• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

co zamiast DALi d26tg-47-6

Reakcji
0
Witam,

Co można wsadzić zamiast d26tg-47-6 bez przerabiania zwrotki?? niestety tweeterek mi padł a dostanie takiego nowego graniczy z cudem...

Cena jak najniższa

Dzieki

jak ma byc tanio to zapomnij o zwrotnicy bo to i tak nie zagra

co sie stalo z glosnikiem?

niestety przestał grac... nbiedawno był w naprawie bo sie cewka spaliła i pograło ze 3 miesiace... patrzac na głosnik od wewnatrz to widze ze druciki sie odczepiły

Ta wersja Vify z allegro bedzie działać bez problemu?

Mozna sprobowac naprawic...
Nie wiemy czym sie roznia te modele. Moga sie roznic jedynie frontem

niestety nie aktualne bo ponoć jeden głosnik mu upadł i sie uszkodził i chce go naprawic a jednej sztuki nie sprzeda... pomijajac fakt ze chcialem mu zaplacic za 2 sztuki a wziac jedna sprawna to i tak nie chciał sprzedac ;)

Można kupić nowe Vify/Scanspeaki na przykład w loudspeakershop - D 27 tg lub PL 27 tg. Te głosniki się wiele od siebie nie różniły. A same Dali - zależy jeszcze które (bo jeśli ste stare 104 na przykład to w zasadzie była bardzo komercyjna sieczka do tego dość słaba brzmieniowo, ale mocno reklamowana). Jeżeli drogie modele trójdrożne z tamtych lat to opłaca się kupić nowe Vify i zrobić na nowo pomiary żeby ewentualnie dostroić zwrotnicę, bo za ich cenę się obecnie nie kupi nic sensownie grającego.

---------- Post dodany o 07:15 ---------- Poprzedni post o 06:59 ----------

taki
http://www.loudspeakershop.eu/scanspeak-discovery-c-187_257_296.html

lub taki

http://www.loudspeakershop.eu/vifa-c-187_263.html

a pacze i paczę i pl mogą nie pasować do podfrezowań. Wtedy najtańsza opcja to naprawa. Poza tym nie sa prawdziwe zapewnienia sprzedającego z Allegro że te głośniki są produkowane do dzisiaj. Owszem głośnik prawie ten sam ale D27 różni się konstrukcyjnie. (Jak widać D26 miał aluminiowy frezowany front zamiast stosowanych obecnie plastikowych i nieco inny kształt korektora)

Ostatnia edycja:
Tak różniły sie okresem produkcji. kopułka i napęd ta kie same. Róznice w korektorze i materiale. Obecnie D27 nie ma już w wersji TG 05 tylko TG 35 z komorą rezonansową. I nie ma już oznaczonego TG 45 w frontem od PL27 .
Jak ktoś je widział tylko na obrazkach i na tej podstawie wydaje opinie to rzeczywiście różnice są ołoooogromne ... jeden jest na 4 a inny na 5 wkrętów w obudowę :D

Modernizacja obecnych kolumn

hej, długo sie zastanawiałem nad tym co zrobic z moimi kolumnami do momentu az nie padł mi kolejny tweeter i zaczely harczec inne glosniki

Zwracam sie do Was o porade - co wrzucic w miejsce seryjnych glosników? tak wiem zaraz bedziecie pisac ze lepiej zrobic od podstaw nowe kolumny ale od razu pisze ze nie mam czasu bawic sie w to przez 2 miesiace poza tym wole tą kase przeznaczyć na graty

moje kolumny to dali 808

Wymienic chce wszystkie głosniki

przeznaczenie ma byc do muzyki: disco/hard style/trance

oraz pod kino

6vep.jpg

Features:
Frequency Response ±3dB: 42 Hz - 20 kHz
Bass Reflex Resonance: 36 Hz
Sensitivity (2,83V/1m.): 91 dB
Nominal Impedance: 4 Ohm
Crossover Frequencies: 600 Hz, 3 kHz
Rec. Amp. Power: 50 - 150 Watts
Maximum SPL: 112 dB
Dimensions (HxWxD)cm: 100 x 25,2 x 35,3
Placement: Floor-standing
Weight (kg/lb): 22,5/49,6"

Rozumiem ze trzeba rowniez zmienic zwrotke?

Nie masz nawet co się za to brać, polecam sklonować jakiś projekt i zrobić wszystko od zera bo tutaj szkoda czasu.

UWAGI MODERATORA
Po co kolejny temat? Nie można było kontynuować w tym samym wątku skoro dalej kręcimy się wokół tych samych kolumn?
Przeniosłem, proszę kontynuować tutaj.

Forum nie jest magiczne, tylko jest moderowane :)

Nie masz nawet co się za to brać, polecam sklonować jakiś projekt i zrobić wszystko od zera bo tutaj szkoda czasu.

Nie mam na to ani czasu ani mozliwosci... jedyna opcja w tym momencie to kupno gotowych

a co do harczenia to wrzucam real fotke mojej kolumny bo to co dałem wyzej to jest sciagnieta z neta

1h4c.jpg

---------- Post dodany o 17:44 ---------- Poprzedni post o 17:44 ----------

Nie masz nawet co się za to brać

wytłumacz mi... czemu?!

Dlatego, że do innych głosników musiałbyś projektować zwrotnicę na nowo. Nie opłaca się także odnawiać starych skrzynek, one maja już wycięte otwory, które determinują ilość i wielkość głośników, dodatkowo mają jakiś swój litraż, a nie wybiera się głośnika do litrażu tylko litraż do głośnika. Tutaj nikt Ci nie powie wsadź ten i tamten zamiennik i będzie okej, bo to byłoby niezgodne z prawdą. Łatwiej jest po prostu sklonować coś od nowa niż poprawiać coś co jest wykonane.

Ponieważ jeśli nawet jakimś cudem znajdziesz głośniki pasujące do tych dziur i takich którym odpowiada dany typ obudowy i litraż to i tak będzie to wymagać stworzenia zwrotnicy całkowicie od zera.

faktycznie, nie pomyslalem o tym... szczegolnie problem byłby ze sredniakami :(

Łatwiej jest po prostu sklonować coś od nowa niż poprawiać coś co jest wykonane.

W takim razie co proponujecie? moje wymagania to bardzo duzo basu ze wzgledu na rodzaj muzyki jaki preferuje czyli hard style (przy okazji trance i disco) ale rowniez cos co sie spokojnie nada do kina

najlepiej jakas 3 drozna wersja choc sie nie upieram bo moze bedzie cos lepszego w 2 drogach

Wymiary podobne do tych co sa w DALI (ew troche wieksze)

To zależy jakim dysponujesz budżetem. Jeśli nie masz zbyt dużo kasy to raczej lepszą propozycją będzie polowanie na dobre używki.

Powrót