dla mnie problemem xmeg jest to, że ściągnąłem datasheet i ma on ok 90 stron, i mało co w nim jest napisane, co z tego, że ma 7 czy 8 usart'ow skoro nie wiadomo jak się do tego dobrać...datasheet megi128 ma ponad 400 stron...
[ Dodano: 2010-06-27, 14:55 ]
Przyjrzałem się trochę tematowi i wygląda na to, że Atmel po prostu wypuścił serię Atmeg z literką A, czyli ATmega8A, ATmega128A itp. Wersje te pracują normalnie do 16MHz, ale z tego co tak na szybko spojrzałem w datasheet to pracują one w zakresie 2,7-5,5V z maksymalnym kwarcem - 16MHz. Wygląda na to, że Atmel zrobił fajną rzecz, bo nie trzeba będzie wybierać pomiędzy starą wersją L (3,3V, max 8MHz) a starą normalną wersją (5V, max 16MHz) - zamiast mieć dwie wersje procków, wersja będzie tylko jedna - A.
Jak to przy zmianach bywa, musieli wysprzedać stare wersje żeby wprowadzić nową. Z tego wynika fakt małej ilości starych procków (i ich chorych cen), przy czym nowe wersje jeszcze nie weszły w takich ilościach na rynek.
Trzeba poczekać jeszcze trochę, nie histeryzować i wszystko wróci do normy. Mi od razu nie chciało się wierzyć w to, że Atmel wycofywałby ATmegi...za dużo się na nich robi.