• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy da się z tego zrobić jaki? subwoofer ???

Reakcji
0
Witam po raz pierwszy na forum !!! Mój problem polega na tym czy można zrobić jakiś woofer z badziewnego głośnika którego jestem posiadaczem ;-) Otórz głośnik ten to jakiś totalny "noname" z dzikimi parametrami (dobrze że chociaż je posiada :D): QTS: 2,16; VAS: 80L; rezonans: 54Hz; ciśnienie akustyczne: 88,2 dB; zakres częstotliwości: 40-6 500 Hz; moc RMS/sin. : 80/60 W; przekątna kosza wynosi 20 cm. Aha, to jest niby model jakiś DYH 810. Kosztował 34 zł. Na lepszy nie mam $$$ (na ten zbierałem miecha). Dostałem od wujka starą dobrą niemiecką wieżę ze wzmocnieniem 2x 75W i sobie jakiś subwofer chcem do tego podłączyć; mam zamiar coś zrobić właśnie z w.w głośnika .... Da się coś zrobić aby fajne bassy były czy najlepsze basy uzyskam rzucając tym głośnikiem z czwartego piętra ??? Na inny głośnik mnie nie stać narazie więc nie piszcie co polecacie kupić tylko czy da się coś z tego badziewia zrobić ... DZIĘKI

ja pitole ale parametry :D ... skad ty to wytrzasnales ... musze cie zasmucic ale inwestycja byla bardzo nieudana. z tego sie nie da nic zrobic no moze oprocz popielniczki gts=2.16 <-- ???? rotfl . lepszy bas uzyskasz rzucajac z tym z czwartego pietra tak jak piszesz chociaz sam w to watpie.

jak juz cos chcesz kupic to chyba lw800 alpharda. wysmienity stosunek jakosc/cena

ja sie zgadzam z poprzednikiem, co do tego ze lepszy bas uzyskasz zucajac nim z 4 pietra, a i to nie wiadomo :-) haha. Lw800 tez nie zatrzesie chalupa, ale jak dobrze ucho wychylisz, to moze cos tam wpadnie. Pozdrawiam.

koledzy sie jzu posmiali
a ja ci wytlumacze ma bardzo duze ogromne wprost qts i vas czyli obudowa bedzie potezna z 500 l jak nic ;)
pozatym fs na poziomie 54 hz chlopie to slaba 16 ma nizej polozone fs wywal go przez okno albo pobaw sie z 220 i glosnikiem wiem ze malo orginalne ale uwierz mi ze jezeli te parametry sa prawdziwe to dzuo z tym nie zrobisz

Dzięki koledzy ale ja nie mam narazie kasiorki na inny dopalacz ... Czyli że mam go rzucić z dachu mojego bloku i nadal jechać na słuchawkach ??? ://////

tak jak muwia koledzy rzuc go z bloku przynajmniej sprawdzisz jego wytrzymalosc mocowa ;)

nie wierze w to Qts chyba niema tak padacznych głośników.... wsadź go do zamkniętej 25 litrów i zobacz czy zagra.... obudowe zrob starannie.... jak nic nie będzie to grało to pozbieraj na alpharda LW800 (30-40zł). obudowe juz będziesz miał a B-R to nie problem....

masz moze jakąś fotke jak to wygląda ?? i skąd masz te dane głośnika ?? czy mozna im dać wiare ??

weź go na allegor komuś opyl walnij max opis jak to robią ,,naciągacze,, he mozę ktos kupi tanio, poprstu nie oplaca sie robic dla tego obudowy :)

Sound Wave ma racje wsadź go w obudowe 25l zamkniętą i dobrze wytłum. Te parametry napewno nie są prawdziwe. Jeszcze nie widziałem głośnika z takim Qts.
Dlaczego go kupiłeś?

Bo w miescie innych nie było :D Mieszkam w : "ZADUPIE" - miasto :D ale to już sprawa nieaktualna; sprzedałem go koledze z wioski za 4 paki :D Enjoy

"Sound Wave ma racje wsadź go w obudowe 25l zamkniętą i dobrze wytłum."No i trza ciąć gdzieś na 100Hz ze wzmakiem 1kW.Sorki ale to zakrawa na dezercje,ot i co.
PZDR

Powrót