• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Cw1002C w 20l

Reakcji
1
Dziś na elektrodzie widziałem jak ktoś napisał, że cw miał w 18l. Pomyślałem sobie, że sprawdze w winisd jak to wygląda. Więc tak: spora górka przy 73Hz, 2,4dB. f3 na poziomie 46Hz, a f6=39,5. Tak sobie myśle, że to nie jest taki głupi pomysł. Dla tego Cw będe teraz robił wzmaka na stk4050 + tafo troid 200W(bo takie już mam). Chciałbym tu skorzystać z korekcji linkwitza choć w zasadzie nawet niewiem jak ona działa. Kiedyś ktoś dał na starym forum linka do angielskiego opisu, ale z angola chyba, aż tak dobry nie jestem. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić krótko, ale treściwie jak to działa i jak w moim przypadku możnaby z tego skorzystać!? Zastanawiam się jeszcze, czy nie dać do tego subsonica. Proszę o opinie:) Pozd

a po co wstawiac 25cm glosnik do 20l i uzyskac "spora górka przy 73Hz, 2,4dB. f3 na poziomie 46Hz, a f6=39,5."

jak chcesz malego suba to daj mniejszy glosnik a pewnie zagra nizej niz cw1002c mimo mniejszego rozmiaru, albo wsadz cw1002c w okolo 35-40l i wtedy pokaze co potrafi. po co ci nisko grajacy glosnik jak sam ograniczasz jego mozliwosci??

a co do korekcji to przytaczajac slowa lukasza - musisz miec lepszy glosnik zeby dawac korekcje

albo od razu kup sub Hertza - on jest zaprojektowany do malej obudowy (np model es200 na allegro)

racha, poco ograniczac mozliwości glosnika, co do korekcji to cw powinien sobie dac rade to nie jest taka kiszka alfredziana jak moze sie zdawac, pozatym moja opinia o korekcji jest negatywna, dlaczego ??

każdy sie nabija z ludzi którtzy w korektorach przesuwja suwaki w góre pry niskich tonach zeby mieć basu wiecej .. wspomagacze elektorniczne to to samo i niema co sie oszukiwac, od głośnika zalezy w jakiej obudowie bedzie grał na maks swoich mozliwości o od wzmacniacza jakim bedzie zasilany , a wszystkie elektroniczne wpomagacze to jak koksy dla kooksiarzy a ja sie w takie coś nie bawie heh

a teraz na serio ... cw w 20 litrach .. BUAHAHAHA smiechu warte

cw nei bardzo nadaje sie od korekcji ze wzgledu na male x max

korekcja linkkvitza pokrotce polega na sinusoidalnyej korekcji pasma
przyjmuje sie pewna os wzgledem ktorej ch-ka glosika jest podbita ii potem opada
korektor te nad nia tlumi z okreslonym spadkiem a te pod nia wzmacnia do okreslonego momentu
taka konfiguracja wymaga poteznej mocy od glosnika i mozliwosci wzmacniacza
a takze nadprzyrodzonych mozliwosci obciazania go
uwazam ze nei ma sesnu dawac cw z korekcja ze wzgledu na to ze w budzie 45 l closed uzyskasz podbne rezultaty polowe nizszym kosztem

do korekcji idelanie nadja sie glosniki z duzym x max i potezna moca znaminowatakze fs takiego glosnika powinno byc jak najnizsze resze parametrwo wg mnie mozna praktycznie(ale nie do konca) pominac

[ Dodano: 2004-10-03, 13:35 ]
budzik zapoznaj sie z zasada dzialnia prawdziwej korekcji a nie na suwakach

dzięki za odpowiedzi. Chciałem usłyszeć wasze opinie i w sumie macie rację:) Dzięki, pozdro

Kolego BUDZIK.To właśnie ja miałem go w 18L closed i mów co chcesz ale głośnik ten powalał dynamiką.Grał głośno i niesamowicie "szybko".Napędzałem go STK4050 z trafem ok.1KW.Zasilanie na STKwynosiło 2x80V ( jest to dokłądnie konicówkja mocy scharpa SX8800 zrobiona na 2xSTK4050).Wiem co pisze.Zauważyłem że wy zabardzo wierzycie w wykresy w WINSD - TO TYLKO SYMULATOR(tam pokazuje 3Db podbicia a przy odsłuchu nawet sie nie kapniecie że tam jakies podbicie jest!).Teoria(winsd) to nie to co PRAKTYKA.Akurat "Spraktykowałem" tego CW w 18L i byłem Bardzo Zadowolony.NAJPIERW POSŁUCHAJ POTEM OCENIAJ.

no to super Alton;) zapodales elektrownie do tego glosnika, a nie lepiej bylo zapodac Beyme 10br60 i mostek na tda7294?? byloby sporo taniej a i jakosc lepsza....

mowiac ze cw1002c gra dobrze w 18l nie do konca mowisz prawde, cw1002c gra w 18l dobrze gdy mu dasz potworny wzmak, a to juz maly paradoks hehe

sam robie wzmak 250W do cw1202c i dobrze wiem ze zakup cw1202c byl nierozsadny. sami polczcie ile utopilem we wzmaka +cw1202c (glosnik kupilem jak jeszcze malo czailem). o ile prosciej byloby kupic cos o sensownym SPL??

jesli jeszcze nie masz tego glosnika kup cos o wiekszym SPL i nie czaruj z malymi budami i wielkimi wzmakami -alfred to nie ta liga glosnikow

Cw mam w 40l netto i ta skrzynka jest dla mnie dużo za duża, więc muszę pójść na pewien kompromis:) Pozdro

Paffik - widze że mnie zrozumiałeś :).Co do elektrowni to owszem niezła kobyła.Samego CW mam już od 2 lat i próbowałem go wszedzie wcisnąć :).Kiedyś miałęm go właśnie w 18L dlatego sie wypowiedziałem bo słyszałem go i moge opisać moje odczucia.

spox Alton,rozumiem ze byl fajny efekt ale musisz przyznac ze "zmusiles go do pracy" wielka sila - zastosowales iscie "samochodowy" kompromis wielkosci obudowy do basu

to co pisze Adam85 ze przesiada sie z budy 40l na 20l jest dopuszczalne przy uzasadnionym podejsciu ale oczywiscie dziala na strate sluchacza - Adam swiadomie traci na basie

napisales Adamie ze prosisz o opinie, a te byly do przewidzenia (logniczne ze nie powinno sie robic za malych obodow) i zostajesz przy malutkiej budzie - twoj wybor

pozdro wszystkim:)

ALTON, jestem po wrazeniem to jest podejscie gratuluje

poporsrtu zastosowales potezny wzmacniacz i wymogles na gadzie basisko tak trzymac bas ma byc szybki ;)

A w sumie co mam do stracenia, będe miał porównanie 20 do 40l i sam stwierdze czy tak będzie mogło być czy też nie:)

LUKASZ przyznam ci sie doczegoś.Ja także staram sie minimalizować obudowy - mam mało miejsca a wbrew pozorom czym mniejsza buda zamknięta tym twardszy i szybszy bas(taki jak lubie) :).Właśnie jestem w trakcie robienia podłogówek dla znajomego na 2xEW100 4R w 60L closed.Powinno wymieść jak ta lala :)

Owszem,małe budy,mało miejsca no i małe zejście.I wy to chcecie subwooferem nazwać?Nie na takich głośnikach,one potrzebują pojemności,w małym litrażu szybko "gasną",nie potrafią "wybrzmieć" a co za tym idzie nie zejdą zbyt nisko.Mają zbyt mały stosunek mocy pola magnetycznego do masy membrany przez co w dolnych rejestrach mała objętość skrzyni jest dość skutecznym hamulcem dla nich,nie są w stanie tego pokonać. Może niezbyt fachowo to ująłem ale starałem się uzmysłowić do czego może prowadzić taka konstrukcja.Jedno jest pewne,wykop i wytrzymałość mocowa jest gwarantowana ale kosztem zejścia.
PZDR

Właśnie dobrze że zaznaczyłeś :) - WYKOP a mnie zawsze o to chodzi :) - od niskiego basu bardzo szybko mnie głowa boli :).

Sprawdzenie jak to będzie się klarowało w praktyce raczej nikomu nie zaszkodzi:) Zresztą większość subów sklepowych, tych tańszych rzecz jasna, gra od 35-45Hz. Pozdro

a odbiegajac od tematu czysto teoretycznego....ALTON jak mozesz to sfotografuj suba i swoje foty umiesc na stronce....i wtedy niech zobacza "nasze" konstukcje koledzy z czech....
Moze to im uzmyslowi nasze podejsce do sprawy..

Jezeli kogos urazilem to przepraszam !

A co jak ktos chce pogodzic wykop z niskiem zejsciem? moze rozwiazaniem moga byc kickbasy (rozwiazanie z car audio).
Ja rozmwiałem kiedys z człowiekiek majacym cw 1002 w 25 l closed mocno wytlumiona pod wzmakiem 150W i byl bardzo zadowolony. Do auta wlasnie potrzeba wykopu a nie zejscia bo i tak zagluszy jazda zamochodu.
Wiec cw wydaje sie bardzo dobra perspektywa, ale kiedys widzialem uzywany ES 200 za 130 zl, i teraz sie mocno wacham nad zakupem (moze sie jeszcze taka okazja trafi :)

BTW jezeli chodzi o wykresy winisd to chyba nikt sie tym zbytnio przejmowac nie powinien. W ogole teoria glosnikowa ma dosyc spora rozbieznosc w stosunku do praktyki. Mialem arn226-05/4 w 34l closed. przedwczoraj odpalilem ten sam glosnik w 30l b-r. I chociaz ch-ki nie wygladaly zbyt pieknie a zwlaszcza impuls okazalo sie ze subek gra bardziej miekko i cieplej. Nie dudni tak jak poprzednio impuls w sam raz. Dzwiek nie jest zmulony. Jak dla mnie b-r wypada duzo lepiej niz closed. Oczywiscie w przypadku tego glosnika.

Powrót