• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[ Car audio] Subwoofer na JBL GT5-12

• Autor wątku Autor wątku Q
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Q

Reakcji
1
Witam wszystkich !

Jakiś czas temu dostałem zlecenie wykonania subwoofera do Opla Astry I. Budżet był dość niski więc wybór padł na przetwornik JBL GT5-12. Dlaczego JBL ? Ano dlatego, że cały front jest już w owej Astrze zrobiony w JBLu (tweetery w drzwiach pod krawędzią szyby, midbasy z adapterami zastąpiły oryginalne przetworniki Opla). Dlaczego ten JBL ? Ponieważ słyszałem go w akcji i muszę przyznać, że ma dobry stosunek jakości do ceny, a przy tym pracuje poprawnie w stosunkowo małej obudowie... a propos obudowy:

Budę wykonałem z 20mm MDF (2 x 10mm). Objętość obudowy to 29,5 litra (odejmując od tego objętość jaką wewnątrz zajmuje przetwornik uzyskujemy litraż bliski polecanemu przez producenta. Producent poleca 28,3 litrów: http://manuals.harman.com/JBL/CAR/Boxes and Parameters/GT512Tech_050108.pdf . Obudowa oczywiście zamknięta dość mocno tłumiona (ok. 2 m˛ włókniny tłumiącej 350g/m˛). W mojej opinii w takim typie obudowy ten przetwornik najlepiej się sprawdza. Gra szybki i w miarę urozmaicony bas bez dudnień.

Ponieważ praca dla Klienta zawsze wiąże się ze spełnianiem jego wymogów, więc wykończenie obudowy nie było wcale proste. Buda miała być czerwona ! Wszystko ok, ale trudno kupić gdziekolwiek koc obiciowy w takim kolorze (mnie się nie udało), a zatem zdecydowałem, że okleję obudowę dzianiną polarową. Nie jest to materiał tapicerski, ale z doświadczenia wiem, że dzianina polarowa cechuje się dużą wytrzymałością na ścieranie... jak się później okazało jej elastyczność jest zabójcza :D Musiałem się naprawdę dobrze napocić, żeby ją równo przykleić i zachować prawie niewidoczne łączenia (na szczęście podobnie jak koc, dzianinę polarową można trochę "zaczesać"). Aby ograniczyć ścieranie się obicia sub stoi na 4 gumowych nóżkach.

Jak widać żadnej wielkiej filozofii tu nie ma... odkryć wiekopomnych tym bardzej... jednak jest to dział własnych konstrukcji i taką jest właśnie ten subwoofer.

Koszty:
- przetwornik: 204,00 zł
- MDF: 40,00 zł
- dzianina polarowa: 23,00 zł
- klej błonotwórczy w sprayu: 28,00 zł
- klej Soudal: 18,65 zł
- terminal: 18,00 zł
- wkręty i nakrętki: ~10,00 zł
- uchwyt: 9,50 zł
- grill: 5,50 zł
- uchwyty grilla: 1,10 zł
- przesyłki: 20,00 zł
- wytłumienie: 28,00 zł
- nóżki gumowe: 4,00 zł
Łącznie: 410,00 zł

I na koniec zdjęć kilka:

Heh chyba nikt nei wykanczał suba polarem ;-).
Fakt ciezko dorwać kolorowe dywaniki czasem są na allegro, a napewno są w sklepie Norauto.
Sub Prosty i ergonomiczny, osobiscie nie widzi mi sie czerwony ale to przeciez taki ktos chcial i taki jest. Głosnik moim zdaniem jest taki sobie i w tej cenie moznaby znaleźć cos lepszego, przynajmniej według mojego odsłuchu.

Pozatym wszystko estetycznie. Ciekawe czy dałobysie polar na butapren kleic ? bo na klej w sprayu napewno bylo to wygodniejsze.

Mozesz wykonac w wolnym czasie pomiar onaxis? i napisac jak gra w domu ?

Rfck napisał:
Heh chyba nikt nei wykanczał suba polarem ;-) .
Ma to jedną zaletę... jest miły w dotyku :lol:
Rfck napisał:
Ciekawe czy dałobysie polar na butapren kleic ? bo na klej w sprayu napewno bylo to wygodniejsze.
Obawiam się, że byłoby to trudne. Polar ma dużą skłonność do przesiąkania, więc jak nań nałożyć butapren żeby go nie "przetrzeć" na wylot materiału ? :)

subwoofer bardzo ładnie wykonany, nie podoba mi sie kolor materiału lepszy czarny. Ale spoko.

Quester napisał:
Polar ma dużą skłonność do przesiąkania, więc jak nań nałożyć butapren żeby go nie "przetrzeć" na wylot materiału ?
tak jak ja to nakladalem. na obudowe i przylozyc material zeby klej sie rozprowadzil rownomiernie

tylko problem bedzie z krawedziami :???:

co to za kawalki w srodku widac? czyzby wzmocnienia bocznych scianek?

laczenia materialu widac super ukryte ;)

nie podoba mi sie jedynie ta raczka na gorze :???:

Pawel S. napisał:
na obudowe i przylozyc material zeby klej sie rozprowadzil rownomiernie
Butapren jest klejem kontaktowym, więc powinno się smarować obie powierzchnie klejone - wtedy osiągamy największą siłę spajania.

Pawel S. napisał:
co to za kawalki w srodku widac? czyzby wzmocnienia bocznych scianek?
Dokładnie tak. Zrobione ze ścinków, których żal mi było nie wykorzystać ;)

Pawel S. napisał:
laczenia materialu widac super ukryte ;)
Niezupełnie. Niestety zdjęcie ukrywa trochę faktyczny wygląd, niemniej tragedii nie ma - starałem się jak mogłem.

Pawel S. napisał:
nie podoba mi sie jedynie ta raczka na gorze :???:
No cóż... jakoś tego 16kilogramowego "klocka" trzeba przenosić w razie konieczności skorzystania z całości bagażnika.

Quester napisał:
Butapren jest klejem kontaktowym, więc powinno się smarować obie powierzchnie klejone - wtedy osiągamy największą siłę spajania.
ale mi chodzilo o sposob rozprowadzania kleju. zobacz jak to zrobilem w przypadku suba na conrad audio. smaruje obficie plyte, przykladam material, "glaszcze" zeby sie docisnelo lekko i odrywam. na materiale zostaje cienka warstwa kleju.

Quester napisał:
Niezupełnie. Niestety zdjęcie ukrywa trochę faktyczny wygląd
hehe - rozumiem. mialem tylko jeden material na ktorym dalo sie calkowicie ukryc laczenia. no ale byl grubosci taniego dywanu :lol:

coolombo, w tej chwili napęd stanowi VoiceKraft MB-1200 aczkolwiek pewnie już niedługo ;)

Pawel S., no o takim sposobie nie pomyślałem... warto zapamiętać i w razie czego wykorzystać :)

[ Dodano: 2009-01-18, 17:50 ]
Widzę, że przeoczyłem dwa pytania:

Rfck napisał:
Mozesz wykonac w wolnym czasie pomiar onaxis? i napisac jak gra w domu ?
OnAxis jest pomiarem, który nie obrazuje niskich rejestrów (z prawidłowym czasem bramki), a wydłużanie czasu bramki kompletnie zaciemni obraz faktycznego przetwarzania.
Co do oceny jak gra w domu: trudno ocenić, bo nie podłączałem go pod wystarczająco mocny sprzęt (primo) i nie mam do niego filtra DP (secundo). Mimo to sam bas jest precyzyjny, dość miękki i w miarę zróżnicowany.

Wygląda to tak:

Zaznaczam, że głośnik kompletnie nie wygrzany - grał wszystkiego (od nowości) może 15 minut :lol:

sub gra w wozie, więc mierzenie go w domu, nie uwzględniając zmian jakie wprowadza samochód jest imho zupełnie bez sensu (no chyba że ktoś chce sobie suba domowego na tym zrobić , Rfck bym o to nie posądzał ;] )

takero napisał:
mierzenie go w domu, [...] jest imho zupełnie bez sensu
Zgadza się. Niestety na razie nie mam możliwości pomierzenia go w samochodzie, ale jak nadarzy się okazja to z całą pewnością to zrobię. Pomiar w domu wykonałem na wyraźną prośbę nie rozpatrując zupełnie zasadności wykonywania go ;)

Niezły łupacz :D. Kolor i wykonanie ekstra, ten polar to świetna sprawa. Mierzenie mija sie z raczej celem, wystarczy miec parametry TS i wiadomo jaka bedzie ch-ka. A w wozie i tak bedzie zupelnie inaczej :]

Heh, no mi tam się ten kolor to nie za bardzo podoba, ale jak takie było zamówienie i pasuje do tapicerki to siła wyższa ;)

A tak w ogóle to przyzwyczajony jestem do bardziej wyrafinowanych konstrukcji w wykonaniu Questera i aż dziwnie sie to ogląda :mrgreen: No ale proste zamówienie i prosta konstrukcja, nie było tu tym razem co kombinować ;)

Ale fajnie mieć takiego pluszowego suba, zawsze można się przytulic ;)

Mi się tam kolorek podoba :) Ja też, tak jak klient do którego idzie ten sub, mam Asterkę F i to czerwoną, więc czerwony sub by nawet pasował :D

A najważniejsze jest aby dobrze grał a nie wyglądał :D Jednak nie są to podłogówki na które ciągle się patrzy.

A tak w ogóle to chyba sklonuję pomysł z tym subem....

pozdrawiam

Powrót