• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

co o tym myslicie ??????????????????????????????????????????

Reakcji
0
co myslice o glosnikach z firmy alpine ,blaupunkt ,dark blue kture z nich najlepiej kupic do samego radia ??? pomocy
:wink:

UWAGI MODERATORA
kopec777, prosze w nazwie tematu zawierac opis problemu bo takie nazwy sa kompletnie bez sensu. no i co maja znaczyc "????????" jeden nie wystarcza?

kopec777, zamiast zadawac takie nieprezycyjne pytania podaj linki do aukcji lub przynajmniej budzet jakim dysponujesz

pod samo radio to mówi się że helix-y

ogólnie nie mogą być za mocne tak do 50w

ale jakby miały mniej to byłoby super

bardziej istotny jest montaż

no i jakiekolwiek wygłuszenie drzwi

Co za bzdury?! Moc nie ma tu nic do rzeczy. Popatrz na efektywność, jeśli mają grać pod radiem, to powinna być jak najwyższa. Omijaj głośniki z plastikowymi membranami, poszukaj lepiej coś papierowego, lżejszą membranę łatwiej napędzić.

tak?

to może napędzisz radiem te:

Hertz DSK 165

przecież mają dużą efektywność

nie mówię że efektywność jest bez znaczenia

ale moc jednak ma znaczenie

dan124 napisał:
ale moc jednak ma znaczenie

Skoro twierdzisz, że moc głośnika ma wpływa na to jak głośno on zagra pod radiem, to uzasadnij to, bo ja nie widzę żadnego związku pomiędzy mocą elektryczną przetwornika a głośnością. Chcesz powiedzieć, ze głośnik o mocy 30W zagra głośniej pod radiem niż głośnik 120W?

Akurat efektywnością podawaną przez producentów głośników samochodowych bym sie nie sugerował, bynajmniej tych low-end'owych bo podają wartości wyciągnięte z kosmosu...

akurat chodzi mi o to jak szybko radio złapie przester

a może wg. ciebie stosowanie wzmacniacza to zbedny bajer :grin:

UKA, ale nie zapominaj o kontroli nad glosnikiem. taki slabszy radio latwiej utrzyma...
a tak powaznie to wlasnie nieszukalbym wynalazkow tylko lekka papierowa membrane

dan124 napisał:
akurat chodzi mi o to jak szybko radio złapie przester

a może wg. ciebie stosowanie wzmacniacza to zbedny bajer :grin:

To jest Twoje uzasadnienie, o które prosiłem?
Co ma piernik do wiatraka? To jak szybko radio złapie przester nie ma związku z mocą głośnika do niego podłączonego! Proszę Cię wyjaśnij mi tę zawiłą kwestię, bo bardzo mnie ona interesuje. :smile:

Uka a może podasz jakieś modele głośników

takie efektywne i najlepiej papierowe

mnie właśnie ta zawiła kwestia bardzo interesuje :grin:

jakie polecisz :grin:

a co do mojego uzasadnienia to ładniej w słowa ubrał to Pawel S.

Nigdzie nie napisałem, że wzmacniacz to zbędny bajer! Głosników pod radio nigdy nie podłączałem, bo według mnie akurat końcówka mocy w odtwarzaczu, to zbędny bajer :razz:
Paweł mógł mieć na myśli jedynie ciężar cewki, który może być większy w mocniejszym głośniku, choć wcale nie musi tak być zwłaszcza że wśród tanich głośników jednego rozmiaru beda występować niewielkie rozbieżności mocy. Co więcej osiągnięcie wyższej mocy termicznej może być zrealizowane np. poprzez lepsze odprowadzenie ciepła z cewki głośnika przy czym cewka może być nawet lżejsza niż w słabszym głośniku.

P.S. Radio, to może conajwyżej złapać fale, a nie przester :lol:

jakoś nie podałeś super efektywnych papierowych głośników

a to co miał Paweł ma myśli tego nie wiemy

również nie używam końcówek z radia

ps. to czego używasz zamiast końcówki z radia

" P.S. Radio, to może conajwyżej złapać fale, a nie przester " jakiś ty dokładny

ps. pytanie kopec777 było jakie polecicie głośniki a ty jakoś nie

podpowiedziałeś żadnych :lol:

dan124 napisał:
jakoś nie podałeś super efektywnych papierowych głośników
Tesla z serii arx na przykład
dan124 napisał:
zapewne się dowiemy ;)
dan124 napisał:
ps. to czego używasz zamiast końcówki z radia
Be urazy, ale chyba nie jesteś tak mało inteligętny żeby tego nie wiedzieć...

dan124 napisał:
ps. pytanie kopec777 było jakie polecicie głośniki a ty jakoś nie

podpowiedziałeś żadnych :lol:

Podpowiedziałem czym ma się kierować przy wyborze tych głośników. Nie rozumiem co Cię tak bawi?

Co do Hertza, to pewnie ma grubo zaniżoną efektywnośc, więc...

no właśnie dowiemy się

akurat nie znam głośników tesli do samochodu

i na pewno bym u siebie takich nie zamontował

ale skoro polecasz takie to ok

jak rozumiem pełnią szczęścia ma być ten głośnik bez tweetera :lol:

" Co do Hertza, to pewnie ma grubo zaniżoną efektywność, więc... "

masz świetne i dokładne informacje

to jaką wg. ciebie mają efektywność ?

UKA napisał:
dan124 napisał/a

zapewne się dowiemy
eeeee teraz to ja niewiem o co wam chodzi :roll:

UKA napisał:
Co do Hertza, to pewnie ma grubo zaniżoną efektywnośc, więc...
niekoniecznie. moze miec taka jaka podaje ale mierzona w taki sposob jak podaja ;]
zobaczcie np dane katalogowe zestawow peerlessa. niedosc ze podaja USPL (glosniki 3ohm) to jeszcze mierzone z 0,5m :lol:
dan124 napisał:

w takim razie powiedz to inzynierom VW, skody, seata i innych marek ktore montuja te glosnik jako fabryczne ;]
i wcale to zle nie brzmi ;)

Pawel S.,
Pawel S. napisał:
UKA, ale nie zapominaj o kontroli nad glosnikiem. taki slabszy radio latwiej utrzyma...

Chodzi o to abyś rozwinął to zdanie ;)

dan124 napisał:

ale skoro polecasz takie to ok

Jeżeli nie znasz, to dlaczego bys nie zamontował?
Ja nie polecam, ja tylko podałem przykłąd wooferów z papierową membraną i przyzwoitą efektywnością.

dan124 napisał:
jak rozumiem pełnią szczęścia ma być ten głośnik bez tweetera
Tu znowu nie wiem kto tak napisał i co Cię tak bawi. Przestań gościu wyjeżdżać z głupimi tekstami.

Powrót