• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy to dobry wybór?

Reakcji
0
Taki sobie zestaw wykombinowałem tylko nie wiem czy dobry...
Te takie duże kolumny chyba przody:

do przedniej kolumny(tonsil) 2x GDN 13/50/9 i nie wiem jaki wysoko tonowy...
Monitory to chyba (stx)GDN-15-100-8-AX i też nie wiem jaki wysoko tonowy
Na suba głośnik już mam słyszałem go w obudowie 30L brutto(chyba 18 netto) STX 27-150-4SS, w dodatku taka ładna żółta obudowa mnie zachęciła... jutro podjadę do Praktikera żeby mi płyty wycieli...
Nie jestem maniakiem audio czy coś, ale te głośniki wizualnie mi się spodobały i chcę je mieć:)) Co o tym sądzicie? Mógłby mi ktoś zwrotnice obliczyć i pomóc w wyborze wsyokotonówek? Zwrotnice zrobię samemu bo drut nowy nawojowy mam za darmo, każdą grubość,(długość to już nie ale na zwrotki na pewno będę miał za free).

A i jeszcze coś jakie obudowy do tych przodów??
Nawet jak zbluzgacie moją decyzje, będziecie mi odradzać to zrobię na oko bo te głośniki mi się podobają, jednak proszę o radę.

wybor malych glosnikow wcale niejest zly ale sub troche zaniza poziom.
zaczne od wysokotonowek - ile masz na nie pieniedzy?? jezeli niewiele to sc10n visatona (ok 50zl) a jezeli masz wiecej kasy to szczerze polecam vify (od 115zl)

bialymaly napisał:
2x GDN 13/50/9 i nie wiem jaki wysoko tonowy...
jezeli zwrotnicy tez niemasz to moze skopiuj to

a wtedy tez jakas sprawdzona zwrotnica na AXa sie znajdzie...

pierwsze primo zrob wszystkie kolumny i monitorki na tych samych glosnikach!
drugie promo to dla stxa 27/150 obudowa ok 40L - 45L optymalna
trzecie promo, ten stx to kuuuupa, do ktorej nie warto robic wzmacniacza, bo za stosunkowo niewiele wiecej mamy kilka klas do przodu ;)

[ Dodano: 2007-08-24, 12:03 ]
a za 30pln wiecej niz AX masz to: YS-13225W-XP a moze jeszcze taniej jak sie postargujesz;)
czyli... http://akkus.com.pl/index.php?grupa=gl_szczegoly&firma=usher&model=YS-13225W-XP&lang=pl&dh=dt

czemu na tych samych? a głośnik wziąłem tylko dla tego że mi się podoba... nie jestem maniakiem audio i prawie nie widzę różnicy między głośnikami za 700zł a 75zł...

powinny byc na tych slamych aby uzyskac podobne brzmienie... naprawde to slychac.

a jaki wysoko tonowy do tego? obudowa i reszta... ?

[ Dodano: 2007-08-24, 15:08 ]
a i jeszcze jedno dokładne wymiary obudowy:) bo nie wiem ile litrów itp, i wytłumaczcie mi dlaczego akurat te 40L, w 30L grało idealnie...

[ Dodano: 2007-08-24, 15:08 ]
Ja liczyłem 30x30x40 albo 30x40x30

[ Dodano: 2007-08-24, 19:15 ]
Jeszcze jedno czy kolumny 3 drożne są lepsze od 2 drożnych? bo z tego co się orientuje to nawet jak kolumna posiada 5niskotonowych i 1wyosoko to jest 2 drożna... Czyli 3 drożna jest lepsza?

bialymaly napisał:
a jaki wysoko tonowy do tego? obudowa i reszta... ?
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9898
bialymaly napisał:
Jeszcze jedno czy kolumny 3 drożne są lepsze od 2 drożnych?
troche trudno to wytlumaczyc jezeli
bialymaly napisał:
nie widzę różnicy między głośnikami za 700zł a 75zł...
dobre kolumny 2 drozne sa lepsze niz tanie 3 drozne (np altusy) a 3 drozne kolumny na naprawde dobrym poziomie sa bardzo drogie

Przy pomocy Borsys-a udało wybrać mi się przetworniki
wybór padł na monacor SPH-165KEP, usher T-9950, jutro rano zabieram się za obudowy będą robione na wzór kolumn seweryna, tylko z inną wysokotonówką i z inną obudową ale mam nadzieje że wyjdzie podobna.

[ Dodano: 2007-08-24, 22:54 ]
Jeszcze proszę kogoś doświadczonego o zaprojektowanie zwrotnicy, bo sam nie umiem, ale wykona mi to ktoś...:)

Powrót