• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Celeste - Hobby HiFi 6/2013

Reakcji
0
Cześć

W ww numerze Hobby HiFi zaprezentowano taką oto kolumnę: http://www.lautsprechershop.de/hifi/celeste.htm Niestety nie znam niemieckiego i tylko części tekstu się domyślam. Poszukuję wszelkich informacji o nich (najchętniej w postaci skanu artykułu). Zadowolę się jednak kilkoma kluczowymi informacjami:

1. Jak zbudowana jest zwrotnica? Rysunek?
2. Na ile strojona jest obudowa BR?
3. Pod jakim kątem jest dolna ścianka?
4. Czym uzasadnione jest takie ułożenie BR względem podłogi?
5. Jak mocno jest wytłumiona kolumna? Czym?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

kupisz gazete to bedziesz mial wszsytkie odpowiedzi
gdzies w polsce mozna je kupic... jak nie to pytac znajomych kto mieszka w DE ;)

archiwalne numery ma UKA. o nowych nic mi nie mowil
a z germanskiego troche przetlumaczyc moze moja dziewczyna ;)

Witam mam tą gazetę mogę jutro scany porobić i ci tu wrzucę albo na meila ci pośle

ok to zaraz beda scany juz mam :D

---------- Post dodany o 22:27 ---------- Poprzedni post o 22:15 ----------

proszę :)

W zasadzie nie taka droga konstrukcja - komplet głośników 1200zł :)

W zasadzie to największe wątpliwości mam co do granicy podziału. IMO za wysoko. Jak można zobaczyć na wykresach TF1225 jest dość mocno kierunkowy w górze zakresu co będzie powodowało ubytki średnicy jak się ktoś minie z sweet spotem. Ale jakby tak w górze dać STXowy D-800 w odpowiednio dużej tubce to można by ciąć w okolicach 1500Hz. A sam TF1225 ma bardzo dobre opinie. Gra ponoć fajnym sprężystym (jak przystało na PA) kick basem.

Bardzo mnie ten głośnik kusi... :unsure:

Zastanawia mnie jednak "dziwna" komora w górze konstrukcji. Ta za otworem 128mm. Wygląda to na rezonator Helmholtza nastrojony na ok. 160Hz. Po co? Na wykresach SPL nie widać żadnej górki w tym miejscu. :???:

Ostatnia edycja:
Miałem 2 szt tych głośników. Próbowałem połączyć z selenium D210/D220 oraz stx D800. Sprawdzałem jako pełnopasmowa kolumna z 2x12" i 1x12" oraz w opcji monitor sceniczny, aktywnie i pasywnie. Basu malutko, a powyżej 1,5kHz "nosowa" barwa brzmienia.

Basu malutko, a powyżej 1,5kHz "nosowa" barwa brzmienia.
W jakiej obudowie to grało?
Przy jakiej f miałeś granicę podziału dla zwrotki?
Basu było mało na scenie czy w pokoju 16m2?
Podejrzewasz, że "nosowe" brzmienie to wynik jakiegoś podbicia/osłabienia (górki/dolinki) SPL, zszycia głośników czy cecha charakterystyczna TF1225?

Jeśli chodzi o bas, pomieszczenie 14m2 i postawione w rogu. Nie widzę tego głosnika w roli do kolumny pelnopasmowej.

Jesli chodzi o te brzmienie to raczej już urok głośnika. Konfiguracje były przeróżne, posiadałem DCX2496 także można było się bawić.

STX ten pseudo estradowy GDE25 czy jakoś tak (ten za stówke) ma więcej basu (nie mylić z subbasem) niż celestion... no ale spalił się przy 100W.

Z ciekawości poszukałem foto w archiwum, coś się znalazło także wrzucam poglądowo

Załączniki

• P1060879.gif
    P1060879.gif
    1.2 MB · Wyświetleń: 0
  • P1060671.gif
    P1060671.gif
    802.1 KB · Wyświetleń: 0
UWAGI MODERATORA
Zamiast zamieniać obrazki na gify wystarczy spojrzeć pod okienko szybkiej odpowiedzi:
voxfa8sie47regwzhfpf_1382025640.jpg

To jak panowie oceniają ten projekt na celestionach wart uwagi czy nie ?

Powrót