• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

coś nie wypaliło-pomocy

Reakcji
0
siemka potrzebuje dobrej rady mam głośnik GDN-300 w budzie 45l i jakoś mi sie to nie spisuje wsztstko w okół drży w pokoju a basu prawie nie słychać.Mam go podłączonego pod końcówke mocy 150W i jak zrobie skale do połowy to głośnik juz wymięka .Powiedzcie mi gdzie zrobiłem błąd.

Jaki to głośnik ?
Bo GDN 300 to pare jest ;]
Jakie strojenie ?
Jaki to wzmacniacz ?
Tak wogóle to postaraj się zmienić ustawienie suba ...

prubowałem juz go wszędzie ustawić i nic.Strojenie 35Hz głośnik GDN-27-300-sc

[ Dodano: 2006-02-08, 16:17 ]
a wzmacniacz to końcówka mocy 2kanały po 150W z filtrem

[ Dodano: 2006-02-08, 16:24 ]
dokładnie to GDN-27-300-4-SC

końcówka mocy to to samo co wzmacniacz....

napisz co to za wzmacniacz i co to za głośnik bo widze że nawet pełnej nazwy nie potrafisz przepisać..... GDN-27-300-sc są dwa i roznią się parametrami jak i optymalnymi aplikacjami....

moze masz poprostu taki pokoj.. sprobuj u kolegi w domu albo w innym pomieszczeniu... pewnie poprostu rezonansuje ci sie wszystko... ;] u mnie tak np. dziala na drzwi i niektore szafki ;] jak sa troche niedomkniete to wogole...

mozesz sie pobawic wytumieniem ale to raczej nic nie zmieni

a to ze "robisz skale do polowy" przy 150watowym wzmacniaczu moze oznaczac kilka rzeczy.. albo nie wyrabia zasilacz.. albo sa az takie znieksztalcenia, a moze wogole wzmacniacz ten nie jest przystosowany do pracy z X omowym glosnikiem [nie podales impedancji twego glosnika ;/]

podaj nazwe wzmacniacza.. ile ma w rms'ie... bo pytanie zadales bardzo ogolnie a my nie jestesmy wrozkami ;]

[ Dodano: 2006-02-08, 16:26 ]
no.. piszesz ze 4ohm... a wzmak ile ma przy 4ohm ? moze ma 150, moze 100 a moze 50 ... ;]

a moze za długi bass-reflex bo mój ma 10cm średnicy i 35 długości

[ Dodano: 2006-02-08, 16:32 ]
wzmachol też ma 4 ohm

człowieku odpowiedz na zadane ci pytania!!

jeśli wiesz to poco pytasz?? jeśli niewiesz odpowiadaj na zadane przez nas pytania....

bulldog, to ze ma 4ohm jest tak naprawde malo istotne.. daj jakis link do niego albo podaj model.. bo nigdy nikt ci nie pomoze jak bedziesz takie informacje podawal

[ Dodano: 2006-02-08, 16:34 ]
jak ma 150w/4ohm to powinien jakos dawac rade.. ale jak jest naprawde to sie nie dowiemy pewnie...

Jest to koncówka KOMBI 2 razy 150 W 4 ohm

[ Dodano: 2006-02-08, 16:37 ]
mówie ze gra bezmadziejnie prubowałem w pokoju w piwnicy i u kumpla w bloku i jest tak ze moj sub 100W z kina gra lepiej niz on

Co za patologia!!!

bulldog, no to wiemy, że masz mocny wzmak który jeżeli naprawde ma 150W przy 4 ohm to powinien dawać rade strojenie i obudowa jest też ok. Możliwe, że jest coś nie tak z filtrem

Teraz odpowiedz na poniższe pytania, które moga pomóc w zdiagnozowaniu problemu:

1. Jakiego filtru używasz?? pasywnego czy aktywnego?? z jakim odcięciem?? jeżeli aktywny jakie nachylenie zbocza??

2. Czy obudowa jest szczelna?? wytłumiona??

Kudłaty, tą w glosniku? :D

[ Dodano: 2006-02-08, 19:21 ]
tzn.. czy polaczyles + z + a - z - ;] bo slowo "faza" mozna roznie rozumiec :D

no ja tez bym zaczal od zmiany fazy w glosnikiu, czasami tak sie fale ukladaja w pokoju, ze basu nie slychac i tylko po scianach chodzi, zmiana fazy moze pomoc.

Powrót