• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy objętość obudowy ma wpływ na średnie tony.

Reakcji
0
Potrzebuję zrobić zestaw 2.1 do siedzenia przed PC. Mam ampli z wyjściem na suba aktywnego. Potrzebuję coś co zagra detalicznie i z średnicą na swoim miejscu ( nie lubię wycofanej średnicy). Zestaw ma być użytkowany w nocy (rock, metal, lata 80), lubię metaliczne wysokie tony.

Mam mało miejsca na biurku i w pokoju. Dlatego potrzebuję naprawdę małe monitory - coś jak Creative T40. Mam po jakieś 20-25cm od laptopa do krawędzi blatu.

Na monitory (same głośniki) mam ok 250PLN, (lub ok 450 i później suba) sub będzie na 17SW TL/MB. Zastanawiałem się nad szerokopasmowymi TB oraz HiVi, przez myśl przeszła mi koncepcja 2-way Tonsi GDN 15/40/5 + chyba Seas lub Vifa ale to już robi się duży monitor - i tu pytanie czy średnie tony są zależne od objętości obudowy ? Czy mogę wsadzić to w mniejszy litraż ?

objetosc moze miec wplyw na dolny zakres srednich tonow. czyli w twoim przypadku bym sie tym nie przejmowal

bralbym mala szerokopasmowke - bedzie najlepsza na srednie

Po zeszłorocznym AS była moda na WLM.
Tak więc łącząc Twój pomysł (2.1) i pomysł kolegów, warto zastanowić się nad WLM LA SCALA MONITOR. :wink:
Masz scenę i średnicę szeroko-pasmówki i nie kłopoczesz się o suba, gdyż masz głośnik 8".

Tyle że WLMów nie zmieści na biurku. Ja bym się pokusił o tą szerokopasmówkę którą zaproponował dolphin, sam się na nią jakiś czas temu zapatrywałem i wydaje się być bardzo ciekawą propozycją.

Tylko ten peak na końcu nieco za duży, fakt pod kątem trochę zmaleje ale tak czy siak trzeba by go potraktować jakimś filtrem.

dolphin123, wszystko fajnie, tylko nie odnalazlem jeszcze tego tb w wersji 3"
o ile to wogole tb
przemo-lukas, zrob prosty filtr do niego i bedzie o niebo lepiej. Mialem to samo w moim tb

kolumny stojące na biurku to jest lekki problem, tym bardziej że biurka stoją zazwyczaj przy ścianie i wtedy normalne kolumny mają podbicie na basie i mogą zabuczeć troszkę

dlatego ja bym był za czymś małym

scythe1123 napisał:
kolumny stojące na biurku to jest lekki problem, tym bardziej że biurka stoją zazwyczaj przy ścianie i wtedy normalne kolumny mają podbicie na basie i mogą zabuczeć troszkę
Jak zrobisz br z przodu i projekt monitora bliskiego odsłuchu to nie powinno miec znaczenia czy stoja przy scianie czy nie.

tylko, zeby biurko nie stalo miedzy innymi meblami bo jak w taki rog wstawisz monitorki to dopiero sie tatry robia

dolphin123, BR z przodu nie rozwiązuje problemu, zapomniałeś chyba że sam korzystam z kolumn z BR z przodu i akurat stoją na biurku koło laptopa i coś o tym wiem

fala dźwiękowa jest falą kulistą i czy BR będzie z przodu czy z tyłu to i tak ci się od ściany odbije

co do mebli obok to wtedy już totalna sieczka się robi

scythe1123 oczywiście że tak, dlatego powinieneś wziąć to pod uwagę przy projekcie zwrotnicy. Tym bardziej, że masz możliwość pomiaru u siebie..

niby tak ale w moim przypadku nie ma docelowego miejsca gdzie te kolumny stoją bo za rok mogę gdzie indziej mieszkać i te kolumny będą w innym miejscu stały

poza tym zrobienie zwrotnicy tonie taka prosta i tania sprawa i trzeba trochę pieniędzy przeznaczyć żeby podobierać elementy bo symulacja w SW to nie wszystko

filtrowanie częstotliwości podbitych to sztywne rozwiązanie poza tym zwrotnica nie jest lekarstwem na wszystko

nawet w studiu kolumny przy ścianie nie stoją

scythe1123 napisał:
niby tak ale w moim przypadku nie ma docelowego miejsca gdzie te kolumny stoją bo za rok mogę gdzie indziej mieszkać i te kolumny będą w innym miejscu stały
Za rok to ich juz nie bedziesz mial... :razz:

Powrót