• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy cewka jest uszkodzona?

Reakcji
0
Witam, regenerowałem stare GDNy, no i wymieniłem zawieszenie górne. Jak wszystko wyszchło, to podłączam sam głośnik do wzmacniacz i czuć że w nim coś bardzo delikatnie ociera, nie jest to zawieszenie.
Czuć to przy głośniejszym słuchaniu, wsadziłem go testowo do budy zamkniętej i dosyć słabo to słychać, ale przy większych głośnościach to sie pojawia. Na magnesie głośnika jest bardzo delikatny osad rdzy.
Zawieszenie głośnika sprawdzałem także dotykałem miejsce gdzie jest kopułka przeciwpyłowa i je lekko dociskałem, nic nie trze o siebie.

Hmm, śmieci w szczelinie, to czym je wydmuchać? Najlepiej by było sprężonym powietrzem którego nie posiadam.
A co do karkasu cewki to bym musiał to jakoś wycentrować. Czyli trzeba by było odleić resor dolny i dostać sie do szczeliny.
Tylko właśnie jeżeli miałbym odkleić resor dolny, to równa sie to z odklejeniem resora górnego...

A przed wymianą było dobrze?Powinieneś pomimo wymiany tylko zawieszenia górnego odkleić kopułkę i unieruchomić cewkę.

Oczywiście cewka została wycentrowana. Przed wymianą to one były bez pianek bo sie wykruszyły.

jezeli rozklejenie glosnika to dla ciebie problem to lepiej sie za to nie zabieraj

jak centrowales ta cewke ze szczeliny nie widziales?

Źle mnie zrozumiałeś, cewka wycentrowałem, zdejmując kopułkę przeciwpyłową, i wsadzając w szczeline rulon papieru, po kilku próbach cewka była w szczelinie unieruchomiona, i wszystko weszło do końca szczeliny.
Rozkleje głośnika nie jest dla mnie żadnym problemem.

Powrót