Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
tak to nie ma, bo to nie takie proste. Zresztą nawijanie cewek samemu jest bez sensu i wcale nie jest tańsze od kupienia gotowych.pcfreax napisał:(średnica drutu, ilość zwojów, wymiary cewek )
takero mowil chyba o pomiarze indukcyjnosci cewki ktora nawiniesz...nie bedziesz pewny w 100% jaka ma wartosc bez pomiarupcfreax napisał:Indukcyjnosc znam. 2,4 mH i 0,22 mH .
nawinięcie jest proste, trudniej natomiast by cewka miała taką indukcyjność jaką chcemy żeby miała.pcfreax napisał:Nawiniecie cewek do zwrotki jest dziecinnie proste.
Sprobuj sam to sie przekonasz.
Nigdy nie spotkałem kogoś kto tak kombinuje...pcfreax napisał:Sprawa jest prosta:
zalatwie orginalna zwrotke od Altusa, zmierze jaki gruby jest drut, potem odwine orginalna cewke i policze zwoje i na tej podstawie nawine nowa cewkw.Napewno moja nawinieta cewka bedzie taka sama jak ta orginalna od Altusa.
Mialem w 70 tych latach kolege ktory tez byl teoretykiem i niestety jego uklady i projekty nigdy nie dzialaly.Facet nie rozumial,ze istnieje cos takiego w elektronice jak tolerancja.
Nie chodzi o to ,by np. cewka miala indukcyjnosc dokladnie 2,4000000000000000000mH
bo inne elementy z ktorymi wspolpracuje moga zmienic parametry calego ukladu.
Teoretycznie to mozna parasol w dup.. otwozyc.
Moje pytanie bylo proste:
Czy ktos zna liczbe zwojow i srednice drutu w cewkach ktore byly stosowane w Altusach 140
Niestety nikt nie zna.
Jedyne rozwiazanie to odwinac orginalna cewke, policzyc zwoje i zmiezyc drut.
Wszystkie teoretyczne rozwiazania sa tu niepotrzebne.
ale to niestety nie drut jakim ORYGINALNIE tamte cewki nawijano.daniel69 napisał:pytasz o drut moge ci powiedziec ze na pewno nie wiekszy niz 1 mm a moze nawet 0,8mm gdzie przy cewce 2,4mH to nie rdzeniowej bym sie nie pokusil na takim drucie cienkim
To co pisze tekero jest logiczne i zrozumiałe a wypowiedzi w stylu:pcfreax napisał:Próbują Ci to to tez uświadomić .
jakoś do mnie nie przemawiają ale życzę powodzenia.pcfreax napisał:To co dla ciebie jest skomplikowane to dla mnie jest proste.