• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy da się zrobić takie kolumny?

Reakcji
0
Witam,

Uwarunkowania:
* pokój 3,4m x 4,2m
* ograniczenie wielkości: wysokość - 0,36m, głębokość - 0,20m, szerokość - brak ograniczeń
* napędzane SU-V560
* do tej pory używałem Altusów 110, ale po przeprowadzce nie mam na nie już miejsca
* źródło: głownie płyty CD, czasami mp3 z komputera
* muzyka jazz, chillout, rock, klasyczna
* budżet - do 500 zł

Próbowalem znaleźć coś gotowego, ale nie udało mi się. Widzę natomiast, że dużo osób podejmuje decyzję o samodzielnej budowie kolumn. Nie mam szczególnych wymagań. Po prostu mają czysto grać w pełnym zakresie częstotliwości i przyjemnie brzmieć. Z dotychczasowych Altusów byłem umiarkowanie zadowolony - mogło by być lepiej.

No i pytanie: czy da się zrobić tak małe kolumny które dobrze brzmią przy takim budżecie?

Mogą ładnie brzmieć, brak im będzie tylko basu. Niektórym to wystarczy, gdyż zbyt dużo basu po czasie męczy. Do tego rodzaju muzyki w sumie nie potrzeba za dużo niskich. Ty miałeś altusy więc mniemam, że bas lubisz.
Podejrzewam, że koledzy doradzą Ci coś na STX, bo w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz.
Dodam, że przy takich wymiarach nie będą ładnie wyglądać - będą za szerokie.
pzdr

reverso napisał:
wysokość - 0,36m, głębokość - 0,20m, szerokość - brak ograniczeń
może monitorki o orientacji poziomej ?
Jak nie masz ograniczeń co do szerokości to mogą być nawet i 3 drożne :)

takero napisał:
może monitorki o orientacji poziomej ?
Jak nie masz ograniczeń co do szerokości to mogą być nawet i 3 drożne :)

Mogą być poziome. Ważna jest muzyka :-)
A tak na serio, gdzie mogę znaleźć jakieś konkrety w tej kwestii?

takero napisał:
w dziale konstrukcji, w temacie ze schematami zwrotnic etc :P
Ponieważ kolumny mają być dosunięte do ściany, czy mogę wybierać dowolną konstrukcję, czy z tunelem bass-reflex z przodu?

reverso napisał:
Ponieważ kolumny mają być dosunięte do ściany, czy mogę wybierać dowolną konstrukcję, czy z tunelem bass-reflex z przodu?
interesuj się raczej głośnikami i opisami brzmienia etc, br możesz sobie sam przemieścić nawet na bok ;)

Powrót