• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

czemu wzmacniacz moze nie działać

Jeszcze ja
Budując tak skomplikowany układ powinieneś odpalac go modułami.
Najpierw budujesz zasilacz i sprawdzasz.
Dołaczasz wzmacniacz i sprawdzasz.
Na kńcu filtr i sprawdzasz.
Apropo filtra to NE125 jest chyba najgorsza tandeta jaka mozna kupić.
Wiem bo sam sie o tym przekonałem.
Tylko 2 stopnie wzmocnienia sprawiają ze bardzo obciąża zródło. F odcięcia na poziomie 80 Hz do nieporozumienie. W dodatku trzeba go lutowac a za 10 PLN więcej masz układ ze zmiana fazy, na 1/3 powierzchni laminatu z montazem powierzchniowym, 4 operacyjne w torze, mozliwośc pracy od 0 Hz, zakręcane złącza na przewody.
Ech szkoda gadać,mam to gówno NE w swoim subie którego oddaje bratu.
Mam też ten o którym pisałem i ciagle sie bije jak mogłem żałować 10 PLN.
Pozdrawiam

no właśnie kupiłem nowe kondziorki i przylutowałem i tak jak GrzMiL poradził sprawdzam wiec jak zwieram tam wyjście filtra tym rezustorkiem to iskierki idą aż sie przestraszyłem jak co to bede na bierząco informował co sie pali

gdzie iskierki ida i co dokladnie zwierasz bo nie bardzo kapuje

przy rozladowaniu zasilania kondensatorem 10R 10W iskierki musza isc ale tylko raz i nie wielkie bo sie szybko rozladowuja kondy.

wiec iskierki ida d razy 1 kiedy łącze + z gnd i 2 kiedy łącze -z gnd ale następnie kiedy podłączam końcówke mocy przez rez 47ohm i włączam na krótką chwile i na dłóższą to nic sie nie dzieje nic sie nie nagrzewa

[ Dodano: 2005-02-15, 19:28 ]
czyli zasilanie jest sprawne może to coś z końcówka mocy??

[ Dodano: 2005-02-15, 20:03 ]
po kolejnym podłączeniu nie ostatecznym po odpaleniu usłyszałem pierwsze szumy z głosnika i prze regulowaniu głośności lekkie pocharkiwania czyli w sumie nic nie wybuchło można powiedzieć że coś tam działa :P:P:):)

ale + z GND i - z GND laczysz tylko jak juz wylaczysz zasilaine i rozladowujesz kondy mam nadzieje :D
to glupie pytanie ale czasami sie zdaza robic najglupsze rzeczy

ok ostatecznie nic nie wybuchło ale za to sroga cisza a jak dotknę potencjometa to troche szumi co to moze być może wyciszenie ??

podlacz karte muzczna prosto do wzmaka (tylko uprzednia ustaw suwaki od glosnosci na minimum). wlacz wzmacniacz i jesli nic nie buczy ani sie nie jara (badz gotowy do wylaczenia wzmaka odrazu bo jak cos zle podlaczysz to bedzie brumiec - najlepiej na brube podlacz zasilanie przez rezystory i glosnik tez przez rezystor wtedy nie ma bata zeby sie cos spalilo) to pusc muzyke i zacznij poglasniac powoli. Przy rezystorach miedzy koncowka i zasilaczem oraz miedzy glosnikiem a koncowka muzyka jesli bedzie szla to bardzo cicho i nie zdziw sie jak uslysysz cos dopiero przy suwaku na polowie skali. W kazdym razie jesli zadziala to pamietaj zeby ten suwak odrazu sciszyc na maksa zebys sie nie zdziwl jak podlaczysz wszystko bez rezystorow.

no kurde działa wow ale jazda na razie przez ten rez ale juz jest fajnie jednak coś z tym filtem musze se lepsiejszy załatwić no to mój pierwszy wzmacniaczyk uruchomiony Grzmil wielkie dzieki to właśnie ty mi naprawde pomogłeś masz u mnie eine Flasche

Do końca moich dni będę polecał filtr z Carton audio. http://www.carton.glt.pl/
Profesjonalne wykonanie z udziałem montażu powierzchniowego, małe wymiary, złacza śrubowe i w końcu doskonałe parametry elektryczne i możliwości wg mnie znajdują pełne uznanie w jego cenie.
Za te pieniądze byc moze da sie zrobić taki sam w domu ale nie z taką jakościa wykonania.
Wpadłem na ten filtr przypadkiem na giełdzie we Wrocławiu i słuzy mi już dłuższy czas (kilka ładnych lat) bezawaryjnie.
Sam w przyszłosci mam zamiar kupować tylko to, zadnych kitów NE, których parametry to nieporozumienie.
Pozdrawiam

Mam ten filterek. Z tym, że mój jest na 12-18V do samochodu. Też sobie chwale :-) za tą cene jest rzeczywiście dobry

Powrót