• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy farba będzie pękać po szpachlowaniu?

Reakcji
0
Przód kolumny chce pomalować czarna farbą a boki okleić fornirem.
Będę jeszcze robił frezy(rowki) na boku kolumny i dlatego nie mogę wkręcić wkrętów od boku. Więc będę wkręcał od przodu.

I mam takie pytane:
Gdy zaszpachluje łebki wkrętów, potem to idealnie wygładzę, to czy po pomalowaniu, farba nie będzie pękać w miejscach, w których szpachlowałem?

ja nie pytam jak pomalować kolumny tylko jak fale dźwiekowe wpływają na powierzchnię o których mówię.
Ten temat jest na pogrniczu akustyki. Nie ma innego działu gdzie ten temat by pasował. Jeśli jest to niech jakiś moderator go przeniesie.

Farba nie powinna pękać o ile szpachla będzie dobra (samochodowa, ew uniwersalna), bo ze szpachla do drewna to mogą być kłopociki

off topic - o wszyskim

wektor napisał:
tomson123, Jezeli dasz scianki o grubosci 5mm i glosnik 30cm to nie tylko farba popeka.

Nie wiem o co chodzi, ja o ściankach nic nie mówiłem. Jak masz tak pisać to lepiej wogóle nie pisz !!!

A tak na marginesie kolumny bedą z MDF-u (22 mm) wzmocnione 3 przegrodami, sklejone i skręcone.

nie no pytanie zadane super... to tak jakbyś pytał czy papier się będzie rozdzierał podczas podcierania... trzeba to zrobić i sprawdzić... nie wiemy jakiej uzyjesz szpachli, jakiej farby, dobrze że łaskawie napisałeś po pięciu postach z czego zrobisz obudowę...

powiedz jaki papier, jaka dupa, to moze ktoś kto ma podobną udzieli odpowiedzi opierając się na własnych doświadczeniach... wróżek tu nie ma...

farby użyje takiej jaką trzeba bedzie użyć i tak samo szpachlę.
Z tego co sie dowiedziałem szpachla ma być samohodawa ale nie wiem jak farba. (napewno matowa)
czekam na propozycje

Wlasnie testuje farbe "ftalonal" z nobilesu,kolor czarny. Mala puszka kosztowala w castoramie 9 zl, duza litrowa 18 jak dobrze pamietam. Maluje walkiem, farba kryje bardzo ladnie a po wyschnieciu jest dosyc twarda.

Ja tez mialem flational nobilesu, oczywiście malowanie pędzlem jest karygodne, wałek ew pistolet. Ogólnie świetna i tania farbajak sie dobrze pokryje to można się przeglądać

tomson123 napisał:
farby użyje takiej jaką trzeba bedzie użyć i tak samo szpachlę.

jeśli wiesz jakiej użyć żeby nie popękała to po co zadajesz pytanie?? Wogóle o co chodzi?? czy farba będzie pękać od wibracji obudowy??
jakbyś pomyślał trochę to byś wymyślil ze te drgania nie są na tyle duze zeby pękała farba, czy szpachla samochodowa... samochody też wibrują i to może nawet mocniej niz niejeden subwoofer....

Powrót