• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

cw1202c (bazarowy wyglad)

zamiast spraywoac czy naklejac, moze lepiej zamalowac pisakiem pigmentowym, ladnie to pokryje, masa sie straszne znie zmieni (napewno mniej niz przy dawaniu spary'a lub innej kopulki)
Aceton i inne rozpuszczalniki zmerechaca i oslabią kapsel.
Pozdrawiam

Pomylilo mi sie (myslelm ze kapsel jest jak w LW) sprawdz czy napis jest na lakierze czy pod nim, jesli na to mysle ze mzona sporbowac jakims rozpuszczlnikiem. Na probe na jakies powierzchni, a jakby sie glebiej wrzeralo to przestac (mozliwe ze lakier by zaczelo rozpuszczac).

Spiryt jest zbyt słaby. Ja mam suba na tym głośniku i też miałem taki problem. Wiem także, że rozpuszczalnik uniwersalny czy chlorokauczukowy jest zbyt mocny i w niektórych przypadkach może rozpuszczać plastki. Więc postanowiłem spróbować ftalowo-karbamidowy. Na początku zeszła tylko żółta część napisu ale gdy wziąlem na szmatkę większą ilość rozpuszczalnika i dłużej ją potrzymałem to napis zaczął schodzić. O dziwo kopułka nie miała ŻADNYCH USZKODZEŃ! Metoda jest sprawdzona i chyba bezpieczna dla głośnika.
A co do malowania lub lakierowania to odradzam. Cw1202c ma niską skuteczność a gdy jeszcze dołożymy farby będzię katastrofa (nie mówiąć o zmianie innych parametrów).
Myślę, że tym postem pomogę niejednemu, zdegustowanemu wyglądem tego głośnika wyjadaczowi subików.

kup jakas modelarska farbke seria pactra jest dobra kolor dobierzesz bez problemu i zamaluj ten napis
aceton odpada uszkodzisz glosik takze inne rozpuszczalniki moze benzyna ekstrakcyjna ale tez ostroznie

Powrót