• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Car audio STX

Mam go u siebie aktualnie w 30L OZ i gdyby nie fakt, że trochę za bardzo mi zajmuje miejsce skrzynia, słuchałbym go cały czas. Niedrogie 12", które wygląda jak statek kosmiczny, ale robi zamieszanie spore a przy tym nie zamula.

OZ tzn?
Myślałem żeby dać go w 65l i strojenie coś koło 30hz. Jakiej średnicy BR by musiał być?

Robiłem symulacje w WinIsd i w 45l za niskiego basu nie osiągnę. Ogólnie ten sub ma być dla kumpla a on oczekuje mocnego basu, bardzo mocnego basu. a tak poza tym mam też DIY do domu na 2x w.12.2.500 w 160l strojone na 28hz a producent podaje na jednego 50l i basem gra dobrze. Patrząc na uderzenie to lepiej takiego STX'a czy lepiej jakiś infinity/jbl ?

Posłuchaj kogoś kto to ma. Nie sugerowałbym się bardzo tym co podaje winsid i to na bazie parametrów z tds.

Słowo klucz w tym wypadku to "dla mnie".
To, ze wg ciebie gra dobrze nie znaczy, ze gra i zrobione jest to poprawnie.
Sa tu doświadczeni ludzie, którzy bez zaglądalia do symulatora wiedza co niesie za sobą zrobienie takiej obudowy.
Posłuchaj sie ich.
Jak chcesz nisko i dobrze popatrz na ofertę excursiona na Allegro

Patrząc na uderzenie to lepiej takiego STX'a czy lepiej jakiś infinity/jbl ?
JBL robi wieksze wrazenie na samym poczatku - gra bardzo glosno i efektownie
gra mocno podbitym wysokim basem, prawie zero zejscia. po 15min glowa boli
STX gra ciszej, nie kopie tak efektownie, ale za to gra niskim basem, nie jest monotonny i potrafi grac a nie tylko robic halas ;)

rob obudowe wg zalecen producenta - nie kombinuj nic!

Powrót