• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Charczący głośnik - POMOCY !!!

Reakcji
0
Tak jak w temacie mam problem z charczącym głośnikiem. Grał i w pewnym momencie się zatrzymał, natomiast drugi (taki sam) gra ale przy większej ilości basu od razu charczy. I tu moje pytanie jak moge naprawić ewentualnie co mogę wymienić w głośnikach, aby ponownie zaczęły dzialać ? Wkluczam że głośniki mogły by się zapaprać opiłkami żelaza itd.

Nie wiem dokladnie, ale grał przystępnie. Z tego co jest napisane na głośniku to ITT LPT 175/25/95 że ma 4 ohm i jeszcze jakieś cyferki, ale to chyba jakiś nic nie znaczący numer partii. Zerwalem kopułkę i z tego co widzę to to że głośnik który jakoś jeszcze gra ma tak wysoki wychył że cewka wychodzi nad magnes. Czy to normalne ?

Intertechnik jakiś :P
Szkoda go...

Seba727 napisał:
Zerwalem kopułkę i z tego co widzę to to że głośnik który jakoś jeszcze gra ma tak wysoki wychył że cewka wychodzi nad magnes. Czy to normalne ?
całą ? Jeśli tak to jest nienormalne, ale wynika to tylko ze złego użytkowania.
W tym niedziałającym też pewnie tak było, aż wkońcu nabiegunnik się skrzywił albo co...
Bardzo msz bas podbity?

Na 100% głośniki. Wzmacniacz gra na innych głośnikach tak jak powinien, a głośniki charczą nawet przy samej wierzy. To co powinienim wymienić w głośniku, w takim razie ?

jak mi pokażesz zdjęcie Twojego głośnika na którym będzie widać magnez to masz u mnie piwko pocztą :razz: :razz: :razz:

Jak na razie to nawet nie wiemy jak ten głośnik wygląda i czy w ogóle znajdziesz do neigo kompatybilne części, nie mówiąc już nawet o tym czy to będzie opłacalne.
Pokaż głośnik i całe kolumny.

Powrót