• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy ekranowany kabel zas. ma sens?

• Autor wątku Autor wątku mbar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
może i ma sens jak jest blisko interkonektów, ale zazwyczaj te gniazda są po różnych stronach więc nie powinno mieć wpływu

z resztą sam sobie zobacz zaplącz se kabel zasilający z interkonektami i zobacz czy słyszysz jakiś ujemny wpływ na dźwięk

a ja może podepnę się pod temat i się spytam gdzie można kupić dobry kabel zasilający, znaczy taki w miarę solidny i żeby nie był sztywny, taki elastyczny ;)

Ostatnia edycja:
zaplącz se kabel zasilający z interkonektami i zobacz czy słyszysz jakiś ujemny wpływ na dźwięk

Tak, oczywiście, jest więcej zakłóceń, szczególnie jeśli to zasilanie filtrów jest w pobliżu.
Chyba kupię parę metrów i zobaczę, czy pomoże -- myślałem, że może już ktoś taki stosował.

wiesz zawsze to jest jakaś ściana do przebicia dla pola magnetycznego, co do skuteczności ciężko jest mi coś powiedzieć bo doświadczenia z takim ustrojstwem nie mam

Dobra, kabel przyszedł, jest gruby jak mały palec i cholernie ciężki w porównaniu z "pecetowym". :)

W sumie można taki przewód też wykorzystać do połączenia trafa z końcówką , a jak ktoś sie uprze to i przewód sygnałowy z tego zrobi:P

taki przewód wewnątrz wzmacniacza do podłączenia trafa z zasilaczem nie głupi pomysł, na pewno lepiej spełni tam funkcję niż na zewnątrz

wewnątrz wzmacniacza do podłączenia trafa z zasilaczem nie głupi pomysł, na pewno lepiej spełni tam funkcję niż na zewnątrz

Taki jest plan (sieć AC + połączenie zasilacza DC z końcówkami mocy), ale przy okazji zastanawiam się, czy w odcinku zewnętrznym (sieciowym) mogę z jednej strony (gniazdka) podłączyć ekran do bolca PE? Kolumny są niedaleko 2 komputerów, modemu, switcha LAN i paru innych siejących dupereli...

Pytanie z jakimi zakłóceniami walczysz? Jak się to objawia? Dużo więcej może ci dać zastosowanie metalowej obudowy wzmacniacza i odpowiednie prowadzenie zwykłych kabli wewnątrz niż ekranowany kabel zasilający. Nie spodziewałbym się, żeby ten kabel akurat pomógł. Wydaje mi się, że problem leży gdzie indziej.

Przydźwięk i trzaski spowodowane pewnie tym, że zasilanie końcówek moich kolumn jest na dość długich kablach, także płytka filtrów "wisi" luzem poza kolumną -- bo już mi się znudziło jej rozkręcanie i skręcanie, by pokręcić potencjometrem na płytce.
Spodziewam się, że jak już dojdę do finalnej wersji zwrotnicy i zrobię porządek z kablami w środku kolumny (teraz to przypomina kłębek) i skrócę kable zasilające i sygnałowe do niezbędnej długości, to problem zniknie -- na razie zbierają, co mogą ;)

mbar jakiś czas temu walczyłem z przydźwiękiem sieciowym w moim systemie audio. Wymieniłem gniazda RCA we wzmacniaczu, kombinowałem z kondensatorem wejściowym w Symasymie (podobno te duże zbierają zakłócenia jak mikrofon), połączenie masy przerabiałem kilka razy. Skutek był mizerny :biggrin: Po jakimś tygodniu przypadkowo odpiąłem komputer z listwy zasilającej - cały zestaw audio + PC mam do jednej listwy podpięte. Metodą eliminacji doszedłem do wniosku że zasilacz w kompie sieje zakłócenia i stąd brał się przydźwięk sieci w głośnikach. Faktem jest to, że był to jakiś no-name który lata swojej "świetności" miał już dawno za sobą. Po zmianie zasilacza jak ręką odjął :biggrin:

Powrót