• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy bass reflex nie jest za duży???

Reakcji
0
Witam.Właśnie kończe prace wykończeniowe budy swojego suba ale mam dylemat:/
Kupiłem tunel bass reflex średnica wew. 10cm ale boje sie żeby nie był za duży bo wtedy bym musiał jeszcze raz ścianke rozje***.Skrzynia ma ok.47l,bass reflex dł.24,35cm i strojony na 40Hz.Wymiary skrzyni:40x40x40cm.Głośnik ma być STX 27-300-4-SC.
Za pomoc wielke dzięki:)

A założysz się:p do ścianki jest więcej niż 10 cm:P:D a jak coś nie teges to skróce

[ Dodano: 2008-04-17, 19:36 ]
A :evil: le ścierwo rurka PCV nie chce mi wejść:[

Nooo ten sub to ci wyszedł hehehe ale u mnie wszystko się elegancko mieści:D i będzie jeszcze jakieś 2 cm bo przednia ścianka jest z 2 płyt.A z tunelem na dole to troszke nie tak, to zmienia od razu cały bas:p

[ Dodano: 2008-04-23, 20:07 ]
Podepne sie pod temat co by nowego nie zakladac
Po wielu przemysleniach osiagnalem "idealne" proporcje moim zdaniem do nowych monitorkow.
buda 15l@50hz br fi5cm dlugosc 12cm
Czy do hds164 nie bedzie za maly? (chodzi o swisty?)
No i co powiecie o odleglosci od dolnej scianki? przy dobrym wietrze bedzie to maxymalnie 2cm...:|
Jedyne co mi do glowy przychodzi to glebokosc 280mm i wysokosc 440mm...wtedy wszystko na jednej sciance sie ladnie zegra... czy projektujac ksztalt budy trzeba brac cos pod uwage? czy wystarczy fakt aby br znajdowal sie w odleglosci rownej swojej srednicy od wszystkich scianek? :roll:

HeatheN napisał:
[ Dodano: 2008-04-23, 20:07 ]
Podepne sie pod temat co by nowego nie zakladac
Po wielu przemysleniach osiagnalem "idealne" proporcje moim zdaniem do nowych monitorkow.
buda 15l@50hz br fi5cm dlugosc 12cm
Czy do hds164 nie bedzie za maly? (chodzi o swisty?)
No i co powiecie o odleglosci od dolnej scianki? przy dobrym wietrze bedzie to maxymalnie 2cm...:|
Jedyne co mi do glowy przychodzi to glebokosc 280mm i wysokosc 440mm...wtedy wszystko na jednej sciance sie ladnie zegra... czy projektujac ksztalt budy trzeba brac cos pod uwage? czy wystarczy fakt aby br znajdowal sie w odleglosci rownej swojej srednicy od wszystkich scianek? :roll:
[url=http://img519.imageshack.us/img519/5577/brgh0.th.jpg]Obrazek[/URL]

A może taki układ elementów przedniej ścianki :roll:
http://www2.elektroda.pl/rtvforum/topic950123.html

HeatheN, no moze byc problem w takim ustwawieniu, strojenie moze odbegac od tego z symylacji, w takich okolicznosciach polecam zrobic JIG'a

mIKI napisał:
HeatheN, no moze byc problem w takim ustwawieniu, strojenie moze odbegac od tego z symylacji, w takich okolicznosciach polecam zrobic JIG'a
I tak zwrotka bedzie wyliczana pod ten zestaw. Pytanie tylko czy owy zabieg jaki chce zrobic
wyzsza i płytsza nie wplynie na akustyke? zauwazylem ze wiekszosc zestawow to takie "glebokie" trumny, sam takowy mialem, ale czy jesli obudowa przyjmie ksztalt odpowiedni z zachowaniem litrarzu i faktu aby BR byl oddalony o srednice od scianek to nie bedzie problemu?

A pytanie takie:
na akustyce br byl zalecany fi 5,5 dl 14 cm do zestawu ktory robie,
jakbym dal 5cm dl 12 (to samo strojenie 50hz) to byloby duzo gorzej?
A moze dac 6,8cm? 22cm dlugosci...
Reasumujac;
-przednia scianka fi 5cm dl 12cm
-tylna scianka fi 6,8cm dl 22cm
Co teoretycznie bedzie lepsze?
No i czy te fi 5cm do hds 164 nie bedzie za male?
No chyba ze ktos wie gdzie dorwac fi 5,5cm ale fajne profilowane nie takie zwykle... :roll:

Powrót