parametru można już dobrać typ obudowy, niskie Qts - BR, wysokie - zamknieta
.
Czołem .
Wszyscy błysneli wiedza ze az miło mi sie zrobiło ze mam tez tyle wiedzy ;-) . Wiec i ja napisze prawie na temat tak by nie wymieniac dosłownie tego co wazne i istotne ;-) ale postaram sie powieśc pytajacego w odpowiednim kierunku.
Jak wszystko co zwiazane z dziedzinami technicznymi opiera sie na wzorach.
Wzory te czesto sa stosunkiem danego parametru ( te juz zapewne znasz) wzdledem danego parametru/ parametrów.
przykład :
parametru można już dobrać typ obudowy, niskie Qts - BR, wysokie - zamknieta
.
hmmmm niskie Qts i niskie Fs w danym głosniku ---- od razu daje go do zamknietej . Przecze parametrowi ?? hmmm A moze wazny był stosunek tych parametrów??
Jestem pewien ze jak bys taki głosnik usłyszał tez bys zmienił zdanie.
Panowie zadko kto chce dociekac jakie sa wzory obliczajace dany parametr ( jak matematyka go opisuje) . Wystarczy czesto wstawic wzór we wzrór tak jak na podstawach elektroniki np: prawo ohma(równanie) wstawiaja do wzoru na moc by sie przekonac ""jakie ma znaczenie"" opór(jeden parametr) wzgledem mocy ( 2gi parametr). Majac take wyprowadzone równanie na moc doskonale potrafia powiedzie jak wpływa( parametr np zmiana wartosci oporu -par1 a jak wpływa zmiana napiecia par2 ) .
Ot i cała prawda tez tak by jak przedmówcy nie za duzo napisac a naprowadzic cie na "pomysł" . dobrze jest w wyszukiwarke wpisac czasem jakiś wyraz prawie bezposrednio zwiazany z parametrem . Daje czesto to wyszukanie stron opisujacych co i jak sie ma . pozdro i powodzenia. Pocztaj takze o układach RLC . Pozwoli Ci to zrozumiec dosc istotne problemy z jakimi ma sie do czynienia w zwrotnicach - fazy i ich "nakładanie sie " ,wpływ rezystancji i impedancji na cały układ .
eee a jak sie wylicza! litry w obudowie ??? b-r / zamknieta??
eeee a jak sie wylicza stromosc opadania ponizej fo i od czego to " zalezy". A ten "zalezy" to od czego zalezy ?? i jak to sie ma do ch-k filtrów do których jakies nazwiska przypisali co by je mozna wklepac w wyszukiwarke .hmmm
eeee a jak sie ma taka ch-ka opadania głosnika na ipuls i takie tam pierdoły;-D
eeeee a moze i tam sa takie same wrozy i podobnie sie to wszystko przedstawia tylko parametry podstawic i wyciagac wnioski .
[ Dodano: 2005-05-18, 17:52 ]
Sound Wave napisał:
niska wartość Qts świadczy o wysokim stosunku BL do MMS a także im większa podatność zawieszenia tym mniejsze Qts. parametr BL świadczy o mocy napędu głośnika. Zalezy od mocy magnesy szerokości wysokości i promienia szczeliny. parametr L zalezy od ilości przewodnika jaki znajduje sie w obrębie szczeliny
MMS to masa drgająca
no i tak !!! Czyli troche bardziej po chłopsku . Qts przedstawia ( jest ponieka stosunkiem czegos do czegos) jak sobie daje rade siła pchajaca ze wszystkim co "przeszkadza" tej sile w poruszaniu głosnikiem ( masa , wszelkie "opory" , zawieszenia-sprzezyny). Jak SW napiał siłe daje magnes i cewka.Opisuje ja parametr Bl . Logiczne bedzie wiec ze czym wiekszy BL tym układ ten zrobiony jest z "mocniejszych" elementów lub wykonany jest dokładniej .
zaraz mnie będa cytowac ze QTS to = Qms +Qes . Panowie ja tez jeszcze nigdy nie rozpisałem sobie tego równania tak bym zobaczył to w postaci Qts = wzór+wzór .I chyba sie zmusze by po latach to zrobic . Moze po przekształceniach cos ciekawego wyjdzie , moze we "wzór" da sie coś wcisąć co by wprowadzało jakiś kolejny parametr i podawało jego wpływ na Qts .hmm Ale ja by sie dało to nie było by cos + cos . Lub juz by ktos to napisał na tylu odsłonach forum