• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

czy 18mm wiru starczy?

Reakcji
0
Witam w projekcie akkusa mam 25mm ścianki - czy dla 25l komory midwoofera w kolumnie 300x220x1000 mm starczy 18 mm bo obi takie najgrubsze ma?

Teoretycznie wystarczy, jesli dasz ze 4 wzmocnienia na wysokosci. To juz jest wysoka buda wiec ja bym raczej nie oszczedzal na wzmocnieniach.

Wystarczy, zwłaszcza, że do midwoofera. Należałoby tylko uwzględnić to do liczenia litrarzu rzeczywistego obudowy i dodać przegrody usztywniające.

w zupelnosci starczy. przelicz tylko wymiary scianek zeby identyczne wymiary zewnetrzne uzyskac i jak wspomnial UKA daj wiecej wzmocnien

zboj87 napisał:
Wystarczy, zwłaszcza, że do midwoofera

Ja bym tak tego nie napisal,bo niby czym sie rozni midwoofer od glosnika niskotonowego w konstrukcji 2way? midwoofery moga byc nawet 8". Ale tak czy siak 18mm wystarczy,wiekszosc z nas ma obudowy na 18-stce.

No dobra. jeśli zrobię u siebie wzmocnienia w formie poprzeczek to mają łączyć boczne ściany czy przednią i tylną? A może o wiele lepiej dać wzmocnienie przez cały przekrój kolumny i nawiercić kilkucentymetrowe otwory?

amdr napisał:
wiele lepiej dać wzmocnienie przez cały przekrój kolumny i nawiercić kilkucentymetrowe otwory?
Właśnie tak, z tym że otwory muszą być wystarczająco duże. Najlepiej jeden duży, który zostawia ok. 2-3 cm płyty wzmocnienia przy każdej ścance...

amdr napisał:
A może o wiele lepiej dać wzmocnienie przez cały przekrój kolumny i nawiercić kilkucentymetrowe otwory?

Nie ma problemu:). Cos mogloby dziac sie nie tak gdyby otwory byly naprawde male, lub mialy bardzo maly przekroj calkowity.

Minimalistycznie dla metrowej obudowy daj 3 poziome poprzeczki z takiej wiórówki lub z MDF albo sklejki szerokie np. na 150mm na wysokościach 250mm, 500mm, 750mm i powinno wystarczyć. Popraw matami bitumicznymi na każdej ściance i będzie OK.

maty swoją drogą, oczywiście będą.

w 1/3 wysokości będzie pochylona przegroda (potrzebuję 20 z obecnych 30 litrów) to myślę żeby dać 1 wzmocnienie zaraz pod BR albo między BR i KEPem. Gdzie lepiej?

51b7def60088edd1.jpg

p.s. sorry kaczortrex, że w twoim temacie ale pewnie też skorzystasz z tego.

nie wiem czy się fotki przydadzą, innych nie mam - zostały na stancji, ja to zrobiłem troszkę inaczej :) "rusztowanie" z wiórówki około 7mm

Powrót