• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Co do 3 way?

Reakcji
0
Hej.

Planuje juz konstrukcje na lata ktora chcialbym zacząc budowac w wakacje ale nigdy niemialem doczynienia z 3 way takze niejest mi latwo.

Chcialbym aby kolumny schodzily dosc nisko bo od 35 hz dosc efektywnie,miały wyrazna,szczegółowa srednice,i takie same wysokie tony.Slucham trance,hardstyle,drum&bass ale takze calej reszty,HH,pop,i najrozniejsze "hity" swiata.

Narazie planuje:

Wysokie - latwo mi bedzie wybrac,bo jakies seasy lub vify do 150 zł.

Srednie - tu kompletnie niemam pomyslu bo niezastanawialem sie nad tym nigdy ,niebylo takiej potrzeby,narazie mysle nad SPH-102KEP bo mam teraz kepa 165 i gra dosc dobrze,ale doradzcie mi cos. Około 100 zł/szt.

Niskie - Mam kilka typów ale zupelnie niewiem którego wybrac...Okolo 150 zł.
-IT mds 08, podobno glosnik b dobry,mala buda,dosc nisko schodzi,dobry jakosciowo,ale slyszalem takze ze nie zrobie na nim imprezki.Cena odstrasza bo nowka 300 zł ale moze gdzies da sie kupic taniej.

-Tonsil gdn 25 80 1,,potezny wykop,cena niska bo 130 zł szt, wysoki spl,ale niewiem jak jego zejscie,zastanawialem sie nawet nad 2ma sztukami w kolumnie,ale wtedy spl to 92 db i problem ze sredniakiem i wysokim aby w tle nie znikneły,chyba ze korekcja BS i sie zejdzie troszke z spl.

-Tonsil 20 80 2 ,duzo dobrych opini na nim,ale nic konkretnego niewiem.

Posiadam Jiga i wm61a,niedlugo preamp takze o zwrotke sie nie martwie,cos sie wykombinuje.

Pozdrawiam i czekam na KONKRETNE rady i typy głosników!

Pawel S., to nie byla najlepsza koncepcja i zibi tez sie z tym zgodzi...

Tasior jesli to ma byc na lata to lepiej postaraj sie o troche wiekszy budrzet, tutaj nawet pol roku nie odgrywa roli w czasie a zawsze cos wpadnie... bo poki co to masz 800pln na przetworniki wiec akurat na sredniej klasy 2way;) moim zdaniem... oczywiscie.

[ Dodano: 2007-01-31, 23:59 ]
ps. tonsil 20.80.2 spoko wooferek, moze sie podobac, gra cieplo, miekko, okazale i tak 'soczyscie' jednak slyszalem go tylko w subie, nie wiem jak sprawdzi sie w 3way... w sumie jest troche monotonnym glosnikiem, bas ma mily i ciakwy ale malo zroznicowany.

teraz mam kepa + seasa (nie sprzedalem bo sprzedalem wiele innych rzeczy) i uwazam ze jest calkiem niezle ale chce zrobic 3 way,bo jednak jest to lepsza konstrukcja.
Na glosniki to do 900 zl powiedzmy,i raczej nie wiecej,bo niebedzie kasy (zalezy czy/za ile sprzedam te podlogowki co robie),a co myslisz o tych tonsilach a szczegolnie o 25 80 1 ? mam sklep niedaleko mnie i moglbym moze pozyczyc i przetestowac go.
Głownie zalezy mi na dosc niskim basie + troche kopa,wyraznej i szczegolowej srednicy i wysokich.

Na wysokie napewno cos do 150 zł i pewnie seas ktorys lub vifa jak juz pisalem,na sredniaka 0 pomysłu na niskie to co wymienilem + to co zaproponujecie.

pozdro

P.s
Pisze ze konstrukcja na lata ale wiadomo ze pewnie ja sprzedam i bede chcial zlozyc cos nowego,aby miec coraz wieksze doswiadczenie itp,takze prosze nie brac tego dosłownie.

czy nie latwiej by bylo gdybyscie podali jakietypy w w/w cenach?

ja rozumiem ze danie tego topicu na diyaudio to samobójstwo ale opanujcie sie. :!:

[ Dodano: 2007-02-01, 11:53 ]
Wysokie do 150 zl
srednie do 100 zł
niskie do 150zł (chyba ze cos duzo lepszego to 200zł)

Tasior powiedz mi gdzie tu logika... chcesz na sile 3way z taka sama kasa jak masz teraz 2drogi ( no prawie taka sama ) wiec to jest regres moim zdaniem mimo wszystko.
na srednie mozesz dac np nowego stx'a ponoc gra cudnie w tym pasmie.
dol za 200pln to jest problem... tonsil 20/80/2, beyma 8br40 (ewentualnie 10br60), visatony 200 - 250,
hmmm zawsze mozesz pokusic sie o bsw nie wiem po ile chodza teraz 10 calowce, ale mozna zrobic aktywny dol na 124II;] oj.... :)

tylko ze na 2 way daje razem 800-900zł a na 3 way razem licze do 1500 ( budy duze,czyli duzo materiałow itd itp 200 zł licze,zwrotki ok 150-200,100 na rupiecie jak kable terminale i drobnostki,takze na glosniki zostaje ~900 ...)

Piszac wysoki do 150 zł ot nie znaczy ze 150,bo seas 120,vifa xt 19 100zł,a wtedy te 50 zł reszty idzie na srednie lub niskie,z monacora moge miec -25% takze z tamtad moze cos warto kupic?

Pozdro

Nosb poprostu napisal post na moje zyczenie :P (zebyscie wiedzieli ze cos nowego pisze.)

tak wiec do rzeczy:

Przegladalem sobie glosniki monacora bo tam mozna znalezc cos ciekawego,i mam -25%.

Trafilem na 3 sredniaki ktore wygladaja niezle,a jeden z nich to CHYBA mniejszy brat sph 176 jak sie nie myle,zobaczcie i powiedzcie co myslicie.

http://monacor.pl/catalogue-product.phtml?id=2122&Comp=m&Hier=6&MainKtg=62&SubKtg=516

http://monacor.pl/catalogue-product.phtml?id=2120&Comp=m&Hier=6&MainKtg=62&SubKtg=516

http://monacor.pl/catalogue-product.phtml?id=2121&Comp=m&Hier=6&MainKtg=62&SubKtg=516

sa dosc tanie a moze byc calkiem ok.

ja bym dał ten drugi

pierwszy najgorszy

trzeci tez moze być ale 4 omowy i trzeba go będzie mocniej tłumić (B-S podbije o 6dB ) a basowce na bank niewyciągną 96dB.....

A moglbys mi doradzic cos na niskotonowego? mysle nad
a)tonsil 20 80 2 nizej niz 25 80 1 zejdzie,wykop przecietny.
b)tonsil 25 80 1 ,dobry wykop,niewiem jak zejscie.

oczywiscie to tylko wstepne plany bo do wakacji jest troszke czasu,ale trzeba sie zastanowic jakie glosniki dokladnie,a ja niemam odpowiedniej wiedzy,

Miałem suba z 25/60 (bardzo podobny do 25/80), wykop bardzo fajniusi a i jak dla mnie zejsc też potrafił.... wbrew temu co czytałem wcześniej o nim na forum... Nawet i w kinie basu nie brakowało ... a co dopiero jakby takie 2 odpalił w tych twoich 3way :) Myśle że i maluczkie imperki byś napędził :-)

a moglbys dokladniej powiedziec jak nisko? chociazby generatorem sprawdzane,teraz mam kepy i one ponizej 38 hz juz nic niegraja,wyzej dosc efektywnie.

Moge miec tego 25 80 1 i 20 80 2 do testów ,nówke,ale niemam bud...

mIKI moje Potworki były dobra konstrukcją w swoich założeniach:) Grały Mocno w całym pasmie. Miały dośc dobry Bass. Jednak ich minusem było że SLSy potrzebowały mega napędu. Gdybym zrobił Moja konstrukcje jako aktywną lub Bi amping było by to bardzo dobre:)

Tasior za ta kase nie da się zorbić dobrych 3-way na lata. Masz kepy czego Ci brakuje basu? To kup jeszcze jednego kepa i daj 2,5 way basu będzie wystarczająco, coś o tym wiem.

jednak jak chcesz konkret 3-way to moge polecic Ci tak. Na bas beyma 8br40 najlepiej 12br70 na boku. Na srednice małego kepa lub Tonsila GDN 11-35 tego z allero:) Na wysokie weisz:) Seas The best.

jednak Powiem Ci ze 100x łatwiej sprzedać kolumny mniejsze niż takie smoki, ja coś o tym wiem. Miałem kilku klientów którym dzwięk sie podobał jednak zawze padała odpowiedź Gdzie ja to postawie:) W ostateczności sprzedałem kolumny po cenie mniejszej o 400-500zł od kosztów produkcji. Dla przykłądu ostatnio sprzedałem monitorki, i sprzedałem je po kosztach:) Nie mówie o kolumnach yoshiego na których zarobiłem. Więc wg mnie lbo masz 2kzł by zrobić mega sprzęt dla siebei którego nie będziesz sprzedawał albo będzie mocna wtopa.

wyzej napisalem ze niechce robic tej konstrukcji "na lata" ,a 3 way poniewaz chce sprobowac czegos nowego i nabrac doswiadczenia,przestancie pisac ze malo kasy albo ze 2 way lepsze,nie wszystko co nowe musi byc lepsze(wy zakladacie ze kicha bedzie nie ja) od poprzedniego!

SoundWave,mozesz cos podpowiedziec co znajde nowszego w takiej cenie?

Dodam ze budki 65 l (tyle liczylem pod tonsila,choc pod inne glosniki moze byc duzo mniej) to wymiary 100x27(zakladajac ze gdn 25 80 1)x30 czy jakos tak,wiec nie sa duzo wieksze od tego 2 way co mam,tylko szersze.

Powrót