• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy jest mozliwosc wyciagniecia wiecej bassu z moich satelit (KD) ?

Reakcji
0
Czesc , posiadam ten model amplitunera Sony (STR-K890) i zastanawia mnie czy moglbum go tak zmodyfikowac zeby w satelitach bylo slychac wiecej bassu. Oczywiscie za niskie tony odpowiada subwoofer ale tylko odtwaza 100Hz .

Mam schemat http://www.megaupload.com/?d=JRRYALT7 i sie zatanawialem czy wymiana kondensatorow na wyjsciu pomoglaby.

Fakt moj blad , zle patrzylem .

---------- Post added at 11:55 ---------- Previous post was at 11:53 ----------

W takim razie jak moglbym dodac wiecej niskich tonow w satelitach?

No niezbyt sie da. Bass jest ustawiony na max. i nic. Satelity (i to slychac) otwarzaja tylko srednie i wysokie tony . Zadaje mi sie ze zakres pracy satelit jest juz okreslony jesli sie nie myle . No chyba ze macie inne pomysly .

mozesz mi powiedziec dlaczego tak chcesz zrobic?
Wg mnie sa to glownie glosniki efektowe i maj odtwarac tylko to pasmo za ktore sa odpowiedzialne, a za niskie czestotliwosci odpowiedzialny jest wlasnie sub. Czyli wszystko co ponizej 100,150 czy 200Hz idzie na suba.
Mozesz sprobowac zwiekszyc obudowe ale wydaje mi sie to niezglodne z zasada glosnika efektowego.

Znając życie tak samo grają "fronty" a one jednak powinny sięgać dużo niżej niż 100hz.

Shiver masz racje , wszystkie graja tak samo dlatego je nazwalem satelity i dlatego chcialbym tak przerobic zeby moze odtworzyly troche tych niskich tonow. Moze zle napisalem w temacie chodzilo mi o wszystkie "satelity"

Ostatnia edycja:
Kiedys czytalem , nie pamietam gdzie , ze wystarczalo wymienic na wieksze kondy ( zdaje sie sie w sekcji wzmocnienia ) zeby osagnac nizsze tony

Ale gdzie wstawić? W amplitunerze? Bez sensu. Ty tam lepiej nic nie ruszaj.
Ponawiam pytanie, co to za satelity? Wrzuć najlepiej zdjęcie.
Mimo to coś mi się wydaje, że satelity to jakiś badziew i dlatego nie chcesz nic więcej o nich napisać.

Nic prostszego, żeby się przekonać, czy to wina satelitek, czy ustawiona filtracja w amplitunerze jak podłączyć większe kolumienki (pożyczyć od kolegi, sąsiada) o impedancji odpowiedniej dla wzmacniacza.
Istnieje prawdopodobieństwo, że na wyjściu wzmacniacza do satelitek są kondensatory o zbyt małej pojemności, ale bez schematu lub zdjęć środka wzmaka i odsłuchu większych głośników nic pewnego nie można powiedzieć.

To sa satelitki z 9 cm glosniczkiem , nic specjalnego i wszystkie sa takie same i tak samo odtwarzaja dzwiek.Czyli slychac tylko srednie i wysokie tony mniej wiecej . Pytam o ten caly "tuning" bo kiedys znajomy przyniusl amplituner ktory odtwarza na kazdym kanale cale pasmo czyli ok 20-20000Hz i calkiem fajnie sie sluchalo . Dlatego zastanawialem sie czy jest taka mozliwosc modyfikacji mojego KD zeby odtworzyc wicej niskich tonow . Oczywiscie mam jescze subwoofer ale chcialbym zeby "satellitki" graly szerszym pasmem . Bo jesli sie da to zmodyfikowac to mialbym mozliwosc podlaczenia wiekszych kolumienek. :)

f_44137842_1.jpeg

---------- Post added at 17:42 ---------- Previous post was at 17:34 ----------

Schemat
http://www.megaupload.com/?d=JRRYALT7

Ostatnia edycja:
dobra, skończmy tę farsę.
Nie da się ich zmodyfikować, więcej basu (a nie bassu, bass to gatunek ryby) z nich nie będzie.

no tak jak myslalem
tak jak koledzy mowia nie da sie
mozesz poszukac jeszcze w ustawieniach ampli jakiegos filtra ale to nie pomoze

To trochę dziwne że takie stosunkowo duże satelity jak nie dają wyższego basu a powinny bardzo dobrze odtwarzać ten zakres ,100Hz powinno być świetnie słychać. Czy to nie jest standardowy wzmacniacz kina domowego ?

100Hz bardzo dobrze odtwarza subwoofer ktory tak apropo odtwarza tylko 100Hz ni mniej ni wiecej . Jesli chodzi o amp. to jest calkiem normalny moze tylko ze tani. calosc mnie kosztowala 350 euro jakis 2,3 lata temu. Sluchalem Denona model najtaniszy na duzych glosnikach i tak samo (jesli chodzi o pasmo przenoszenia)

Powrót