• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

co wy na to?

widzialem to juz, po obejzeniu tego czegos chcialem zrobic cos podobnego tylko ze na glosnikach szerokopasmowych z TV lub inny mniejszych :P

bardzo fajne są takie konstrukcje. już dawno bym z ciekawości zrobił źródełko liniowe, tylko skąd dobre, tanie, małe głośniki szerokopasmowe? dla jordana czy fostexa cena dla 150 sztuk trochę przeraża...

może ktoś na te 120 sztuk się skusi? hehe i będziemy oglądać cudeńko na naszym forum Diy;)
hehe
podro

własnie nie wiem :/ fajnie wyglada ale zeby to jakos grało to moze...ale tak chyba nie jest.... kupa sredniaków... i tyle ;p

fajna jest koncepcja źródła liniowego (a nie punktowego jak normalna kolumna)
dlatego niektórzy producenci stosują bardzo długie wstęgi (1-2m) (np zoller, genesis), duużo głośników średnio-(lub) wysokotonowych (mcintosh, dali), także niektóre magnetostaty i elektrostaty mogą być zaliczane do źródeł liniowych.

za tym idzie cała masa ciekawych zjawisk. choćby dwukrotnie mniejszy spadek ciśnienia akustycznego w zależności od odległości w porównaniu ze żródłem punktowym.

propozycje głośniczków telewizyjnych jednak pominę milczeniem ;)
żeby to miało sens, muszą być dobre głośniki fullrange

rk, czy konstrukcja dapolito tez ma znamiona źrodła liniowego (chodz głownie o ten spadek cisnienia) czy do tego trzeba bliżej i wiecej.

A mi bardzo podoba sie taka kolumna, rewelacja!

super! mi tez sie podoba , ale komu by sie chcialo takie cos robic :/ , ale tak pozatym bardzo ladne te prety :D

Zawsze na forum było głoszone, że trzeba dążyć do źródł punktowego, że lepiej mniej lepszych głośników itp. a tu zachwyt na tymi kolumnami, ja już nic nie rozumiem;) To lepsze źródło punktowe czy nie?

-> ditomek, d'appolito nie ma żadnych znamion źródła liniowego

-> fpl, dążyć do żródła punktowego w sensie, żeby całe widmo, wszystkie częstotliwości rozchodziły się z jednego miejsca.
w żródło liniowe też wszystkie częstotliwości rozchodzą się z jednego miejsca, tylko ma ono postać nie punktu, a lini.

Powrót