• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

CP HPB1502 i co do tego?

Reakcji
0
Witam.

Właśnie robię zabudowę do E30 kumpla i już jest kupiony wzmak CP HPB1502 i jakie suby do tego dokupić, kumpel się uparł na 2 głośniki pytanie tylko jakie ma on do wydania jakieś 400pln więc nie za wiele. Zabudowa będzie wyglądać mniej więcej tak jak w E36 które jest opisane w ostatnim GT. Koleś słucha raczej szybkiej muzyki więc czy taki STX AP da radę?? Oczywiście będzie to zamknięta skrzynka. Jakie głośniki jeszcze byście proponowali??

jak takie cos jest bez sensu... miec 400zl i pakowac sie w 2 suby... jak juz to bym wzial 2x Carpower crb-12tc. Jak dla mnie jedyna opcja ciekawa.. 2x4ohmy mozna pldlaczyc w 8ohm i dwa glosniki 8ohm w 4 ohmy :) efektywnosc wzrosni do 90 Db i powinno to grac calkiem fajnie...

z apekami roznie bywa :/ rozbierznosci parametrow i czesto cos uszkodzone :) no i napewno CP wizualnie ciekawiej wygladaja :)

slyszalem jeszcze ze MAGNAT XPRESS 12 tez przyjemnie graja jak na Magnaty :P

ja bym sie postaral namowic kolege na jeden dobry glosnik. mocy masz pod dostatkiem wiec wybor dosc spory
z drugiej strony ciezko jest bawic sie subem w sedanie

Dzisiaj zapadła decyzja co do głośników będą Carpower crb-12tc x2 pytanie tylko czy takie dwa głośniki zrobić w jednej skrzyni czy zrobić dla każdego osobną skrzynkę??? Wydaje mi się że skoro będą na mostku to wystarczy na te 2 głośniki 1 skrzynka. Ma może ktoś jakieś doświadczenia z tymi głośnikami??? Jaką skrzynię z BR do tego polecacie??

winisd i do dziela! glosniki moga grac w 1 lub 2 obudowach bez znaczenia, jesli jedna obudowa to musza byc koniecznie wzmocnienia

Ja bym dał w dzielonych obudowach i zastosował prostokątny Bass refleks.

Bardzo trudno będzie nagłośnić te E30 one mają strasznie szczelne bagażniki. Jak chcesz możesz pokombinować ze skrzynią tak, aby wyciąć okrągłe otwory w półce i w tym miejscu ewentualnie mieć BR i to jakoś ładnie sprytnie wkomponować.

z 2x12cali i 500rmsu to nawet czolg by naglosnil... efektywnosc 90 db przydosc szerokim zawieszeniu i dobrym wzmaku napewno naglosni to bardzo dobrze... ja mialem w fordzie sierra kanape pod kanapa blache tak ze nie ma dostempu do bagaznika od srodka do tego butle 60l po calej dlugosci i dopiero suba na jl12calowym w closed i bylo bardzo dobrze naglosnione, przy jednym glosniku z efektywnoscia 86db w closed...

kremat0r napisał:
Ja bym dał w dzielonych obudowach i zastosował prostokątny Bass refleks.

Bardzo trudno będzie nagłośnić te E30 one mają strasznie szczelne bagażniki. Jak chcesz możesz pokombinować ze skrzynią tak, aby wyciąć okrągłe otwory w półce i w tym miejscu ewentualnie mieć BR i to jakoś ładnie sprytnie wkomponować.

Nie wiem czy wczytałeś się wcześniej ale w tej E30 będzie wycięta blacha ta z za kanapy i do tego będą wycięte otwory w kanapie tak jak na tej fotce :mrgreen: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/703f5e02e740cdc9.html

O to przepraszam. Jeżeli Ci się uda stworzyć tak ładną zabudowę to gratuluje .
Czekam na pokazanie konstrukcji w DIY :D

A tak offtopic . niezły masaż muszą robić te głośniki siedzącym na tylnej kanapie.

kremat0r napisał:
O to przepraszam. Jeżeli Ci się uda stworzyć tak ładną zabudowę to gratuluje .
Czekam na pokazanie konstrukcji w DIY :D

A tak offtopic . niezły masaż muszą robić te głośniki siedzącym na tylnej kanapie.

Oczywiście identycznie to nie będzie wyglądać bo po prostu za mało koleś ma $$ ale będzie to obite welurem albo w najlepszsym przypadku skją no i jeszcze mamy to szczęście że moja siostra pracuje w zakładzie tapicerskim więc o wygląd to bym się nie martwił. jak będzie to zrobione to napewno będą fotki z prac krok po kroku.

w brew pozorom to nie powinna byc ciezka do stworzenia zabudowa...
zwykly prostopadloscian tylko glosniki skierowane do srodka... nie ma rzezbienia w zywycy... jedyny problem moze byc ze zrobieniem tylnej kanapy

sciema... glosnik ktory ma 2x300rmsu dla 2 ohm powinien oddawac 600rmsu dla 4ohm ... do tego firma zalatujaca tania chinszczyzna...

a ja mam takie pytanko co do tej zabudowy z fotki... czy przypadkiem to niejest troche niewygodne??
jezeli to bedzie tak gralo to zrobi niezla masakre w srodku :razz:

To czy to jest niewygodne to tego nie wiem ale mnie to nie będzie interesowało ale trzochę się nad tym zastanowiłem i trza by tak zrobić żeby opierając się plecami to żeby te poprzeczki nie wbijały się w plery.

Jak myślicie z czego zrobić takie poprzeczki bo myślałem nad rurkami z aluminium, nawet mam takie w domu, a kumpel mówił mi że lepsze będą ze stalowych prętów polerowanych, co będzie lepsze??

kremat0r napisał:
Najlepszy będzie chrom :) Jeżeli starczy kasy .

????? przecierz nie ma rurek z chromu! mozesz zrobic polerowane stalowe prety i ewentualnie oddac do chromowania, aluminium jest zbyt elastyczne pognie sie i bedzi po zabudowie..

Powrót