• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Cewki do Altusa 140

Reakcji
0
Witam,
szukam danych cewek do zwrotnic Altus 140
(średnica drutu, ilość zwojów, wymiary cewek )
Z góry wielkie dzięki.

pcfreax

zwrotnica prost ajak budowa cepa a mianowicie

cewka 2,4mh dla glosnika niskotonowego

kondesnator 6,8uf i cewka 0,22mh dla sredniego plus rezystory zamontowane na przelaczniku

kondensator 2,2 uf dla wysokiego plus rezystory zamontowane na przelaczniku

grubosci to po co ci wiedziec?? jak to tonsil bez szalenstw

a zreszta tu masz stronke z nie tylko tymi roznymi produktami odkladne opisy itd... http://unimor.info/infusions/site_map/site_map.php zeby znalezc altusa 140 sciagnij sobie pdf o nazwie ---------- I.S. Zestaw Głośnikowy ZGB 100-8-61 -------- to jest wlasnei altus 140

pcfreax napisał:
(średnica drutu, ilość zwojów, wymiary cewek )
tak to nie ma, bo to nie takie proste. Zresztą nawijanie cewek samemu jest bez sensu i wcale nie jest tańsze od kupienia gotowych.

Dla mnie nawijanie cewek nie stanowi zadnego problemu jesli znam srednice drutu i ilośc
zwojow a drut do nawijania mam.
pcfreax

bez możliwości pomiaru indukcyjności takie nawijanie na małpkę jest bez sensu.

bez najprostszego sposobu mierzenia indukcyjności nawijanie cewek na tej zasadzie to bezsens.
A wystarczy w taki miernik zainwestować 5zł... (patrz JIG)

Jezeli np.orginalna cewka od Altusow o indukcyjnosci 2,4 mH ma 245 zwojow drutem o srednicy np.1,5 mm to jesli ja taka cewke tak samo nawine to bedzie miala 2,4 mH.Zadne pomiary w tym wypadku nie sa potrzebne.Wystarczy ze znam liczbe zwojow i srednice drutu.

pcfreax, znasz indukcyjność cewek które chcesz nawinąć, ale nie wiesz jak się do tego mają cewki które nawijasz. Nawijanie cewek to nie taka prosta zabawa, o czym Ty nie zdajesz sobie pewnie sprawy,ale widzę że tłumaczenie nie ma większego sensu więc masz tu parę materiałów ode mnie:

Załączniki

Jestem praktykiem a nie teoretykiem.
Sprawa jest prosta:
zalatwie orginalna zwrotke od Altusa, zmierze jaki gruby jest drut, potem odwine orginalna cewke i policze zwoje i na tej podstawie nawine nowa cewkw.Napewno moja nawinieta cewka bedzie taka sama jak ta orginalna od Altusa.
Mialem w 70 tych latach kolege ktory tez byl teoretykiem i niestety jego uklady i projekty nigdy nie dzialaly.Facet nie rozumial,ze istnieje cos takiego w elektronice jak tolerancja.
Nie chodzi o to ,by np. cewka miala indukcyjnosc dokladnie 2,4000000000000000000mH
bo inne elementy z ktorymi wspolpracuje moga zmienic parametry calego ukladu.
Teoretycznie to mozna parasol w dup.. otwozyc.
Moje pytanie bylo proste:
Czy ktos zna liczbe zwojow i srednice drutu w cewkach ktore byly stosowane w Altusach 140
Niestety nikt nie zna.
Jedyne rozwiazanie to odwinac orginalna cewke, policzyc zwoje i zmiezyc drut.
Wszystkie teoretyczne rozwiazania sa tu niepotrzebne.
Do Takero.
Nawiniecie cewek do zwrotki jest dziecinnie proste.
Sprobuj sam to sie przekonasz.
Pozdro.
pcfreax

pcfreax, widzę żę nie bardzo rozumiesz o czym my tu do Ciebie piszemy :D
pcfreax napisał:
Nawiniecie cewek do zwrotki jest dziecinnie proste.
Sprobuj sam to sie przekonasz.
nawinięcie jest proste, trudniej natomiast by cewka miała taką indukcyjność jaką chcemy żeby miała.

pcfreax napisał:
Sprawa jest prosta:
zalatwie orginalna zwrotke od Altusa, zmierze jaki gruby jest drut, potem odwine orginalna cewke i policze zwoje i na tej podstawie nawine nowa cewkw.Napewno moja nawinieta cewka bedzie taka sama jak ta orginalna od Altusa.
Mialem w 70 tych latach kolege ktory tez byl teoretykiem i niestety jego uklady i projekty nigdy nie dzialaly.Facet nie rozumial,ze istnieje cos takiego w elektronice jak tolerancja.
Nie chodzi o to ,by np. cewka miala indukcyjnosc dokladnie 2,4000000000000000000mH
bo inne elementy z ktorymi wspolpracuje moga zmienic parametry calego ukladu.
Teoretycznie to mozna parasol w dup.. otwozyc.
Moje pytanie bylo proste:
Czy ktos zna liczbe zwojow i srednice drutu w cewkach ktore byly stosowane w Altusach 140
Niestety nikt nie zna.
Jedyne rozwiazanie to odwinac orginalna cewke, policzyc zwoje i zmiezyc drut.
Wszystkie teoretyczne rozwiazania sa tu niepotrzebne.
Nigdy nie spotkałem kogoś kto tak kombinuje...
Rzeczywiście - bardzo prosta jest ta sprawa :
-zdobycie cewki
-rozwinięcie jej
-przeliczenie grubości drutu i liczby zwojów
-znalezienie drutu
-nawinięcie cewki i modlenie się żeby miała takie parametry jakie chcesz

Zupełnie bez sensu, skoro już masz tą cewkę z altusów to po co ją rozwijać ? Nie łatwiej kupić dwie np ?
Zresztą te fabryczne altusowe cewki były do dupy, cienki drut, wysoka rezystancja, żeby chcieć to kopiować trzeba być "praktykiem" na zasadzie robienia zupy na winie - bierzesz garnek wody i wrzucasz co się nawinie. Ty robisz to samo, komplikując w przedziwny sposób kopiujesz beznadziejne rozwiązania.
Łatwiej jest Ci cewki rozwijać niż użyć prostego monogramu żeby sprawdzić ile drutu nawinąć , a do tego odnoszę wrażenie że zupełnie nie czytasz tego co piszemy...
Czy to prowokacja ?

To co dla ciebie jest skomplikowane to dla mnie jest proste.
Nie chodzi o to czy zwrotki do Altusa sa dobre czy nie.
Chodzi o to -ILE TE CEWKI MAJA ZWOJOW I JAKIM DRUTEM SA NAWINIETE.
Pcfreax

hahaha przepraszam ale mam dosyc, mimo tego ze bylem za pomaganiem a nie przyczepianiem sie, ale spytam w takim razie : po co ci te cewki ?? jesli chcesz zrobic zwrote do altusow to nawin cewki lepsze (jesli koniecznie nawijac) a nie cewki ktore sie do niczego nie nadaja pytasz o drut moge ci powiedziec ze na pewno nie wiekszy niz 1 mm a moze nawet 0,8mm gdzie przy cewce 2,4mH to nie rdzeniowej bym sie nie pokusil na takim drucie cienkim. Wszystko zalezy od tego co chcesz osiagnac... ale osiagniecie orginalu w tym celu sensu nie ma... taka cewke mozna kupic nawet nie wiem czy ja nie mam... ale celem powinna byc jakosc i jesli chcesz odtworzyc zwrote do jakis pozostalosci altusow to lepiej na lepszych elementach

a ile maja orginaly to ci nikt nie powiem bo nie znam glupca ktory by to odwijak bo po co... a jak chces zto tonsil powiniej ci odpowiedziec bo oni tajemnic nie maja chyba... wystarczy napisac zapytanie a oznaczenia cewek masz dostales w mojej pierwszej odpwiedzi tam masz oznaczenia tonsilowskie cewek

pcfreax jest takie prawo "jeśli coś może się nie udać to na pewno się nie uda"
Próbują Ci to uświadomić a ty dalej swoje.

Funiax1
jest takie prawo "jeśli coś może się udać to na pewno się uda"
Próbują Ci to to tez uświadomić .
Daniel69:
W koncu jakas odpowiedz.Jestem juz blizej celu.
Dzieki
pcfreax

Powrót