• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Co to za złącze? Ma ktoś opis?

Reakcji
0
Witam!

1.potrzebuje schemat wyprowadzen z koncowki takiej jak na zalaczanym zdjeciu [chce zrobic przejsciowke na iso].

http://img518.imageshack.us/my.php?image=43432pl8.jpg

2. Jako ze nie uzywam glosnikow z tylu auta to wykorzystam wzmak z radia do zasilania pasywnego suba. mam tutaj pytanie odnosnie zwrotnic - w testach mam zamiar wykorzystac cewki z filtrow starych kolumn domowych - mam dwie identyczne sztuki... jak je polaczyc zeby czestotliwosc odciecia byla nizsza?

Pozdr.
Robert

podaj lepiej co to za model radia... bo tak to kto Ci pomoze? chyba elektronik... gdyby rozebral radio...

robgr10, zobacz czy za pare zł nie kupisz kabla z taką wtyczką i std. gniazdami na ISO.

robgr10 napisał:
2. Jako ze nie uzywam glosnikow z tylu auta to wykorzystam wzmak z radia do zasilania pasywnego suba. mam tutaj pytanie odnosnie zwrotnic - w testach mam zamiar wykorzystac cewki z filtrow starych kolumn domowych - mam dwie identyczne sztuki... jak je polaczyc zeby czestotliwosc odciecia byla nizsza?
to będzie fajny sub który gra to paru khz ;]
Łatwiej będzie go odfiltrować stosując obudowe BP.
Na jakich głośnikach chcesz tego suba zrobić ?

michone napisał:
podaj lepiej co to za model radia... bo tak to kto Ci pomoze? chyba elektronik... gdyby rozebral radio...

sony XR-U330

problem w tym ze na radiu nie ma zadnego opisu wyjsc, a bez tego to nie zrobie przejsciowki na iso zeby normalne radio w instalacje wpiac.

robgr10, zobacz czy za pare zł nie kupisz kabla z taką wtyczką i std. gniazdami na ISO.
w moim zaufanym elektronicznym takiej wtyczki nie mieli [a maja ich duuuzo]

Pozdr.

takero napisał:

robgr10 napisał:
to będzie fajny sub który gra to paru khz ;]
Łatwiej będzie go odfiltrować stosując obudowe BP.
Na jakich głośnikach chcesz tego suba zrobić ?

więc powiem jak to wyglada. w wersji beta zrobilem tak jak pisałem - wzielem te dwie cewki z zwrotnic tych starych trojdroznych kolumienek. polaczylem je w szereg [oczywiscie sa odpowiednio od siebie oddalone aby nie oddzialywaly miedzy soba. efekt? nie jest to to samo co moj subik do kina domowego [swoja droga tez poniekad dzieki tej stronce go zbudowalem] ale panowie:) w zupelnosci mi to wystarcza... tak na moje ucho to czest. odciecia jest grubo ponizej 1kHz - nie mam czym zmierzyc ale jak na sluchawkach bawie sie eq teraz przy kompie to mysle ze odciecie jest maks ok 500-600Hz. subik jest w bagazniku wiec i tak wyzsze czestotliwosci nie przedostaja sie do kabiny...

Pozdr.

A ja bym zrobił tak:
rozkrecam radio,
odszukuje końcówke mocy, wejscia tylnych kanałow (moze być potrzebna nota katalogowa- choc odrobina sprytu także wystarcza).
wylutowywuje jeden z kondensatorów a to miejsce podłączam filtr DP.
całośc na kabelkach mozna wyprowadzić poza radio.
zastosowanie złacza minijack z przełącznikiem powoduje ze wyjęcie filtra zwiera końcówki wi radio gra jak poprzednio.
Nie ma sensu robić tego dla dwóch kanałow bo końcówka w radyjku już pracuje w mostku (czyli dla normalej 4 kanałowej końcówki mamy aż 8 wzmacniaczy !!).
Chyba ze planujesz zasiliś dwa suby albo masz głosnik dwucewkowy.
Wielkiej mocy nie będzie ale zawsze to coś i porawi z penosćia brzmienie.
Plus masz z tego taki ze faderem regulujesz głosność ale pamietać musisz o tym ze lepiej będzie grało z wyłaczonym korektorem.
pozdrawiam

Powrót