• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Co sądzicie o Tonsil gdn 20/100 ?

Reakcji
0
Cześć, co sądzicie o głośniku tonsil gdn 20/100 ? Nada się w ogóle ten głośnik do czegokolwiek ? Chociaż by na subwoofer?

To jaki inny przetwornik na subwoofer w tej kwocie albo i mniej? Zależy żeby był w miarę niski bas, nie musi tam robić nie wiadomo jakiego ciśnienia ma tylko uzupełnić kolumny podstawkowe :P

Nie na temat...
Czy Tonsil zmieni kiedyś te swoje blaszane kosze na nieco bardziej opływowe? Wprowadzają odświeżone modele typu GDN 20/80/2/1 a kosze jak ze starego 20/30 :)

Ja wyznaje zasade, lepsze kolumny bez subwoofera, pomysl o lepszych kolumnach jesli brakuje Ci basu.

Basu mi nie brakuje jest bardzo miękki i to bardzo mi odpowiada ale czasem lubię jak ciut mocniej uderzy bas. A kolumn nie mam zamiaru zmieniać bardzo podoba mi się ich brzmienie lecz mam też mały pokój co nie pozwala mi dobrze ustawić kolumn.

Odwieczny problem, dodac suba, czy zwiekszyc kolumny? Z pewnoscia dodanie dobrego subwoofera i odciazenie glosnikow frontowych od basu da nowa jakosc dzwieku. Problem w tym, ze jest to trudno wykonalne.

W poprzednich kolumnach też miałem taki problem, załatwiłem sobie subwoofer na przetworniku 8' i bardzo fajnie to grało. W tych kolumnach co posiadam bas jest miękki, szybki i czasem potrafi walnąć mocniej. Ale cały czas mam taki nie dosyt niskich tonów po poprzednim zestawie. Możliwe, że to też wina akustyki mojego pokoju 8m2... W piątek będę się bawił ustawieniem.

/Edit:
Kolumny to Mb Quart 390.

Ostatnia edycja:
W poprzednich kolumnach też miałem taki problem, załatwiłem sobie subwoofer na przetworniku 8' i bardzo fajnie to grało. W tych kolumnach co posiadam bas jest miękki, szybki i czasem potrafi walnąć mocniej. Ale cały czas mam taki nie dosyt niskich tonów po poprzednim zestawie.

Mb Quart 390 ma glosniki niskotonowe 8 calowe i pasmo od 35hz .. o ile sie nie myle . Aby cos osiągnąć głośnik w subie powinien być wiekszy np 10cali, ale w tak małym pokoju i tak go nie usłyszysz

Ostatnia edycja:
Popracuj nad akustyka, ja podobnymi kolumnami naglasniam teraz drugi 25m2 pokoj i nie ma absolutnie problemu z basem. W 8m2 powinno go byc naprawde sporo

Popracuj nad akustyka, ja podobnymi kolumnami naglasniam teraz drugi 25m2 pokoj i nie ma absolutnie problemu z basem. W 8m2 powinno go byc naprawde sporo

moim zdaniem w 25m2 napewno było by wiecej basu z tych kolumn niz w 8m2

- - - - - aktualizacja - - - - -

W takim pokoju proponował bym jakies dobre monitorki plus sub w budowie tl

- - - - - aktualizacja - - - - -

to chcesz zmienic kolumny czy nie ?? tu piszesz ze nie a w tym temacie co innego http://diyaudio.pl/showthread.php/24650-Budowa-Kolumn-%28TL-vs-Br%29

Tak zmieniam je gdzieś za rok i planuję diy jakieś. Mi chodziło, że teraz ich po prostu nie mam zamiaru zmieniać :) Ale apetyt rośnie na coś lepszego i jak wspomniałem mniej wiecej za rok. Więc muszę te jakoś poprawnie ustawić. I głośnik niskotonowy w quartach jest 10' .

Wzmacniacz to Sony TA-F 570es i nie ma z nim problemu bo w innym pokoju zestaw gra tak jak trzeba. Mam po prostu akustykę pokoju słabą :/ .

Może i max 6,5 miałem 8' przez 3 lata i grało jak trzeba, 10' są już trochę za duże. Jutro będę bawił się ustawieniem i napiszę czy dużo się poprawiło po przestawieniu kolumn.

to wróć do starego sprzetu skoro gral jak trzeba... i po problemie

Najprostsza odpowiedź w każdym poście musi być. Po to przeszedłem klasę sprzętową wyżej żeby móc posłuchać jeszcze lepiej muzyki a jako, że mam źle ustawione kolumny to nie znaczy, że od razu mam wracać do poprzedniego zestawu...

Powrót