• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy warto? Zestaw 2.1 proszę o opinie

według naklejki na kolumnach maja 140w. podłączyłem teraz jedna kolumnę pod sub aktywny z zestawu komputerowego 2.1 na wzmacniaczu na płytce hn-480d, która według producenta ma 2x3w plus 7w subwoofer. Podłączyłem kolumnę z wyjściem satelitki 3w i kolumna gra dość dobrze i w miarę głośno. Przy głośności na winampie od 85% zaczynają się przestery i brakuje już mocy. Według tego co znalazłem to częstotliwość satelitki zaczyna sie od 120hz a sub gra od samego dołu (jak na moje ucho)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jakiś stary zestaw na płytce hn-480d można znaleźć w google coś więcej. Tak wtyczki RCA. Jedną stronę przewodu i tak będę musiał uciąć bo do suba jest zwykły zacisk

Forum cos poprzestawialo polskie znaki.
Kolumny maja 140w. Cały zestaw podlaczylem pod aktywny zestaw do komputera 2.1. Wzmacniacz jest na płytce HN-480D. Według danych które znalazłem ma moc 2x3w plus 7w subwoofer. Sygnał z wzmacniacza dokładnie sygnał który idzie na satelitki podłączyłem do suba sony w tzw przelotkę i do tego kolumny sony. Wszystko gra dobrze. Według tego co znalazłem sygnał wychodzący z tego wzmacniacza na satelitki zaczyna się od 120hz. Mimo to sub gra nisko i na prawdę dobrze. Czy to możliwe, że mimo tego że sygnał zaczyna się od 120hz sub gra powiedzmy od 40hz? Puszczając np dźwięk z youtube od 5000hz do 20 to słychać dźwięk nawet przy 40hz, 35hz i czy taki test jest coś wart?
Zamierzam kupić jakiś wzmacniacz klasy D 2x10w lub 2x20w w którym częstotliwość będzie zaczynać się od około 20hz . Taka moc wzmacniacza wystarczy skoro 2x3w jest juz na prawdę dobrze jak na taki sprzęt?

Powrót