ciechu,
najpierw spróbuj tak:
wsadź coś do środka tak aby zmniejszyć objętość dla m18wh coś koło 16 litrów, dokup 2 rurki b-r i weź je skróć żeby mieć strojenie koło 50hz, wiem że to sporo ale wtedy jakiś tam bass z tych kolumn jest.
Generalnie namówili mnie na tego m18wh - McGyver z audiostereo, źle zrobiłem że go posłuchałem młody byłem, pierwsze poważne kolumny. Nie zgodzę się z Yoshim, że to plastikowy głośnik on ma technologiczne ponad 10 lat i był wcześniej produkowany jak PL18 a i siedział w kolumnach Dali z scanem bodajże 9300 albo 9500 za 9 i chyba 15 tyś w 2.5 drogi.
Moja rada spróbuj tak jak napisałem na początku z m18 a jak nie pomoże to:
uszer,seas i nowy projekt
3 way classic sobie daruj, rozmawiałem z misiomorem z AS i ten projekt jest nie do końca przemyślany przez troelsa.
Jak nowy projekt to najlepiej 3 drogi na 20m2 z jakimś CA22.. ale sensownych projektów na necie nie ma, przynajmniej nie widziałem bo za takim się rozglądam. Druga opcja 2.5 way lub D`appolito.
Subwoofer owszem ale do kina i konsoli. Do m18 nie pasuje na pewno, miałem to wiem, kolumny się szybko mocowo kończą a subwoofer ciągnął by 3 razy tyle. Zresztą wyraźnie czuć to przejście miedzy kolumnami m18 a subem, w przypadku er18rnx i subie przejście jest dużo mniej zauważalne.
Seasa ER18RNX do M18WH się tak ma jak Mercedes do Malucha. M18 to malutka ceweczka z małym magnesikiem wielkości pokrywki od słoika, mała wytrzymałość mocowa. er18rnx to duża cewka, duży układ magnetyczny, duża wytrzymałość mocowa, szybkość i atak. Nie słyszałem L18 i CA18 ale patrząc na parametry i budowę podobną do er18rnx na pewno zachowują się podobnie czyli zadowolą użytkownika czego nie można powiedzieć o m18.
I nie zgodzę się z Irkiem że przesiadka z monitorów na monitory to zmienić cienkasa na tico uważam że to raczej zmiana z cieniasa na golfa 5 w przypadku porównania er18 do m18.
Bass zależy też od strojenia i wzmacniacza. Sprawdzałem pomiar impedancji i według SW mam dla 15,5 L dla er18 mam 41hz strojenie, według winisd dla tej rurki miało być 45hz ale jak widać jest 41 hz czyli nisko i przy takim strojeniu mam już spory bass, ale też trzeba mieć dobry wzmacniacz przykład: mam denona pma 1500ae i na nim jak mam podłączone monitory mam wszystkie regulacje na 0 i basu jest sporo, natomiast na pionierze a-602 muszę mieć włączony loudness i bass odkręcony na +2 to wtedy pionier gra takim dźwiękiem i basem jak denon

Generlanie jak bym zestroił bym kolumny i taki mam zamiar na 45hz realne to bassu bym miał dużo.
Ostatnio oglądałem parę filmów z moją dziewczyną i byłem w szoku jak te kolumny mogą tyle basu i nawet tego niskiego wytworzyć, że ma się wrażenie jak by był włączony sub