• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Charakterystyka Arta vs VituixCad

Reakcji
13
Temat nie daje mi spokoju, ani też nie znajduję dla niego rozwiązania.
Robiąc pomiary w Arcie a zwrotnicę w Vtuixcadzie, można z Arty generować pliki FRD i importować do Vituix lub skorzystać z wbudowanego narzędzia do konwersji w Vituix.
Obie metody dają mi różne wyniki. Błąd jest powtarzalny i dotyczy "podniesienia" w zakresie wyższych częstotliwości.
Ma ktoś pomysł, czemu tak się dzieje?

Przy okazji, jak ma być faza ustawiona w Arcie do eksportu? Minimumphase?

Byc moze wina jest plik kalibracji mikrofonu, ktory przy jednej z metod nie jest zaladowany do programu.

Jesli uzywasz Arty z mozliwoscia zapisywania plikow PIR, to exportowanie plikow FRD nie ma sensu, poniewaz cala obrobke mozna wykonac w Vituixie.

Byc moze wina jest plik kalibracji mikrofonu, ktory przy jednej z metod nie jest zaladowany do programu.

Jesli uzywasz Arty z mozliwoscia zapisywania plikow PIR, to exportowanie plikow FRD nie ma sensu, poniewaz cala obrobke mozna wykonac w Vituixie.

Wydawało mi się, że z pliku kalibracyjnego tworzony jest filtr na wejściu sygnału, a tu taka pomyłka.
Miałeś rację, dziękuję bardzo za pomoc!
Powiedz mi jeszcze proszę, co z tą fazą, zaznaczać to minphase?

Jeśli plik kalibracji mikrofonu nie zawiera informacji o fazie, to się używa opcji minimum phase.

Powrót