• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Cewki rdzeniowe

Reakcji
14
Pytanie do obcykanych-ponad 20 letnie cewki rdzeniowe,czy jest sens wymiany na nowe czy raczej mija się to z celem.

Jeśli chodzi o parametry - mija się z celem. Nie spotkałem się jeszcze z cewkami, które mogłyby stracić swoje parametry.
Jeśli chodzi Ci o aspekty brzmieniowe między rdzeniowymi a powietrznymi w torze średnio i wysokotonowym - pytaj tych co słyszą. Ja różnic nie wychwyciłem nigdy ;)

Dzięki,tak też myślałem choć mozna się nasłuchać o nasyceniu rdzenia no ale chyba nie przy tak znikomych prądach.Cewki zostaną a tytułem doswiadczenia wymienię wszystkie kondensatory.Ciekawe czy coś to zmieni.

z cewkami rdzeniowymi rzeczywiście nie ma co panikować. Jeśli nie są fizycznie uszkodzone (np. mechanicznie, przegrzane czy zalane), to ich parametry przez te 20 lat raczej się nie zmieniły.

Powrót