• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy radio dobrze ustawione pod suba?

Reakcji
0
Witam,
czy ustawienia w radiu są dobrze ustawione co do wzmaka? Zależy mi na bassie, ale żeby głośnik też nie umierał.

Na wzmacniaczu 80Hz (było 150, a najlepiej podobno 60-80, cóż, dwa miesiące tak grało, ale głośnik żyje)

LPF Subwoofer Through, czyli wszystkie sygnały są wysyłane do suba.

bass ctr frq 200 - wybór częstotliwości środkowej
mid ctr frq 2,5K - wybór częstotliwości środkowej
tre ctr frq 12.5 - wybór częstotliwości środkowej

loundes 1lv
bass boost 1lv na 3.
fader 0
balance 0

Coś polecicie zmienić dla lepszego grania, czy jest ok? Słabo się na tym znam, więc może mi doradzicie? Z góry dzieki

Radio Kenwood 120Y
Soundwave bo1100 800w
Lanzar Max 1000w 250rms

Jeśli to powinienem napisać w poprzednim temacie, to przepraszam za zaśmiecanie.

Ostatnia edycja:
Odpal i zobaczysz czy nie masz zbyt niskiego basu,moze akurat dla Ciebie będzie okej,ja akurat nieco bym go podkręcił bez obawy,że głośnik umrze.

Krzyniu, spróbuj obniżyć Bass Center Frequency z 200 hz na 50-60 hz i sprawdź różnicę. Jesli sterujesz podbiciem poziomu basu z radia, to to jest właśnie ta częstotliwość, którą podbijasz (200 hz to stanowczo za wysoko).

Powrót