Witam , parę ładnych lat temu postanowiłem wykonać swoja pierwsza konstrukcje DIY która gdzieś tam podpatrzyłem na forum ale niestety w tamtym czasie głośniki na których byl oparty projekt były już ciężko dostępne no więc dzięki malej pomocy z forum zbudowałem kolumnę na bazie 2X ARN 226/07/04 ,ARP 150/00/08 i GDWK 10/80/19 8 ohm obudowa br nie pamiętam już strojenia ani pojemności obudowy na pewno była liczona chyba na 69 albo 59 litrów ale nie jestem pewny na 100 % . Niestety z tego względu że pozmieniały się nieco same głośniki miałem też problem z zwrotnica i pomagał mi jeden z forumowiczów ale było to liczone w programie na podstawie przepisanych charakterystyk głośników . W tym momencie wprowadzam się do nowego domu i żal mi tych głośników wyrzucać ponieważ obudowy jakie zrobiłem konkursu piękności by nie wygrały ale postanowiłem w końcu zabrać się do tego solidnie i zrobić nowe lakierowane na czarno obudowy coś ala pianino i pojawia się okazja żeby może coś pozmieniać w głośnikach , nie ukrywam ze podobają mi się te duże ARN i chciałbym je zostawić a można by zmienić coś w sredniotonowym pasmie i wysokim ale pewnie będzie problem z zwrotnica i tu moja prośba do was gdyż ja już dawno nie jestem w temacie co można by pokombinować żeby zagrało to troszkę ładniej ? Pozdrawiam