• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy można tak łączyć.....?

Reakcji
0
Mam creativy 2.1.Moce to 2x8W + 1x22W RMS.cały zestawik gra
dobrze, satelitki cudownie z subika (b-r) wycieka ładny basik,całość
gra średno głośno(sasiedzi słyszą)ale na tym koniec bo jak odkręcam
głośniej to subik wykazuje jakąś niewydolność tzn. harczy zasysa sie do
środka i niewybija rytmu jaki jest przewidziany w poisence to samo jest
na generatorze(do satelit niemam zastrzeżeń).

Dlaczego tak jest? czy to wina zamałej mocy,może tunel zamały albo obudowa?????
Sub pracuje na 16-ce o dużm skoku wymiary to 242424 (mały ale gra)
A pytanie podstawowe to czy moge pod takiego wzmaka zaczepic głośnik 50W RMS
i co sie stanie??

[ Dodano: 2005-08-13, 19:34 ]
No niegapce sie na mój dramat tylko coś napiszcie..napiszcie coś...no chociasz krótko...no weźie....no bo ja jestem taki mały i bezradny....PLZ

A tak swoją drogą to może znacie kogoś kto robi wzmaki aktywne....

a sa wzmaki nie aktywne :) zawsze mozna podlaczyc tylko sprawdz w dokumentach ilo omowe sa te glosniki... i nie zdziw sie jakby glosnik byl przesterowany... te 22w to rms czy max? i glosnik ma 50 rms czy max ? jak wszystko przemyslisz to moze zagra :P

<rotfl>..................................................................................
Fajne wymiary:P
chyba 24x24x24;]
"zaczepić"? <lol>
Podlaczyc mozesz ale jak to zagra? hmmmmmm
bo jak odkręcam
głośniej to subik wykazuje jakąś niewydolność tzn. harczy zasysa sie do
środka i niewybija rytmu jaki jest przewidziany w poisence to samo jest
na generatorze
Wzmak i głośnik nie wyrabia ;] jak ktoś u miaru nie ma to tak jest:) trzeba wiedziec kiedy nie nalezy dalej gałką od volume kręcić;]

no

[ Dodano: 2005-08-14, 14:14 ]
Napisałem wyrażnie że wszystko rms
Głośniki i wzmak są 4 ohm
Sztuka to zrobić subik mały a dobże grający a ja taki mam,ale świta mi w głowie piękny zestawik 2.1 napier... grający głośno i dobże.
A teraz się pytam poważnie czy taki głośnik z moim wzmakiem zadziała dobże.???

[ Dodano: 2005-08-14, 14:16 ]
I nie chodzi mi o aktywną zwrotnice tylko własnoręcznie zrobiony wzmak 2.1 do subika>>>

mam nadzieje ze już nikt Ci nie odpowie.

[ Dodano: 2005-08-14, 15:20 ]
bo jak słysze że coś ma "dobże napierdallać" to mi sie jeży..

Ty czarownik wyjaśnij mi tylko dlaczego "bo jak słysze że coś ma "dobże napierdallać" to mi sie jeży.."

Sprzęt grający jest do grania a ja lubie jak napierdala i po to mam grajki.
Jak nielubisz słuchać głośno to twoja sprawa ale są tacy co lubią.....

Dodek nie denerwój się i nie używaj słów niecenzuralnych.
Z Twoich postów wynika, że jeszcze nie słyszałeś porządnie grąjącego zestawu, a to co Ty masz tylko sprawia wrażenie dobrze grającego.
Jeżeli chcesz żeby było lepiej to zrób sobie jakieś kolumny i podepnij normalny wzmacniacz. A na początek przejdź się do kogoś kto ma taki sprzęt. Może wtedy zrozumiesz o co w tym wszystkim chodzi.

Jak ma nap....
30/300/4AE plus tuba z stxa i wzmak z 200W <lol> i Cie wyniesie przez sciane z tego 15 pokoju <lol>
A jak chesz 2.1 to moze tak:
Monitorki na: ARN 150+ARV 104 - do tego wzmak kolo 40W powienien wystarczyc
i do tego subik na STX 27 i gra muzyka:) - a do tego mostek na TDA:)

Sztuka to zrobić subik mały a dobże grający

dobrze sie pisze troche inaczej.. pisz posta w wordzie to ci poprawi ortografię.
Twojej roboty sub?? gratulacje! udalo Ci sie zrobić "dobże" grający i mały..
zrobiłeś sam.. a nie wiesz czy b-r masz odpowiednich rozmiarów?
zrobiłeś sam a nie wiesz czy masz obudowe dobrą?

na to jest rada, dawaj tu parametry głośnika wklej wykresy i zobaczymy, coś poradzimy.. :) nie masz parametrów?? to jak zrobiłeś dobrze grający i mały? no chyba że "dobże" bo pewnie taki jest..

Sprzęt grający jest do grania

tu sie zgodzimy..

a ja lubie jak napierdala i po to mam grajki.

hmm.. to źle trafiłeś.. bo powinieneś mieć napierdalajki.. aj sory.. to masz "dobże" zrobione..

magik.

hehehehe najlepsze z calej rozmowy jest to:
Cytat:
Ty czarownik

magik.
<rotfl>....... hehehhehee:P
PS. magik ja do Ciebie nic nie mam:)
Ja chyba przedstawilem jedno z tanszych rozwiazan.... to tak nawiasem mowiac:)

Macie racje Magik że dobrze sie pisze dobrze.
Przepraszam tu wszystkich zgromadzonych za słowa niecenzuralne.
Barthez ja niemam miejsca w pokoju na kolumny dlatego musze sie zadowolić co mam,
a co do tych zestawów to pare słyszałem.
Jeszcze co do magika: ja tego suba niezrobiłem sam tylko został mi on kupiony,a zestawik całkiem DOBRZE gra.

Myslicie że można mojego wzmaka podrasować żeby miał jakieś 50W rms na 4ohmy??

A jaki masz pokój? Mi w 12 metrach udało się wszystko w miare sensownie upchnąć. Pamiętaj, że dzwięk to nie tylko bas, są jeszcze inne dźwięki, a do tego dochodzi jeszcze przestrzenność, scena dźwiękowa itd. Znając życie to te satelitki pewnie nawet 2-drożne nie są.

No z 14m^2 to będzie.
A co do satelitek to niesą 2-u drożne ale do 18kH noszą,i mi wystarczą.
Tylko ten subik taki marny dlatego szukam kogoś kto mi wzmaka troche podkręci żeby miał te 50-60W rms wtedy zrobie suba i bede zadowolony :)

Oj daj spokój jak tyle będe miał to git.
Powiec mi czy ten mod jest możliwy??????

Nikt nie "pocie". Nie no bym słyszał mojego kumpla - woli swoje Labtec 2.1 (subik 3l :D) niz moje Arn150 + Arv, bo ma "więcej basu" (co tam, że przester przy 5W :)). To pewnie wina braku średnicy heh :)

aa głośnik 8cm :)

Powrót