• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Co lepiej zalozyc

Reakcji
0
I glosnik srednio niski czy serdni a 2 nisko tonowy?? przyjmujac podobe parametry mocy itd ??

P.S co to sa te liczniki obok ten czerwony zielony itd tak przy okazji. ??

cyt" glosnik srednio niski czy serdni a 2 nisko tonowy?? przyjmujac podobe parametry mocy itd ?? "

Twoje pytanie jest troche dziwnie zadane, ale spróbuje pomóc

Wszystko zależy od konstrukcji i porządanego efektu. W sumie konstrukcja trójdrożna jest zawsze nieco trudniejsza do zrobienie gdyż zwrotka jest bardziej skomplikowana. Przy dwudrożnej jest wszystko w miare prosto. Jednak przy 3dr możesz zastosować coś wiekszego na basie a przy 2dr masz ograniczenie, bo duży głośnik nie odtworzy średnicy i bedzie dziura.
Napisz na czym Ci zależy i jakiej muzy słuchasz. Generalnie gdzies czytałem że np do rocka najlepsze są 3dr ale nie ma na to zasady bo ja mam 2dr i rocka słucha sie świetnie.
Pozatym artykuł o tym jest chyba na stronie głównej.

Sorry za długość wypowiedzi.

Tak sie pytam, bo kumpel sie zastanawial na 3 drozna lub 2 drozna do hip hopu i techno , ja wole 3 drozne bo jest caly zakres czestotliowsci i niam dziur jak w 2 droznej i nie trzeba np podnosic dolnych granic.

P.S co to sa za wykresy z boku ten czerwony zielony odpowie ktos przy okazji??

a co z 2 drog nie mozna uzyskac pelnego zakresu ?? ciekawe.... ogolnie jak ktos jest poczadkujacy to na pewno nie powinien sie brac za 3drogi poniewaz jest malutka szansa ze dobrze zrobi zwrotke ;]
pozdro

I uwazasz ze ten który robi takie "zwrotki na zamówienie" posiada zmierzone paramerty WSZYSTKICH głośników, sory ale troche dużo tego....

Nie potrzebnie zaczolem temat. Przeciez jak idzie sie do kogos zeby zrobil zwerotnice to dajesz mu paramety jakie powinna miec, z pustymi rekami to przeciez cie nei przyjmie bo neibedzie wiedzial jaka ci zrobic. 3maj sie

Parametry na papierze to jedno a zmierzone konkretnych egzemplaży to drugie.
Najlepiej jest zmierzyć i robić pod dane głosniki bo często inne dane podaje producent a inne są naprawde.
Też chciałym wiedzieć co oznaczają te 3 paski z boki.

Powrót