• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[co kupic?] zakup dobrego uzywanego CD do modyfikowania

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
128
po ok 8 latach w koncu zbudowalem swojego uniampa! :D
teraz pora wymienic prehistoryczna (pierwszy polski cd!) fonice na cos normalnie grajacego

tak wiec dla tych ktorzy przegladaja allegro i podobne aukcje - jaki kupic odtwarzacz cd?

na poczatku bede go puszczal po analogu do wzmacniacza
z czasem bede robil DACa, wiec optyk mile widziany!

budzet?
nie mam pojecia ile to ma kosztowac :/
powiedzmy ze nie wiecej jak 500zl
ale wolalbym sie zmiescic w 200-300zl

Sony CDP-X202ES jak dobrze pojdzie dostaniesz za 300zl

Albo zbieraj zbieraj i poluj na CDP-338ESD to już poważna baza do tuningu.

A jak złapiesz bakcyla to na kiedys zostaje model 557ESD, to jest już taki poziom, ze ja po kilku dniach nadal nie pozbierałem szczeny z podłogi

Z cena roznie, ja dałem 2tys, znajomy kilka dni wczesniej 2700, no zabytkowy 29 lat ale stan techniczny idealny, poprawiłem jedynie zimne luty na serwo, lasrr bez najmniejszych oznak zuzycia

Z cena roznie, ja dałem 2tys, znajomy kilka dni wczesniej 2700, no zabytkowy 29 lat
:o
Jestes odważny :)
Ja bym się bał w tak starym urządzeniu cokolwiek dotknąć żeby się nie rozpadło. CD to jednak urządzenie które o wiele szybciej się starzej niż np. wzmacniacze. Bałbym się kupić tak stare a nawet używane. Zobacz np. na przetworniki C/A to co było Hi-Endem jeszcze kilka lat temu dzisiaj już ma gorsze parametry od najtańszych modeli. Suche parametry bo brzmienie to kwestia gustu :) Są tacy co się kochają w brzmieniu takich własnie dziadków. Ja osobiście od dłuższego czasu już unikam i jak mam coś kupić szukam czegoś nowego lub prawie nowego.
Nie na temat...
Miałem kiedyś jeśli dobrze pamiętam wzm. Sony 650ESD i w konfrontacji z 4 razy mniejszą i słabszą Aurą wypadł słabo ( sprzedałem ) - mocno zaciemniony i zaszumiony. Przez coax było nieco lepiej ale też bez szału.

Ostatnia edycja:
Bo to slaby bardzo wzmacniacz jak i przetwornik :p i liczy sie tez aplikacja, w tym cdnsiedze bb 64p a w 650esd 56p w dodatku w slabej aplikacji

@Paweł S. co ostatecznie wybrałeś?

Na glodfinch-mod najwięcej modyfikacji jest dla Philips/Marantz, co ewentualnie innego wybrać?

Powrót