Ile dokładnie planujesz wydać ??

temat był już dość oprzernie opisany wiec nie wiem po co pytasz o to samo???

temat był wałkowany ale przedstawione zostały jedynie drogie opcje - podkreślę że funduszy mam jedynie z 200 zeta na przetworniki a za to nie dostane zabudowy na drzwi i całej reszty stąd ten temat

No będzie cięzko, trzeba by coś wymyślić :) Ogólnie za tą kase nie wiem jaki zestaw polecic bo nie orientuje się w CA az tak bardzo... Ja już wybrałem sobie wszystko teraz czekam tylko na przypływ kasy i zaczynam montowanie :)

Zabudowy moze nie zrobisz ale jakbyś sie postarał z jakis starych plyt zrobic sobie dystanse i wycioł półki w drzwiach to by sens miało. Duzo to na pewno by nie wyniosło a 13nastki zmiescisz spokojnie wtedy kazde! :)

Dawid-SS napisał:
Duzo to na pewno by nie wyniosło a 13nastki zmiescisz spokojnie wtedy kazde!
Jak masz tak jak kolega mówi żeby 13 wsadzić w drzwi to wogóle nie warto pracy zaczynać 16 to minimum :wink:

ale ja nie chce przerabiać drzwi !!!
wiem że to najlepszy patent ale nie mam na to kasy i całej reszty , albo głośniki 10centymetrowe na przód albo do 16 centymetrów głośniki na tył. jakieś sugestie ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

[ Dodano: 2010-08-26, 19:29 ]
ps a dostał bym takie gotowe zabudowy na drzwi np na szrocie ? to są takie same drzwi jak od mercedesa KLINA ? bo tam oryginalnie zabudowa była chyba we drzwiach prawda ?

byla przedstawiona tansza opcja ale ze byla tak prosta ze malo miejsca zajmowala :P
poprostu kup nowe glosniki w oryginalne miejsca i tyle ;]
wyjscie proste i tanie ale wiele to nie pomoze

[ Dodano: 2010-08-26, 19:35 ]
AnakinSkyWalker napisał:
a dostał bym takie gotowe zabudowy na drzwi np na szrocie ?
nie - nie bylo tam wogole wersji z glosnikami w drzwiach
AnakinSkyWalker napisał:
od mercedesa KLINA ? bo tam oryginalnie zabudowa była chyba we drzwiach prawda ?
jaki to klin? dopiero od pierwszej c-klasy byla mozliwosc montazu glosnikow w drzwi

[ Dodano: 2010-08-26, 19:37 ]
aha - klin to W124? w takim razie tam rowniez fabrycznie nie bylo glosnikow w drzwiach

Jak są dobre propozycje to się nie podoba, panele w drwi prosto byś zrobił i efekt niezły. Jak dwie lewe ręce albo chciałoby się mieć a się nie chce zrobić to wsadź nowe 10cm współosiowe (GMS 642), basu z tego nie będzie, w półkę 16cm same woofery żeby cokolwiek basu dodało (GMS 960 lub 660) albo i większe jak chcesz. Jak kasy braknie to spokojnie możesz radio tańsze wsadzić (200-230zł). Po taniości i leniwości chyba najlepsza opcja.

nie mam do tego dwóch lewych ale nie mam gdzie tego zrobić i czym. Wcześniej pracowałem na stolarni więc miałem możliwości - te czasy mineły.
zabudowa drzwi jak bym załatwił od C klasy to by pasowała ?

[ Dodano: 2010-08-27, 07:44 ]
ps macie jakieś jeszcze linki do tych paneli prostych ? bo na tej
http://audiocar.pl/forum/viewtopic.php?p=57370&sid=d00e755c33caeaa6f2772fdc28e1eed3#57370
to jak to jest niby proste do zrobienia to nie chce wiedziec co jest trudne :]

no w sumie nie dużo pracy ale jak już robić to robić z jajem :]
Postanowiłem że kupie od znajomego jbl decade T595L - mogę je kupić za 2 stówki. Do tego wymienie radio na tego pionka i może skombinuje coś dobrego na przód. Jeżeli po tym będzie również lipa to wtedy uzbieram więcej kasy i pomyśle nad panelami
dzieki za pomoc

AnakinSkyWalker napisał:
Postanowiłem że kupie od znajomego jbl decade T595L - mogę je kupić za 2 stówki
niedosc ze super tanio to jeszcze nie pasuja w fabryczne otwory :P

AnakinSkyWalker, a sluchales tych glosnikow przed zakupem? przeciez te glosniki nie sa warte tej kasy :???:

AnakinSkyWalker napisał:
Jeżeli po tym będzie również lipa to wtedy uzbieram więcej kasy i pomyśle nad panelami
ale powiedz mi jeszcze raz, na co wg ciebie potrzeba tam kasy :?: :!:
idziesz w sloneczny dzien przed blok, demontujesz boczki, robisz dziure w drzwiach (o ile nie ma tam fabrycznych otworow), dziure w tapicerce i dorabiasz 2 piescienie z MDFu lub wiorowki.
najwiecej zabawy jest z wykonczeniem tego zeby to ladnie wygladalo
ale jak zrobisz to z glowa to bedzie latwo i tanio
z tego co patrze na zdjecia w necie to tam nie bedzie zadnych problemow z wygladem!

jak mozesz to daj wlasne zdjecia tapicerki + gole drzwi

Nie ma to jak wydać kasę, a później pisać "Jeżeli po tym będzie również lipa to wtedy uzbieram więcej kasy i pomyśle nad panelami" zamiast od razu zrobić porządnie za te same pieniądze.
AnakinSkyWalker napisał:
no w sumie nie dużo pracy ale jak już robić to robić z jajem :]
ta, z jajem 6x9 JBL :lol: zamiast których można kupić dobre głośniki. Chłopie to ma 150W RMS, twoje radio, czy obecne czy nowe, to moc rzędu 20-25W :!:
Pytasz o rady w 2 tematach o tym samym, po czym i tak chcesz zrobić odwrotnie niż ci radzą...

no i dostałem ostrzeżenie :] świetnie !!!
żal
wróce do tematu
jutro zrobię zdjęcia swoich drzwi a oglądając fotki tych paneli powiedzcie jakie tam maksymalnie wejdą głośniki ? chyba z 13cm prawda ? "
Jak masz tak jak kolega mówi żeby 13 wsadzić w drzwi to wogóle nie warto pracy zaczynać 16 to minimum"
jeśli już bym wykonał te panele to rozumiem że BR'em ma być ta szczelina między panelem a drzwiami tak ? i jeszcze jedno - czy muszę zrobić dodatkowo otwór w drzwiach czy ten panel będzie robił za obudowę ? tzn obawiam się że głośnik sie poprostu nie zmiesci ale wtedy litraż się zwiększy :/ nie kumam
no więc mam gotowe panele i co dalej ? jakie do tego glośniki ? czy oryginalne głośniki z przodu w blacie mam odłączyć ? jak to widzicie ale pamiętajcie o kosztach ;P panele bym miał powiedzmy za darmo

[ Dodano: 2010-08-28, 00:48 ]
no i dostałem ostrzeżenie :] świetnie !!!
żal
wróce do tematu
jutro zrobię zdjęcia swoich drzwi a oglądając fotki tych paneli powiedzcie jakie tam maksymalnie wejdą głośniki ? chyba z 13cm prawda ? "
Jak masz tak jak kolega mówi żeby 13 wsadzić w drzwi to wogóle nie warto pracy zaczynać 16 to minimum"
jeśli już bym wykonał te panele to rozumiem że BR'em ma być ta szczelina między panelem a drzwiami tak ? i jeszcze jedno - czy muszę zrobić dodatkowo otwór w drzwiach czy ten panel będzie robił za obudowę ? tzn obawiam się że głośnik sie poprostu nie zmiesci ale wtedy litraż się zwiększy :/ nie kumam
no więc mam gotowe panele i co dalej ? jakie do tego glośniki ? czy oryginalne głośniki z przodu w blacie mam odłączyć ? jak to widzicie ale pamiętajcie o kosztach ;P panele bym miał powiedzmy za darmo

AnakinSkyWalker napisał:
Zacznij od przeczytania faq nazara i poczytania forum, a później pytaj w poprzednim temacie.

Powrót