• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Clarion ARX 4670R potencjometr nie działa

Reakcji
0
Witam,
mam problem z radiem Clarion 4670R. Do tej pory działało bez zarzutów. W pewnym momencie przestał działać potencjometr (wcześniej zanim padł wariował, trzeba było go np dociskać żeby zadziałał). Kolega sprawdzał miernikiem - stwierdził, że padł. Potencjometr został wylutowany, na Wolumenie kupiony nowi i wlutowany - nie działa dalej niestety. Ścieżki odchodzące od potencjometra wyglądają na zdrowe. Potencjometr w radiu sterował poziomem głośności, faderem, balansem i equalizerem. Nie wiem co jest - będę wdzięczny za Waszą pomoc. Pozdrawiam!

Miałem podobnie, też w Clarionie.
Poszedł Ci jakiś układ od impulsatora. Z tego co mi kumpel-elektronik mówił, nie opłacało mi się tego naprawiać. Taniej szło kupić drugie radio.
Ja tego nie naprawiałem, radyjko poszło wraz ze sprzedawanym autem.

No właśnie takie moje podejrzenia były, że to jednak coś poważniejszego. Jeśli dałoby radę po taniości naprawić to miałoby sens. Chyba, że ktoś z forum ma jeszcze pomysł co można z tym radiem zrobić? :)

wez ten stary impulsator i podlacz do niego miernik. jak podczas krecenia pojawia sie "pikanie" to znaczy ze jest OK.
jak jest OK to szukaj do jakiego ukladu ida sciezki. sprawdz w bazie danych co to jest i szukaj ewentualnie w sklepach czy jest dostepny. jak nie to masz problem :P

sprawdzałem jeszcze raz ten stary impulsator - otóż jest przejście na nóżkach ale wygląda to w ten sposób - potencjometr jest skokowy - 2 ząbki łączy 2 nie i tak wokół osi - nie wiem czy tak jest poprawnie :/

tak. sa 3 nozki. na srodkowa podawany jest sygnal. skokowo zwierane sa styki najpierw jeden potem drugi. zwarcia stykow przesuniete sa o 90 stopni - na tej podstawie procesor wie w ktora strone krecisz

Dzięki za podpowiedź Pawel S. - to teraz jeszcze tylko pytanie co padło, sam już chyba nic nie wymyślę, na płytce zapewne trzeba by szukać a elektronikiem to ja nie jestem. Zastanawiam się czy czasami nie padł procesor ale to tylko domysł, kiedyś jak radio było jeszcze na gwarancji właśnie procek padł z tym, że wtedy objaw był taki, że jeden z kanałów nie grał. Nie wiem czy jest sens szukać jeszcze, radio wiele warte pewnie nie jest (choć służyło b. dobrze) może czas nowe kupić :]

Powrót