• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy potrzebna podkładka mikowa? a teraz przester !

Reakcji
0
Witam. Posiadam wzmacniacz sony ta ax44, wyrwałem go za niecałe 1 zł. wszystko jest sprawne oprócz układu scalonego stk 2240 i teraz moje pytanie. Czy montując nową końcówkę należy założyć podkładkę mikową. Z tego co widze radiator jest przykręcony do masy.
Pozdrawiam

najprosciej sprawdzic omomierzem, albo w nocie katalogowej czy blaszka radiacyjna jest polaczona z ktoras noga, i jesli ta noga nie jest na masie, a raczej nie jest, no to trzeba izolowac

Dobra, podkładka nie potrzebna. Po wymianie końcówki jeden kanał gra elegancko, ale z drugiego wraz z dźwiękiem wydobywa się nieprzyjemny przester, tak jakby wzmak nie dawał rady, lub nieraz jak damy za dużo basu to jest podobny efekt. hmm nie wiem co z tym fantem zrobić.
mam gdzieś schemat tego wzmaka ale i tak nie wiem co i jak ugryźć

Taki efekt zazwyczaj jest gdy wzmacniacz nie jest dość wydajny pradowo, i z tego bierze się odgłos "przesteru"
Najprawdopodobniej masz tranzystory uszkodzone... albo cos innego

Tranzystory??, ale które?, może podeśle Ci schemat tego wzmaka to mi pokażesz bo ja prawie nic z tamtąd nie kumam

jesli ten wzmacniacz jest na ukladzie stk to bardzo mozliwe ze jak go wymieniales na nowy to kupiles podrobiony uklad ktory badzo szybko pada

Powrót